Sessió persones vulnerables
  • A la sessió d’avui han assistit una vuitantena de tècnics i tècniques de Protecció Civil de la Generalitat i de diversos ens locals de Catalunya
  • L’objectiu  de la jornada ha estat identificar les necessitats de les persones amb malalties mentals en cas d’emergència greu per adequar la planificació i resposta de protecció civil
  • La formació l’ha impartit la metge psiquiatra Montse Pàmias, cap del Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil del Parc Taulí de Sabadell
  • La d’avui ha estat la sisena i última de les jornades del cicle de formació de Protecció Civil en la diversitat de la societat

 

Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat avui divendres la sisena i última sessió de formació especialitzada i destinada al seu personal tècnic i al personal tècnic de protecció civil dels ajuntaments i altres ens locals, en aquest cas sobre les necessitats de les persones amb malalties mentals en situacions d’emergència greu.

En la inauguració de la jornada d’avui, la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha destacat la “importància de parlar de salut mental perquè les persones que pateixen malalties mentals presenten una major vulnerabilitat davant una emergència i, per tant, requereixen una atenció especial”. També ha valorat l’interès en la formació de personal tècnic municipal i dels agents que treballen en situacions d’emergència. 

La jornada forma part del cicle de sessions que es va iniciar el juliol de 2021 destinat a personal tècnic de protecció civil per l’adaptació de la resposta a les emergències a la diversitat de la societat.

L’objectiu de la jornada ha estat conèixer més a fons alguns dels principals trastorns mentals per tal de poder adaptar una millor resposta i atenció en cas d’emergència per part dels equips de Protecció Civil.

La sessió s’ha realitzat en format telemàtic i ha estat impartida per Montse Pàmias, metge psiquiatra, doctora en medicina per la UAB i Cap del Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil del Parc Taulí de Sabadell.

La jornada ha començat definint què és una situació d’emergència i donant unes pautes generals de com afecten aquestes situacions a les persones amb una malaltia mental.

També s’ha aprofundit en el coneixement d’algunes de les malalties mentals més freqüents, com són l’esquizofrènia i els trastorns psicòtics; l’autisme i els trastorns depressius greus; i els trastorns d’ansietat, entre altres. La sessió ha finalitzat amb una discussió de casos i dubtes.

Una vuitantena de persones, entre membres del personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil i personal tècnic de protecció civil d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions han participat a la jornada. Aquests professionals de tot el territori de Catalunya han representat ajuntaments i consells comarcals i ocupen els càrrecs de tècnics i tècniques de protecció civil, Regidores i Regidors, Alcaldes i Alcaldesses, Diputades i diputats provincials, treballadores i treballadors socials i tinents d’alcalde, entre d’altres.

Els municipis i consells comarcals que estaven inscrits a la jornada són: Sant Vicenç de Castellet, Santpedor, Aitona, Mataró, Olesa de Montserrat, Castellbisbal, Matadepera, Sant Pere de Vilamajor, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Vacarisses, Barcelona, Terrassa, Cabrera d’Anoia, Castellar del Riu, Figaró Montmany, Santa Coloma de Cervelló, Sant Adrià de Besòs, Consell Comarcal d’Osona, Badalona, Tordera, Consell Comarcal de l’Anoia, Sant Sadurní d’Anoia, Castellcir, Vilanova i la Geltrú, Carles d’Estrac, Molins de Rei, Sant Vicenç de Montalt, Vendrell, Flix, l’Ametlla del Vallès, la Pobla de Mafumet, Consell Comarcal del Vallès Oriental, Tarragona, Ripollet, Calella, Pradell de la Teixeta, Igualada, Consell Comarcal el Moianès, Pineda de mar, Calafell, Reus, Mataró, Piera, Castellar del Vallès, Capellades, Salou, Canet de mar, El Prat de Llobregat, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç dels Horts, Calella i Caldes de Montbui.

La primera de les formacions organitzades per la Direcció General de Protecció Civil va tenir lloc el mes de juliol amb una sessió impartida per la Fundación ONCE per abordar les necessitats de les persones amb discapacitat. La segona formació va tenir lloc al setembre, amb la participació de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, que va tractar sobre la diversitat religiosa a Catalunya i la seva gestió en situacions d’emergència; la tercera va ser el mes de novembre sobre les necessitats dels infants i joves en situacions d’emergència; la quarta el desembre sobre l’atenció a persones en risc d’exclusió social; i la cinquena al febrer sobre l’atenció a les persones grans.

L’objectiu principals d’aquest cicle de formacions ha estat incorporar a la planificació i gestió de les emergències una visió i estratègia que tingui en compte i doni resposta a aquestes necessitats per tal que aquests col·lectius tinguin garantits els seus drets amb condicions d’igualtat.