Igualtat i Feminismes

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina

Rafael Perona Cortés, activista i defensor dels drets del poble gitano, ja té un carrer al barri de La Mina

query_builder   8 abril 2022 18:33

event_note Nota de premsa

Rafael Perona Cortés, activista i defensor dels drets del poble gitano, ja té un carrer al barri de La Mina

  • L’acte d'inauguració del carrer, que s’ha fet coincidir amb el Dia del Poble Gitano, ha posat en valor la figura de Rafael Perona i la lluita pels drets de les persones gitanes
  • “L'antigitanisme és una mala herba que hem d'arrencar d'arrel, i això passa pel compromís de les institucions per erradicar-lo”, ha reivindicat la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, durant l’acte.
  • La inauguració també ha comptat amb Manuela Fernández Ruiz, activista feminista gitana i directora de l’Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i la No-discriminació.
Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina
En el marc del 8 d’abril, Dia del Poble Gitano, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha participat en la inauguració del carrer Rafael Perona Cortés. Amb la intervenció de família, amistats i representants d’entitats gitanes, l’acte ha reivindicat la persona de Perona, activista gitano del barri i fundador del Centro Cultural Gitano de La Mina.

Durant l’acte, Mata ha posat de relleu la importància del paper de l'administració per erradicar les causes estructurals de l’antigitanisme, atès que és un exemple de racisme institucional. “L'antigitanisme és una mala herba que hem d'arrencar d'arrel, i això passa pel compromís de les institucions per erradicar-lo. Cal garantir una igualtat d'oportunitats de la qual avui encara el poble gitano no gaudeix, ni a Europa ni a Catalunya", ha reivindicat Mata.

La Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació és la primera norma amb rang de llei que reconeix l’antigitanisme com una forma de discriminació. S’hi defineix l'antigitanisme com la forma específica de racisme envers el poble gitano, tant social com institucional, que es dona d’una manera particularment persistent, violenta, recurrent i banalitzada. “Per tant, les institucions som una part molt important en la lluita contra l’antigitanisme”, ha compartit la directora de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació del Departament d’Igualtat i Feminismes, Manuela Fernández Ruiz.

En aquest sentit, la secretària d'Igualtats ha recordat que la Llei 19/2020 “permet penalitzar, reparar i eliminar conductes racistes com l’antigitanisme perquè no es tornin a repetir, tant de persones com institucions”. En aquest sentit, ha posat de relleu “el compromís del Govern amb l’erradicació del racisme contra les persones gitanes”, i ha reivindicat “la importància que la persona responsable de l’Organisme que desplegarà aquesta Llei 19/2020 sigui la Manuela Fernández, una activista feminista i gitana del barri de La Mina experta en no-discriminació”. Fernández, per la seva banda, ha remarcat que “l’Organisme ha de ser un espai de referència per a totes les persones que pateixen discriminacions”.



Reconeixement a Rafael Perona Cortés

L’acte, promogut pel Centro Cultural Gitano de La Mina, ha estat un reconeixement a la figura de Rafael Perona Cortés (1965-2020), defensor dels drets del poble gitano i activista que va lluitar contra el racisme vers les persones gitanes i els desnonaments. Impulsor del Centro Cultural Gitano de La Mina, del qual va ser president, va formar part del Consell d’Ancians de La Mina.

En la inauguració del carrer que durà a partir d’avui el seu nom, també hi han participat l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete Carrillo, el president de la FAGIC, Simón Montero Jodorovich, i la coordinadora del Centro Cultural Gitano de La Mina, Gemma Roca, així com familiars i representants d’entitats de La Mina, que han posat en valor la figura de Rafael Perona Cortés.

3  

Imatges

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina 986

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina 539

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina

Inauguració del carrer Rafael Perona Cortés al barri de La Mina 995

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia