Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Imatge d'una instal·lació elèctrica

Acció Climàtica obre un expedient informatiu a EDistribución Redes Digitales per analitzar les desviacions a l'alça en les lectures estimades de les factures

query_builder   11 abril 2022 11:12

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica obre un expedient informatiu a EDistribución Redes Digitales per analitzar les desviacions a l'alça en les lectures estimades de les factures

·     La sobreestimació en els consums perjudica tant els usuaris com les empreses comercialitzadores

·     S’ha demanat a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que prengui les mesures adequades per corregir aquesta situació, ja que incrementa el risc de tancament de petites comercialitzadores d’electricitat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a  través de la Direcció General d’Energia, ha obert un expedient informatiu a EDistribución Redes Digitales, l’empresa distribuïdora d’electricitat del grup Endesa, per analitzar les desviacions a l’alça que s’estan produint en les lectures estimades de les factures que emet. Com que aquesta situació perjudica tant a usuaris com a les empreses comercialitzadores, també s’ha demanat a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que prengui les mesures necessàries per corregir-la.

L’expedient informatiu s’ha obert després de rebre reclamacions d’usuaris que han rebut factures de subministrament elèctric emeses en base a lectures estimades amb uns consums molt superiors als registrats habitualment. Això té conseqüències econòmiques directes sobre els usuaris, que han de de fer front a unes factures molt elevades de cop, encara que es regularitzin més endavant, i pot donar peu a situacions de pobresa energètica. En la carta remesa a la CNMC, la Direcció General d’Energia recorda que la substitució dels comptadors d’electricitat pels nous models digitals i per la telegestió estava justificada per la “garantia que totes les factures s’emetrien en base a lectures reals”, i que les lectures estimades només es realitzarien en casos “molt concrets”. La carta remarca que l’actual situació “accentua la sensació de molts consumidors que la telegestió no soluciona cap problema i només suposa un increment del cost de lloguer de l’equip de mesura”.

Al mateix temps, aquestes sobreestimacions en les lectures dels consums també perjudiquen l’operació de les empreses comercialitzadores. Aquestes estimacions poden suposar que les empreses comercialitzadors rebin penalitzacions per part de l’operador del sistema per haver-se desviat de les seves previsions inicials de demanda, molt més baixes; igualment, els obliga a fer una compra addicional d’energia a partir d’aquestes dades estimades i no de les reals.

Això incrementa els problemes de liquiditat de les petites comercialitzadores, que se sumen a la tensió de tresoreria provocada per la falta d’emissió de factures en què ha incorregut la pròpia EDistribución Redes Digitales des del passat 1 de juny, i per la diferència entre l’IVA que les comercialitzadores poden cobrar als seus clients i el que han de liquidar al sistema. La Direcció General d’energia adverteix a la CNMC que la conjunció d’aquests factors incrementen “el risc de tancament de petites comercialitzadores d’electricitat” i afavoreixen “un escenari de menor competència” en aquesta activitat.

La Direcció General d’Energia ja va obrir el passat mes de gener un expedient sancionador a EDistribución Redes Digitales, amb una proposta de sanció de 600.000 euros, per la manca d’emissió de factures a empreses i particulars. En aquell expedient, que està en tràmit, ja es va considerar que la situació perjudicava els usuaris i també posava  en risc l’estabilitat del sistema elèctric, perquè feia perillar la viabilitat de les empreses comercialitzadores que han aconseguit fer-se un forat en un mercat elèctric caracteritzat per una forta concentració en quatre empreses integrades verticalment.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia