Drets Socials

Montcada

La consellera Cervera anuncia la creació d'una comissió tècnica per abordar la situació del barraquisme a la llera del Besòs

query_builder   11 abril 2022 19:25

event_note Nota de premsa

La consellera Cervera anuncia la creació d'una comissió tècnica per abordar la situació del barraquisme a la llera del Besòs

La Delegació del Govern a Barcelona, que té l’encàrrec de Drets Socials d’elaborar la diagnosi i el pla d’acció, serà l’encarregada de coordinar el nou òrgan

El Govern finançarà amb uns 100.000 euros l’estudi de diagnosi, que haurà de recopilar informes sobre la situació, topografiar la zona i elaborar un cens de les activitats i persones que hi viuen

visita barraques montcada

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha visitat Montcada i Reixac, per conèixer de primera mà la problemàtica del barraquisme a la llera del riu Besòs i anunciar la creació d’una comissió tècnica per abordar aquesta situació amb l’objectiu “d’ajudar a revertir aquesta problemàtica i millorar la vida de les persones que hi viuen”.

Segons ha detallat la titular de Drets Socials, aquesta comissió tècnica “abordarà la problemàtica del barraquisme des de tots els fronts que es requereixen i des de la transversalitat”. L’òrgan estarà coordinat per la Delegació del Govern a Barcelona, que té l’encàrrec de Drets Socials de fer la diagnosi i el pla d’acció, i en formaran part pels ajuntaments afectats, les entitats supramunicipals, el teixit social i la Generalitat, integrada pels següents departaments: Acció Climàtica, Drets Socials, Salut, Educació, Empresa i Treball, Igualtat, Interior, i Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori. 

La comissió tècnica haurà d’assolir doncs dos objectius: la creació de la diagnosi de la situació i l’elaboració del Pla d’Acció.

Pel que fa al procés de diagnosi, la consellera ha anunciat que el Departament hi destinarà al voltant de 100.000 euros, “per poder conèixer d’una manera integral i acurada quina és la situació actual en aquesta zona del municipi”. Cervera ha explicat que segons la informació de la que es disposa avui s’estima que en aquesta zona hi ha unes 500 barraques i hi viuen una quarantena de persones, entre les quals hi ha menors d’edat.

La diagnosi haurà de:

  • Recopilar informes sobre la situació actual, aportant antecedents i context de la situació amb informes elaborats per entitats o administracions.
  • Topografiar la zona, delimitant l’àmbit d’actuació a la llera del rei Besòs i elaborant un plànol de les barraques i la seva categorització.
  • Explorar la singularitat de la situació, comptant les activitats que s’hi realitzen i realitzant un cens de persones que hi viuen.

Pel que fa al Pla d’Acció, el Departament de Drets Socials també ha encarregat a la Delegació del Govern a Barcelona que dugui a terme la planificació global de les accions que cal dur a terme a la llera del Besòs per tal que, a través de programes concrets, es treballi de forma sectorial i interdeparamental per millorar la situació.

L’acord s’ha dut a terme durant una visita i reunió a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, on també hi ha participat el consorci del Besòs i que s’ha celebrat abans de la visita als terrenys afectats pel barraquisme. Aquesta trobada es produeix després de l’aprovació, el passat 29 de març, de l’Acord de Govern pel qual el Govern s’ha compromès a impulsar una diagnosi sobre el barraquisme a la llera del riu Besòs en l’àmbit metropolità de Barcelona a fi de crear plans d’actuació concrets.

A la reunió a l’Ajuntament, la consellera Cervera ha estat acompanyada pel delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Toni Morral; la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés, i el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné, entre d’altres. Per part de l’Ajuntament, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; el regidor d’Urbanisme, Planejament i Disciplina, Jordi Sánchez, i la regidora de Serveis Socials, Polítiques d’Inclusió i Sanitat, Mar Sempere. Per part de Consorci del Besòs, hi ha assistit la gerent, Carmen Rivas.

6  

Imatges

Foto de la reunió a l'Ajuntament

Foto de la reunió a l'Ajuntament 154

La consellera visitant la llera del Besòs 1

La consellera visitant la llera del Besòs 1 218

La consellera visitant la llera del Besòs 2

La consellera visitant la llera del Besòs 2 139

La consellera visitant la llera del Besòs 3

La consellera visitant la llera del Besòs 3 189

La consellera i l'alcaldessa atenent els mitjans de comunicació

La consellera i l'alcaldessa atenent els mitjans de comunicació 155

La consellera signa el Llibre d'Honor del municipi

La consellera signa el Llibre d'Honor del municipi 94

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia