Direcció General de Comunicació

El Govern aprova la instal·lació d'una planta solar aïllada per al subministrament de l'estació de bombament del regadiu del Garrigues Sud

El Govern aprova la instal·lació d'una planta solar aïllada per al subministrament de l'estació de bombament del regadiu del Garrigues Sud

query_builder   12 abril 2022 12:38

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la instal·lació d'una planta solar aïllada per al subministrament de l'estació de bombament del regadiu del Garrigues Sud

  • Les obres, ubicades al terme municipal de Bovera, seran executades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb una inversió total de 835.306 euros

El Govern ha autoritzat la despesa necessària per contractar les obres d’instal·lació d’una planta solar aïllada, amb una potència de 462,24 kWp, per al subministrament a l’estació de bombament EB2 del Garrigues Sud en el terme municipal de Bovera, amb un import total de 835.306,45 euros (IVA inclòs).

L’autorització de despeses té un caràcter pluriennal i estarà distribuïda en les anualitats següents: 584.714,52 euros (IVA inclòs) l’any 2022 i 250.591,93 euros (IVA inclòs) l’any 2023. 

La Comunitat de Regants del Garrigues Sud abasta els termes municipals de Flix, Bovera, La Granadella, Bellaguarda, els Torms i Juncosa, i actualment es rega una superfície de 5.016 hectàrees des de l’estació de bombament EB2.

La zona de regadiu està caracteritzada per un desnivell molt important entre la captació al riu Ebre, en el terme municipal de Flix, a 41 metres per sobre del nivell del mar, i la cota de la bassa 6 del pis 600, que es troba a 577 metres per sobre del nivell del mar. Els desnivells se superen mitjançant un conjunt de cinc estacions de bombament.

El cost energètic ha esdevingut des dels seus inicis la principal despesa de les Comunitats de Regants que requereixen energia per impulsar aigua per regar, fet que ha implicat una tecnificació progressiva en el camp de l’energia. S’han realitzat optimitzacions de la contractació elèctrica, tant ajustant les potències contractades com realitzant subhastes per a la compra d’energia, a la vegada que s’han establert planificacions per programar les hores de funcionament de les bombes en els períodes de menor cost.

En la Comunitat de Regants del Garrigues Sud, el consum d’energia elèctrica se situa entorn dels 17,6 GWh anuals, en els seus vuit punts de consum d’energia, amb un consum d’energia anual en el cas de l’estació de bombament EB2 de 2.148.266 kWh l’any 2019.

Així, la factura elèctrica és un factor econòmic limitant per a la viabilitat del regadiu i, per tant, un dels elements clau és la reducció del cost de l’electricitat. El bombament solar és una alternativa viable per reduir la despesa energètica. Es tracta d’un recurs renovable que permet reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i mitigar el canvi climàtic i els seus efectes.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural duu a terme actuacions de regadiu eficients per garantir el reequilibri territorial i el desenvolupament econòmic i social dels espais rurals. El projecte contribueix a aconseguir els objectius per desenvolupar la transició energètica a Catalunya, cap a l’autoabastament energètic amb la reducció del consum d’energies convencionals, i complir els objectius de la Llei del canvi climàtic en matèria d’energia, un model energètic més net i sostenible amb la reducció de GEH (Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia