Empresa i Treball

EMT

El Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'alien per garantir el compliment de la normativa laboral a la ciutat

query_builder   12 abril 2022 16:50

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'alien per garantir el compliment de la normativa laboral a la ciutat

  • Generalitat i Ajuntament signen un acord que permetrà el treball conjunt de la Guàrdia Urbana i la Inspeció de Treball de Catalunya

 

  • La Guàrdia Urbana de Barcelona i la Inspecció de Treball de Catalunya establiran mecanismes de coordinació per detectar irregularitats laborals durant les seves funcions d’inspecció, vigilància i control

El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, -mitjançant la Inspecció de Treball de Catalunya-, i l’Ajuntament de Barcelona, - per mitjà de la Guàrdia Urbana, han signat un acord de cooperació per garantir el compliment de la normativa laboral a la ciutat.

Aquesta eina de comunicació potenciarà encara més la comunicació i actuació conjunta entre els dos organismes, ja que s’estableix un canal directe per detectar, investigar i eradicar pràctiques incorrectes i infraccions en el món laboral, amb una via ràpida i efectiva.

El Secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha afirmat “que la Inspecció de Treball de Catalunya és fonamental en la defensa dels drets dels treballadors/es i de la competència lleial entre les empreses. Com a servei públic, la ITC continuarà exercint la vigilància de les normes sociolaborals i exigint responsabilitats en cas d’incompliment. El suport que la ITC rebrà per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona contribuirà a assolir els objectius de millora de la protecció dels drets laborals, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat empresarial en benefici de totes les persones treballadores i de les empreses”.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha destacat que “Barcelona és la gran ciutat d’Espanya que està creant més ocupació, però les etapes de reactivació sempre comporten riscos en la qualitat dels llocs de treball. La col·laboració entre la Guàrdia Urbana, amb el reforç de 1.000 efectius d’aquest mandat, i la Inspecció de Treball permetrà augmentar la protecció dels treballadors i treballadores, especialment els joves i les dones, i vetllar per la correcta aplicació de la reforma laboral”. Per a Collboni, “una ciutat amb més garanties en matèria laboral és una ciutat amb millors condicions de treball, menys frau, més seguretat i, per tant, amb una recuperació més justa”.

L’acord permetrà la Guàrdia Urbana, amb 3.500 agents, informar a la Inspecció de Treball de Catalunya, responsable del compliment de la normativa laboral, de les irregularitats en matèria laboral que identifiqui en l’exercici de les seves funcions, aprofitant així les seves capacitats i el seu coneixement de la ciutat.

Els Punts de Defensa de Drets Laborals de Barcelona Activa quan tinguin coneixement d’irregularitats laborals, especialment quan aquestes tinguin a veure amb drets fonamentals, podran posar-ho en coneixement d’Inspeccio de Treball de Catalunya.

La col·laboració de la Guàrdia Urbana i dels Punts de Defensa de Drets Laborals de Barcelona Activa permetrà potenciar l’eficàcia de la Inspecció de Treball de Catalunya, l’organisme competent en la defensa dels drets de les persones treballadores, el combat contra la precarietat laboral i la discriminació dels col·lectius més vulnerables i la protecció de les empreses responsables envers  el frau i la competència deslleial.

L’acord signat avui obre una via de comunicació entre els dos organismes, amb un protocol específic d’actuació, que té per objectiu lluitar contra l’incompliment de la normativa laboral.

Entre les conductes infractores que la Guàrdia Urbana pot constatar en la seva pràctica professional a la ciutat de Barcelona, i de les que informarà a la Inspecció de Treball de Catalunya, destaquen la manca d’alta i afiliació a la Seguretat Social de les persones treballadores; la contractació de persones estrangeres no autoritzades per treballar; l’enquadrament incorrecte de treballadors/es falsos autònoms; i els incompliments de les normatives sobre temps de treball (jornada, descansos, etc...) i de seguretat i salut laboral.

Finalment, l’acord inclou la possibilitat de portar a terme actuacions conjuntes aprofitant els coneixements especialitzats de la Guàrdia Urbana i de la Inspecció de Treball de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia