Direcció General de Comunicació

Patrícia Plaja 120422

El Govern i els grups parlamentaris valoren molt positivament la segona trobada per abordar les conseqüències derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna

query_builder   12 abril 2022 19:43

event_note Nota de premsa

El Govern i els grups parlamentaris valoren molt positivament la segona trobada per abordar les conseqüències derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna

  • El president Aragonès ha traslladat als grups parlamentaris la necessitat de “flexibilitzar del 0,6% a l’1%  els objectius de dèficit” i ha demanat al govern espanyol “que arribin els fons procedents de l’Estat per poder fer front a totes les despeses excepcionals”
  • El Govern també considera que s’han de modificar les condicions per percebre l’ingrés mínim vital “perquè és necessari que les persones refugiades puguin acollir-s’hi”
  • Avui en dia, ja són més de 20.000 les persones que han arribat a Catalunya i prop de 3.000 infants ja s’han escolaritzat al sistema educatiu català
Patrícia Plaja

El Govern ha traslladat als grups parlamentaris totes les accions que està duent a terme per abordar les conseqüències derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna. La reunió ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, amb la totalitat dels grups parlamentaris, excepte VOX i el PP.

Aquesta segona reunió ha servit per escoltar les propostes dels grups i per compartir les mesures adoptades pel Govern en les últimes setmanes per afrontar la crisi humanitària però també l’econòmica provocada per les conseqüències de la guerra. En aquest sentit, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha destacat que “ha sigut una reunió molt profitosa, podríem dir que gairebé exemplar amb total voluntat d’entesa per part de tothom”.

Plaja ha recalcat que “més de la meitat de les propostes ja s’estan aplicant, mentre que la resta, bona part són competència estatal o tenen uns impactes econòmics inassumibles per la situació actual del sistema de finançament de la Generalitat, on els catalans i les catalanes no podem disposar de tots els recursos que generem”

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha informat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat als grups parlamentaris la necessitat de passar el marge de dèficit pressupostari del 0,6% a l’1% per afrontar l’impacte econòmic derivat de la invasió d’Ucraïna. Plaja ha recalcat que aquesta mesura “podria tenir un impacte de més de 750 milions d’euros que ajudarien a prendre noves mesures més contundents per fer front a la crisi”.  

A la reunió també s’ha compartit amb els grups parlamentaris la necessitat que l’Estat espanyol modifiqui les condicions per percebre l’ingrés mínim vital “perquè és necessari que les persones refugiades puguin acollir-s’hi”.

El Govern ha traslladat als grups parlamentaris que la resposta a la crisi humanitària impulsada des de la Generalitat de Catalunya passa per 3 eixos principals: la coordinació institucional, l’atenció a les persones refugiades en fase d’emergència i la planificació de la fase d’acollida.

Plaja ha informat que el model català d’acollida impulsat pel Govern es regeix pel principi d’equitat territorial, en aquest sentit l’Executiu “treballa per garantir els drets i recursos que els hi són propis a totes les persones que arribin però és imprescindible l’equitat territorial, una distribució equitativa de totes les persones que venen per no tensionar el sistema”.  Plaja ha anunciat que el Govern ja treballa un conveni amb l’Agència Catalana de l’Habitatge “per poder proveir i administrar tots els recursos residencials a les persones i distribuïts de manera equitativa al territori” i ha insistit que “per tirar endavant aquesta distribució és urgent que arribin els fons procedents de l’Estat per poder fer front a totes les despeses excepcionals”

La portaveu ha anunciat que a data d’avui ja són més de 20.000 les persones que han arribat a Catalunya i que prop de 3.000 infants ja s’han escolaritzat al sistema educatiu català. Plaja ha agraït a la comunitat ucraïnesa resident a Catalunya que “ha acollit milers de persones a casa seva, fet que ha contribuït de forma molt significativa a minimitzar l’impacte a curt termini de l’activació de places d’acollida d’emergència. De fet, en data d’avui, només un 30% dels nouvinguts estan en places d’acollida del pla estatal”.

Durant el transcurs de la reunió el president Aragonès ha traslladat totes les mesures que ja van ser adoptades pel Consell Executiu de la setmana passada i ha demanat el suport dels grups parlamentaris per tal que el decret llei pugui ser convalidat amb el màxim consens possible. El decret llei contempla mesures com congelar l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica en la tarifa de l’exercici 2020, augmentar el 33% dels impostos sobre la producció, emmagatzematge o transformació de l’energia elèctrica per tal d’accelerar la transició energètica i incrementar l’impost de les nuclears.

Per acabar, la portaveu ha informat que ja s’ha reunit el Consell de Diàleg Social, que compta amb la representació dels principals sindicats i la patronal, per també compartir les propostes que han de servir per afrontar les conseqüències directes que afecten el teixit productiu del país i a les famílies catalanes. Plaja ha remarcat que “la voluntat del Govern és que quan en aquest espai s’hagi avançat en propostes concretes també es traslladin i es comparteixin amb els grups parlamentaris”. 

El Govern i dels grups parlamentaris s’han emplaçat a noves reunions per continuar debatent totes les conseqüències del conflicte a Ucraïna que afecten a Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia