IDESCAT

Imatge decorativa

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. Dades provisionals. Març del 2022

Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a totes les comarques al març, en relació amb l'any anterior

La variació mensual és positiva a 34 comarques, encapçalades pel Baix Empordà, la Selva i el Tarragonès

query_builder   13 abril 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. Dades provisionals. Març del 2022

Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a totes les comarques al març, en relació amb l'any anterior

La variació mensual és positiva a 34 comarques, encapçalades pel Baix Empordà, la Selva i el Tarragonès

Mapa. Evolució afiliats març 2022

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta un 4,3% al mes de març respecte a l’any anterior i se situa en 3.358.523 persones, segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’augment interanual d’afiliats es produeix a totes les comarques, encapçalades per Aran (11,0%) i la Selva (6,9%), i seguides amb increments similars per l’Alta Ribagorça (5,6%), l’Alt Empordà (5,4%) i el Baix Camp (5,2%). A l’extrem inferior, hi ha 6 comarques amb variacions per sota del 2%: les Garrigues, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell, el Pallars Sobirà, la Conca de Barberà i la Terra Alta.

En relació amb el mes de febrer del 2022, el nombre d’afiliats ha augmentat un 0,6% al conjunt de Catalunya i suposa el segon mes consecutiu amb creixement d’afiliats. L’augment s’ha traslladat a la majoria de comarques. Els increments més intensos s’han registrat al Baix Empordà (2,8%), la Selva (2,6%) i el Tarragonès (2,0%). En canvi, hi ha 7 comarques amb variacions negatives en relació amb el mes anterior, que arriben fins al -2,9% d’Aran.

L’augment interanual del nombre d’afiliats és més elevat en les dones (4,7%) que en els homes (4,0%), al març

Al mes de març i respecte del mateix mes de l’any anterior, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta lleugerament per sobre del d’homes (70.509 afiliades enfront dels 68.259 afiliats), cosa que suposa un augment interanual del 4,7% i 4,0%, respectivament, al conjunt de Catalunya. Per comarques, totes augmenten tant el nombre d’afiliats com d’afiliades.

El nombre d’afiliats de menys de 30 anys és el que més augmenta (11,5%)

Al març, tots els grups d’edat han augmentat el nombre d’afiliats en relació amb el març del 2021. Per comarques, el grup de 30 a 44 anys és l’únic que ha registrat disminucions, i ho ha fet a 25 comarques.

Els afiliats menors de 30 anys (que representen el 16,3% del total dels afiliats) han augmentat, percentualment, molt per sobre de la resta de grups i ho han fet a totes les comarques. Al conjunt de Catalunya el col·lectiu més jove ha augmentat un 11,5%, i on ha estat més elevat és a Aran (26,4%), l’Alt Empordà (15,6%), i la Selva (15,3%).

Els afiliats de 30 a 44 anys han augmentat un 0,6% al març en relació amb el mateix mes de l’any anterior. Aran (7,1%), la Selva (3,2%) i la Garrotxa (2,6%) són les comarques que més augmenten percentualment en aquest tram d’edat, mentre que la Conca de Barberà (-3,3%) i el Pla d’Urgell (-2,3%) són les que més disminueixen.

Els afiliats de 45 a 54 anys augmenten un 4,5% al conjunt de Catalunya i a totes les comarques, amb la variació més elevada a Aran (11,4%) i al Baix Camp (7,0%). D’altra banda, els de 55 anys o més augmenten un 5,6% al conjunt de Catalunya i a totes les comarques, especialment al Baix Penedès (9,6%) i a Aran (9,2%).

L’augment interanual del nombre d’afiliats estrangers (11,4%) és més intens que el d’afiliats de nacionalitat espanyola (3,1%) a totes les comarques

Per nacionalitat, l’augment interanual dels afiliats estrangers és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola al conjunt de Catalunya (11,4% i 3,1%, respectivament) i a totes les comarques i Aran.

Al març, el 84,5% dels afiliats a Catalunya són de nacionalitat espanyola, mentre que els afiliats estrangers representen el 15,5% del total.  La Segarra és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més elevada (30,9%) i dobla la mitjana catalana. També tenen proporcions elevades l’Alt Empordà i el Barcelonès (ambdues, un 22,2%) i, en canvi, l’Anoia, el Berguedà i el Vallès Oriental són les comarques on és més baixa, per sota del 9%.

El sector serveis continua sent l’únic que incrementa les afiliacions a totes les comarques al març, en relació amb el mateix mes de l’any anterior

El sector serveis, que representa el 78,6% de les afiliacions, ha augmentat en 136.724 afiliacions al març respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment interanual del 5,2%, el més elevat de tots els sectors. D’altra banda, totes les comarques han augmentat el nombre d’afiliacions als serveis. En nombres absoluts, destaquen els creixements del Barcelonès (41.567), el Vallès Occidental (12.738), el Baix Llobregat (12.250) i el Maresme (7.390); en canvi, en nombres relatius, les comarques que registren les taxes de variació més elevades són Aran (13,5%) i la Selva (8,8%)

El sector industrial ha augmentat un 2,6% el nombre d’afiliacions al març en relació amb un any enrere (12.132 afiliacions). La indústria ha augmentat les afiliacions a totes les comarques excepte a Aran (-0,9%) i el Garraf (-0,6%). Destaquen els creixements relatius de l’Alt Empordà, l’Alt Urgell, les Garrigues i el Priorat, amb variacions per sobre del 6%. En nombres absoluts, els augments més elevats es localitzen al Vallès Oriental (1.309), al Vallès Occidental (926), i al Maresme (778).

La construcció, amb un increment de 7.355 afiliacions a Catalunya respecte del mateix mes de l’any anterior, ha augmentat un 3,5% interanual. Per comarques, totes, excepte 3, augmenten el nombre d’afiliacions. En nombres absoluts, l’augment més elevat és el del Barcelonès (2.116), mentre que en nombres relatius, l’increment més elevat és el de l’Alta Ribagorça (13,2%).

L’agricultura és l’únic sector que ha reduït el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social (‑918), fet que representa una disminució de l’1,7% interanual. Per comarques, el nombre d’afiliacions ha disminuït a 30 comarques. En nombres absoluts, l’augment més elevat és el del Segrià (80 afiliacions), mentre que la disminució més elevada és al Montsià (‑218 afiliacions).

La proporció més alta d’afiliacions a jornada parcial és a la Cerdanya

Al mes de març, el 21,5% de les afiliacions per compte d’altri són a jornada parcial i en el cas de les dones la proporció és del 29,3%, més del doble que la dels homes (13,7%). La Cerdanya és la comarca on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada (25,7%) seguida per l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Priorat i Terra Alta (totes elles amb percentatges a l’entorn del 24%). Per contra, Aran té el grau de parcialitat més baix (16,3%). Cal tenir en compte que les afiliacions estan sotmeses a l’efecte estacional.

Les proporcions més elevades de contractes temporals en les afiliacions per compte d’altri són a l’Alta Ribagorça i Aran

Al mes de març el 22,2% de les afiliacions a la Seguretat Social per compte d’altri són de caràcter temporal al conjunt de Catalunya. Les comarques amb un grau de temporalitat més elevat són l’Alta Ribagorça (33,6%) i Aran (31,1%). Per contra, la que mostra el grau de temporalitat més baix és el Baix Empordà (18,7%).

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 248

Taules

Taules
XLSX | 63

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia