Agència Catalana de l'Aigua

Depuradora de Balaguer

L'ACA impulsa l'ampliació i millora de la depuradora de Balaguer, a la comarca de la Noguera

query_builder   13 abril 2022 10:45

event_note Nota de premsa

L'ACA impulsa l'ampliació i millora de la depuradora de Balaguer, a la comarca de la Noguera

  • S'ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu, amb un pressupost proper als 118.000 euros, podent-se presentar ofertes fins el 21 d'abril
  • Un cop s'hagi adjudicat i signat el contracte, es disposarà d'un termini de 9 mesos per a definir quines són les actuacions més adients per ampliar la planta
  • Es preveu una inversió de 2 MEUR, aportats íntegrament per l'Agència Catalana de l’Aigua, i l’actuació es durà a terme durant el proper cicle de planificació (2022-2027)
Imatge actual de la depuradora de Balaguer.
Imatge actual de la depuradora de Balaguer.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu per ampliar i millorar el funcionament de la depuradora de Balaguer, a la comarca de la Noguera. Amb un pressupost de licitació proper als 118.000 euros, es disposa fins el 21 d'abril per a poder presentar ofertes. Un cop el contracte s'hagi adjudicat i signat, es disposarà d'un termini de 9 mesos per definir les millors solucions tècniques per ampliar la planta.

Segona fase dels treballs

La depuradora de Balaguer es va posar en servei l’any 1994 amb un cabal de disseny de 3.750 m3/dia, equivalent a una població de 18.750 habitants. Depura les aigües residuals dels nuclis de Balaguer, Vallfogona de Balaguer, el polígon industrial de Campllong i la zona de l'Hostal Nou. Inicialment disposava d'un reactor biològic, un decantador secundari i una centrífuga per a la deshidratació dels fangs en excés.

En el cicle de planificació vigent (2016-2021) s'han fet diverses millores per a incrementar la capacitat de la planta, dins de les actuacions per part de l’ACA en matèria de reposició i millores, com la construcció d'un segon decantador i una segona centrífuga. Pel que fa al reactor biològic, es va dur a terme la substitució dels rotors per difusors, dotant-lo d’una major capacitat de tractament i millor eficiència energètica. Tots aquests treballs van suposar una inversió de més de 400.000 euros.

Dos milions d’euros d'inversió

Malgrat aquestes actuacions encara és necessari preveure millores per tal de tractar amb garanties les aigües residuals que rep la planta, així com actualitzar les instal·lacions existents i que seran les que s'hauran de definir en la redacció del projecte que s'ha posat a licitació. En la redacció del projecte s’implantarà la metodologia de Modelatge d’informació de la construcció (Building Information Modelling, BIM).

Aquesta segona fase dels treballs està prevista en l'escenari de planificació 2022-2027 i té prevista una inversió de 2 MEUR.

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 538 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població catalana. Pel que fa a la comarca de la Noguera, hi ha 11 depuradores en funcionament que donen servei a prop del 78% de la població de la comarca.

1  

Imatges

Foto. Depuradora de Balaguer.

Foto. Depuradora de Balaguer. 222

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 202