• El concepte ‘hidden champions’ fa referència a companyies poc conegudes que són líders internacionals en sectors molt especialitzats
  • ACCIÓ les ha identificat en el marc del projecte europeu DRIVE INML, que pretén trobar aquest tipus d’empresa i dissenyar eines de suport específic per a les seves necessitats
  • L’anàlisi de l’estudi ha posat de manifest que la principal amenaça per a les campiones ocultes catalanes és la manca de digitalització, per la qual cosa ACCIÓ ha impulsat un pla pilot d’internacionalització online adaptat a aquest tipus d’empresa

 

ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, ha identificat 2.000 empreses catalanes com a ‘campiones ocultes’. Aquest concepte (hidden champions o International Niche Market Leaders-INML en la terminologia en anglès), fa referència a companyies líders en nínxols de mercat molt especialitzats, d’abast internacional i amb una clara orientació d’empresa a empresa (B2B). Aquesta actuació s’emmarca en el projecte europeu DRIVE INML, que té per objectiu identificar els patrons de conducta d’aquestes empreses per dissenyar polítiques públiques destinades a pal·liar les seves mancances i garantir la seva supervivència.

A Catalunya, concretament són 1.961 les empreses que compleixen els tres requisits bàsics per ser una ‘campiona oculta’:

  1. Ocupar una posició de lideratge en el seu nínxol de mercat
  2. Tenir una facturació d’entre 10 i 100 milions d’euros
  3. Orientació principalment d’empresa a empresa (B2B)

Per norma general, es tracta d’empreses molt exportadores i competitives, tot i que també vulnerables, perquè estan molt especialitzades i disposen de grans clients, però reduïts en nombre. Així doncs, són companyies molt exposades als canvis bruscos que pugui patir l’economia o a transformacions tecnològiques que puguin deixar-les fora de mercat.

L’objectiu d’aquest projecte és la identificació de les campiones ocultes per radiografiar el seu perfil, analitzar les mancances més comunes i dissenyar polítiques públiques i eines que s’adaptin a les necessitats específiques d’aquest tipus d’empreses a cada territori.

El projecte DRIVE INML ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per mitjà de l'Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. Els seus ajuts es concentren en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres, mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

La digitalització, assignatura pendent

En el cas de Catalunya, l’anàlisi realitzada ha identificat vora 2.000 ‘campiones ocultes’, principalment en l’àmbit industrial i orientades d’empresa a empresa (B2B - business to business). Pel que fa als seus reptes, l’estudi assenyala l’escàs grau de digitalització com a principal amenaça per a la seva supervivència.

En aquest sentit, des d’ACCIÓ s’ha impulsat un pla pilot d’internacionalització digital per a algunes d’aquestes empreses. El suport consta de 20 hores de mentoria especialitzada per analitzar les seves necessitats concretes i dissenyar un pla d'acció per a la digitalització del seu negoci en diferents àmbits. A continuació, se’ls oferirà la resta de serveis del programa International eTrade d’ACCIÓ, que inclouen els Cupons International eTrade per ajudar a definir la seva estratègia digital internacional, així com ajuts per a la posada en marxa d’actuacions de promoció internacional a través dels canals digitals.

En el marc del projecte DRIVE INML, ACCIÓ també s’implicarà en el desenvolupament d’un nou servei comú transfronterer amb la resta d’organismes participants. Aquest servei s’orientarà a la formació, acceleració i internacionalització d’aquest tipus d’empreses. També oferirà més facilitats per establir contactes amb col·laboradores, i així aconseguir acords comercials que millorin la seva competitivitat.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________