Delegació a Madrid

2a sessió cicle Catalunya-Espanya

'Els escenaris del no-acord', segona sessió del cicle 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?'

query_builder   18 abril 2022 11:21

event_note Nota de premsa

'Els escenaris del no-acord', segona sessió del cicle 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?'

La presentació del cicle i del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? va tenir lloc el mes de novembre de 2021 amb un diàleg entre Pablo Iglesias i José Maria Lassalle.

La 1a sessió (01/03/22) va ser Perspectives feministes del conflicte, amb qüestions com el gènere, els nacionalismes i les identitats.

Dimarts 19 d’abril de 2022, a les 19.00h, tindrà lloc la segona sessió del cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’ titulada ‘Una negociació sense resultats: els escenaris del no-acord’.

El fracàs del diàleg i la negociació política entre el govern català i espanyol és un dels escenaris plausibles de futur. Què succeirà si els actors polítics no arriben a un acord? Té sentit seguir parlant de conllevancia després de l’1-O i els fets dels darrers anys? És possible i desitjable continuar en un bloqueig permanent que condiciona enormement les dinàmiques polítiques tant a Espanya com a Catalunya? El no-acord suposarà una nova escalada del conflicte?

Presentarà la sessió i introduirà l’acte, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella.

Hi intervindran: Lluís Orriols, politòleg, Doctor en Ciència Política; Agustí Colomines, Doctor en Història Contemporània; Berta Barbet, Doctora en Ciència Política.
Moderarà la taula Lola García, Directora adjunta de La Vanguardia.

La comissaria del cicle és Marta Rovira Martínez, doctora en sociologia, professora de la UAB, i consultora de polítiques públiques.

Un cicle, 10 sessions

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid organiza, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, el cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’ amb l’objectiu de contribuir a impulsar un nou clima social i polític que acompanyi la taula de negociació entre els Governs de l’Estat i de la Generalitat. En el decurs de 10 sessions, mensualment, i per espai d’un any, compta amb la participació de veus plurals del món acadèmic, polític i institucional per debatre les diferents perspectives i propostes que ajudin a resoldre el conflicte.

El cicle s’ha organitzat a partir del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? (ed. La Catarata), impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat, que conté les reflexions de més d’una seixantena d’autores i autors que aporten la seva diagnosi i propostes entorn a aquest conflicte que s’ha accelerat en els darrers anys.

Per veure les anteriors sessions:

Acte de Presentació del cicle. Novembre de 2021  Enllaç:  https://bit.ly/3rjR1wX

1a sessió. Perspectives feministes del conflicte Catalunya-Espanya’.
Enllaç:  https://bit.ly/3M4EiWT


Properes sessions 2022 i 2023
:

10 de maig de 2022.  Referèndum i negociació política

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya s’ha centrat en els darrers anys en la demanda d’un referèndum d’autodeterminació. És possible celebrar el referèndum d’acord amb el marc constitucional espanyol? Com s’hauria d’articular? Quin és el demos? Hauria de votar només la ciutadania catalana o també l’espanyola?

14 de juny de 2022. Una proposta europea per resoldre els conflictes de sobirania

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya és un conflicte d’abast europeu que posa en dubte els marcs de sobirania d’un dels estats membres de la UE. Quin rol poden o haurien d’assumir les institucions europees en aquest tipus de conflicte? És possible o desitjable establir unes “condicions de claredat” per canalitzar democràticament els conflictes d’autodeterminació a escala europea?

20 de setembre de 2022.  Desobediència civil i escenari unilateral

La desobediència civil com a instrument per superar i desbordar els marcs jurídics que han quedat caducs i superats pels esdeveniments, és un dels àmbits controvertits de la discussió política i social. Quins són els seus fonaments i abast? És la desobediència una eina útil en un procés d’independència en una democràcia liberal? Quines són les vies de ruptura?

25 d’octubre de 2022.  La reforma federal com a resposta a la independència

Les propostes de reforma federal de l’Estat de les Autonomies, són, des de fa dècades, un debat recurrent. Són molts els dubtes sobre la viabilitat i el suport d’aquesta reforma i, també, sobre quin seria el model federal a desenvolupar. En aquesta sessió es debatrà sobre quins són els plantejaments federals que defensen els actors polítics i quines possibilitats tenen de prosperar en el context actual.

29 de novembre de 2022. I si la negociació política tingués èxit?

L’escepticisme social i polític entorn a la mesa de diàleg és generalitzat. Tanmateix, el retorn a una escalada del conflicte entre Catalunya i Espanya produiria molta inestabilitat en un context ja de per si ple de moltes incerteses. Què hauria de succeir perquè el diàleg polític tingués èxit? Com s’haurien de produir els possibles acords?  

24 de gener de 2023.  L’autodeterminació com a punt de trobada a Espanya

L’autodeterminació com a procés democràtic d’una comunitat política o nació que decideix el seu futur en llibertat, no és sempre sinònim de separació o independència, ni aquesta la seva conseqüència inevitable. En aquesta sessió es debatrà sobre l’autodeterminació com un exercici de reconeixement dels subjectes polítics i de legitimació d’aquells estats que s’ho proposen, així com també una oportunitat de creixement i qualitat democràtica per a l’Estat espanyol.

28 de febrer de 2023. Conflictes i negociació política: fracassos i èxits des d’una mirada comparada

El conflicte entorn la sobirania i l’autodeterminació entre Catalunya i Espanya no és un cas únic. Són diversos els casos que tenen similituds i, a la vegada, diferències i poden servir de referència per la seva canalització i resolució democràtica. Aquesta sessió, centrada en l’anàlisi i el debat des d’una perspectiva comparada, vol aportar reflexions útils i les lliçons apreses que poden servir, alhora, d’orientar el diàleg i la negociació política.

22 de març de 2023. Una mirada política al diàleg i la negociació

En el moment de celebrar aquesta darrera sessió, ja hauran transcorregut uns quants mesos des de l’arrencada de la Mesa de Negociació. Una vegada conclòs aquest cicle, serà un bon moment per recuperar les propostes i debats celebrats i, a la vegada, fer una avaluació crítica de com han avançat les negociacions a nivell polític.


1  

Imatges

2a sessió. Els escenaris del no-acord

2a sessió. Els escenaris del no-acord 340

1  

Fitxers adjunts

NdP Els escenaris del no-acord

NdP Els escenaris del no-acord
PDF | 326