President

El president i el vicepresident, acompanyats de tot el Govern, durant la compareixença

El president Aragonès anuncia que el Govern anirà "fins al final" per identificar els responsables de "l'operació d'estat" d'espionatge massiu a ciutadans de Catalunya

query_builder   19 abril 2022 19:00

event_note Nota de premsa

El president Aragonès anuncia que el Govern anirà "fins al final" per identificar els responsables de "l'operació d'estat" d'espionatge massiu a ciutadans de Catalunya

  • El cap de l’Executiu exigeix al govern espanyol que “esvaeixi tots els dubtes i demostri el seu compromís democràtic” per tal de “recuperar unes relacions polítiques normalitzades”
  • Vicepresident Puigneró: “Aquest Govern ha acordat que no normalitzarà les relacions amb un estat repressor”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha afirmat avui que “el Govern de la Generalitat anirem fins al final per tal d’identificar els màxims responsables” de l’espionatge massiu contra ciutadans de Catalunya publicat pel setmanari The New Yorker i Citizen Lab. Una “operació d’estat” que, segons el cap de l’Executiu, és un “atac a la democràcia”. El president Aragonès ha fet aquestes declaracions durant una compareixença, aquesta tarda, al Palau de la Generalitat, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i de la resta de membres del Govern, després que Citizen Lab fes públic ahir a través del periodista Ronan Farrow i l’equip de New Yorker que 65 ciutadans i ciutadanes de Catalunya van ser espiats mitjançant el programa Pegasus. Citizen Lab és un laboratori canadenc que estudia els controls d'informació que afecten la seguretat d'Internet i amenacen els drets humans. “La principal víctima de Pegasus és la pròpia democràcia”, ha precisat el president de la Generalitat.

El president i el vicepresident, acompanyats de tot el Govern, durant la compareixença. Autor: Jordi Bedmar{"name":"2022/04/19/19/21/05e720c3-fe39-42c1-9214-b757d7d8ffd7.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"2434"}

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha assegurat que “aquest cas d’espionatge i la forma com l’afronti el Govern de l’Estat pot tenir importants conseqüències polítiques de forma immediata”. I ha afegit que “la credibilitat de l’Estat i la confiança de la ciutadania de Catalunya amb el Govern d’Espanya s’ha vist fortament alterada”. Per aquest motiu, ha instat el govern espanyol a “esvair tots els dubtes i demostrar el seu compromís democràtic, que avui està en seriós dubte”. En concret, el cap de l’Executiu ha exigit iniciar amb la màxima celeritat una investigació interna amb supervisió independent per aclarir quina responsabilitat es té, qui ha ordenat actuacions i sota quina supervisió i autorització. També ha instat a facilitar la comissió d’investigació que s’impulsarà al Congrés dels Diputats per aclarir la seva responsabilitat en aquests fets. I, finalment, ha demanat que s’assumeixin totes les responsabilitats polítiques i jurídiques que se’n puguin derivar. “Fins que aquests elements no es donin, no es podran recuperar unes relacions polítiques normalitzades amb l’Estat espanyol”, ha sentenciat, perquè “el conflicte polític amb l’Estat només el resoldrem amb més i millor democràcia”. “Espiar de forma il·legal l’adversari polític ens allunya molt de la resolució del conflicte amb l’Estat”, ha afegit.

El president Aragonès ha explicat també durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació que des del Govern s'oferirà defensa, suport i acompanyament jurídic a totes les persones que han estat víctimes d’aquest cas d’espionatge i que són servidors públics o ho eren quan els van espiar. Per la seva banda, el president de la Generalitat ha avançat que presentarà una denúncia a títol personal davant “un atac que de forma evident vulnera la meva intimitat i del meu entorn personal i familiar”. Els darrers quatre presidents de la Generalitat ha estat espiats amb el programa Pegasus, així com els dos darrers presidents del Parlaments, membres del Govern, diputats i membres del Parlament Europeu.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern ha afirmat durant la seva intervenció que “exigim que s’obri una investigació també internacional i independent que esclareixi els fets, que determini qui son els responsables i que aquests paguin el preu polític i judicial”. “Aquest Govern ha acordat que no normalitzarà les relacions amb un estat repressor”, ha afegit durant la compareixença.

4  

Imatges

Compareixença

Compareixença 2492766

Compareixença

Compareixença 469555

Compareixença Galeria

Compareixença Galeria 745496

El vicepresident durant la compareixença

El vicepresident durant la compareixença 393734

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia