- Són organismes que actuen com a intermediaris entre l’administració pública, els administradors de finques, els arquitectes, arquitectes tècnics i la ciutadania i gestionaran parcialment el procés de subvenció
- Neixen amb la voluntat de promoure el coneixement dels beneficis de la rehabilitació, clau per a la renovació urbana i la creació d’espais més saludables i confortables
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera; la degana del COAC, Assumpció Puig; el president executiu del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, Celestí Ventura, i el gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas, han presentat les noves Oficines Tècniques de Rehabilitació (OTR).
Es tracta de tres oficines independents que gestionaran les tres institucions gràcies al conveni que fa setmanes van signar amb la conselleria de Drets Socials. Els nous espais guiaran i assessoraran la ciutadania en la gestió i desenvolupament dels processos de rehabilitació que es derivin dels programes emmarcats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.
En la seva intervenció, la consellera Cervera ha explicat que els Fons Europeus “són una oportunitat per a dinamitzar un sector clau de la nostra economia” i que els ajuts, dotats amb un pressupost de 480 milions d’euros, beneficiaran uns 60.000 habitatges a tot Catalunya. Cervera ha reclamat “apostar per la rehabilitació d’edificis i llars amb la mirada posada en l’eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic”.
En aquesta línia, la degana del COAC, Assumpció Puig, ha remarcat que “la resposta als nous reptes que la pandèmia ha posat de manifest ha de passar per rehabilitar, renovar i millorar els nostres edificis, barris i ciutats amb una mirada integral, posant el confort i la qualitat de vida de les persones en primer terme. Des de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació del COAC informarem tant a col·legiats com a ciutadania amb l’objectiu que el màxim nombre de persones puguin beneficiar-se dels Fons Europeus”.
Per la seva banda, el president executiu del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, Celestí Ventura, ha destacat el fet que “les Oficines Tècniques de Rehabilitació són la contribució dels col·legis professionals per aprofitar una oportunitat única de millorar el parc d’habitatges de Catalunya i generar nous llocs de treball”.
Per últim, el gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, Lorenzo Viñas, ha concretat que l’OTRC “és el resultat de l’estreta col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que posa en valor el treball conjunt de l’administració pública amb el sector privat, en un projecte d’alt interès per a la ciutadania i el medi ambient al nostre país”.
Impulsar i guiar els processos de rehabilitació
Aquest mes d’abril ja s’han posat en funcionament les oficines, a través de les quals els col·legis professionals ofereixen informació sobre les subvencions, assessorament en la seva gestió i una xarxa de professionals per dur a terme els processos de rehabilitació.
Cada oficina compta amb un espai web propi i un equip al darrere que treballarà coordinadament amb l’administració pública per gestionar les subvencions:
Oficina Tècnica de Rehabilitació del COAC
https://rehabilitacio.arquitectes.cat/
Oficina Tècnica de Rehabilitació dels Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya
www.otr.cat
Oficina Tècnica de Rehabilitació del Consell CAF
https://otrc.consellcaf.cat/
Activar la cultura rehabilitadora
Les tres institucions, a través de les Oficines Tècniques de Rehabilitació seran les encarregades de promoure la rehabilitació del màxim nombre d’edificis. Per això, el proper mes de juny s’engegarà una campanya divulgativa per activar la cultura de la rehabilitació, poc arrelada a casa nostra, i posar en valor els beneficis de la rehabilitació, clau per a la renovació urbana i la creació d’espais més saludables i confortables.
En la mateixa línia, la campanya vol posar en valor la figura dels professionals de la rehabilitació i demostrar que el sector de la construcció és una eina cabdal en la recuperació del país després de la pandèmia i en la gestió dels reptes econòmics i socials del segle XXI.
Més drets, més oportunitats
La creació de les Oficines Tècniques de Rehabilitació (OTR) forma part del programa ‘Més drets, més oportunitats’ que impulsa el Govern a través de la conselleria de Drets Socials i que determina les principals línies d’inversió derivades dels fons Next Generation. El programa contribuirà a accelerar la transformació social del país i a millorar la vida de les persones i es destinaran fins a 640M€ a actuacions en matèria d’habitatge.