Acció Exterior i Unió Europea

Consellera Alsina en una reunió de treball

La consellera Alsina denuncia l'escàndol de l'espionatge massiu: "La UE no pot quedar-se de braços creuats. Europa té l'oportunitat de reivindicar els seus valors fundacionals"

query_builder   20 abril 2022 19:06

event_note Nota de premsa

La consellera Alsina denuncia l'escàndol de l'espionatge massiu: "La UE no pot quedar-se de braços creuats. Europa té l'oportunitat de reivindicar els seus valors fundacionals"

  • La titular d’Acció Exterior i Govern Obert és aquesta setmana de viatge de treball al cor d’Europa, a Àustria i Eslovàquia, on manté reunions d’alt nivell d’interès pel Govern i per Catalunya
 
La consellera Alsina amb el ministre d'Alta Àustria a Linz
La consellera Alsina amb el ministre d'Alta Àustria, Markus Achtleitner.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha instat les institucions europees a actuar davant l’escàndol del cas d’espionatge massiu a polítics i activistes independentistes, advocats i periodistes revelat dilluns per la revista The New Yorker amb la investigació de The Citizen Lab. “Davant d’un cas tan flagrant, la UE no pot quedar-se de braços creuats. Aquest és un escàndol que interpel.la directament les institucions europees perquè s’han vulnerat drets fonamentals de ciutadans europeus, perquè és un cas d’espionatge que s’ha produït en cinc estats de la UE i perquè s’ha espiats 5 eurodiputats. Europa té ara l’oportunitat de reivindicar els seus valors fonamentals”. Així s’ha expressat aquest dimecres des de Viena, on Alsina ha iniciat el seu viatge de treball a Europa Central, que també la durà a altres ciutats austríaques i a Bratislava.

La consellera ha mantingut avui reunions amb organismes multilaterals clau amb presència a Viena i amb mitjans i agències de notícies austríaques, i ha aprofitat per denunciar  l’espionatge massiu a l’independentisme. “Europa no pot tenir un doble estàndard, la UE no pot exigir a Rússia i a la Xina el que no exigeix als estats membres i que es miri Polònia o Hongria quan es vulneren els drets humans i miri cap a un altre cantó quan es tracta d’Espanya”, ha afirmat Alsina, que ha afegit: “no estem parlant d’autodeterminació ni d’independència, estem parlant de la mala qualitat democràtica de l’estat espanyol, que ha mostrat la seva veritable cara. No és una bona senyal per la qualitat democràtica de l’estat que no estigui sorpresa per aquest cas d’espionatge massiu”.

La titular d’Acció Exterior ha exigit al govern espanyol que s’investiguin els fets, que depuri responsabilitats polítiques i  que emprengui les accions legals necessàries, “No ens serveix el ‘no en sabem res’ o ‘no en tenim constància’ com a resposta del govern de Pedro Sánchez”.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert també ha mantingut aquest dimecres una reunió amb un representant d’un dels dos principals lands d’Àustria, amb una agenda principalment econòmica. A la ciutat de Linz, capital d’Alta Àustria, la regió que fa de motor econòmic del país centre-europeu, Alsina s’ha reunit amb el ministre Markus Achtleitner, titular de la cartera que inclou tots els àmbits econòmics. En la trobada s’ha acordat crear un grup de treball mixt Catalunya-Alta Àustria amb l’objectiu de firmar un memoràndum de col·laboració en matèria de digitalització, innovació i teixit productiu. 

A més, la consellera ha mantingut diversos contactes a Viena, com la reunió amb el president de l’organització internacional Institut Internacional per la Pau de Viena, el doctor Hannes Swoboda, durant molts anys eurodiputat i president i vicepresident del Grup Aliança Progressista de Socialdemòcrates al Parlament Europeu. Posteriorment, Victòria Alsina ha participat a l’acte “El paper de les nacions sense estat en un món globalitzat” organitzat pel mateix Institut, en què ha explicat el model català de diplomàcia innovadora, el lema “Més Catalunya al món” justament a la ciutat que és el bressol de la diplomàcia moderna. La consellera Alsina ha aprofitat l’oportunitat per denunciar una vegada més el cas d’espionatge massiu a l’independentisme i perquè aquest escàndol afectat tota Europa i els seus valors.

L’agenda de la consellera ha començat de bon matí amb una reunió amb dues membres de la iniciativa Igualtat i Digitalització Àustria que impulsa, Doris Schmidauer, la dona del president d’Àustria. Alsina ha mantingut una reunió de treball amb Beate Winkler, que és fundadora de la Agència Europea de Drets Fonamentals, i amb Sabine Közsegi, membre del High-Level Expert Group on Artificial Intelligence de la Comissió Europea.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert va iniciar ahir el vespre el seu viatge a l’Europa Central amb una trobada a Viena amb una representació de la comunitat catalana a Àustria. Justament, la setmana en què se celebra el Dia de la Catalunya Exterior, aquest diumenge, Victòria Alsina va poder escoltar i atendre les suggerències dels catalans que viuen a Àustria en relació a tot el que pot fer el departament per a la Catalunya Exterior.