Salut

Més de 100 persones participen en el primer exercici transfronterer de simulació sanitària

query_builder   21 abril 2022 12:40

event_note Nota de premsa

Més de 100 persones participen en el primer exercici transfronterer de simulació sanitària

  • El SEM ha atès a un total de 30 víctimes amb l’activació del protocol de trauma greu transfronterer i amb el protocol d’Incident de Múltiples Víctimes IMV.
  • S’ha posat en pràctica l’ús de la Plataforma de gestió d’Afectats en IMV (GA-IMV) com a eina que ajuda a la filiació i triatge dels afectats
  • El projecte EGALURG, integrat al programa POCTEFA, permetrà la igualtat d’accés a les prestacions d’urgències a ambdues bandes de la frontera i l’optimització dels recursos humans i materials
Un moment de la simulació sanitària, aquest matí.

Avui, el SEM ha participat en un exercici de simulació sanitària a Llívia, en què s’ha recreat, a través d'un Incident de Múltiples Víctimes (IMV) com han d’actuar i coordinar-se els diferents cossos d'emergències mèdiques a banda i banda de la frontera en un esdeveniment d’aquestes característiques. L’exercici ha servit per practicar la cooperació transfronterera i el treball conjunt entre els equips assistencials per a futures situacions d’emergència sanitària o catàstrofes.

La simulació s’ha emmarcat en un escenari de risc previsible, un concert multitudinari amb afluència de joves d’ambdós costats de la frontera que ha permet testar els diversos protocols elaborats dins el projecte EGALURG.

El SEM ha estat l’encarregat de gestionar l’emergència sanitària en col·laboració amb unitats de França, Andorra i la Cerdanya. Aquest incident ha permès posar en pràctica tots els protocols d’actuació conjunta desenvolupats al llarg dels darrers 3 anys i la funció del 'follow me', figura creada en el marc del projecte EGALURG per fer d’enllaç entre els intervinents de diferents territoris i/o països.

L’incident: una allau humana durant un concert als Pirineus
L’exercici ha començat amb un incident individual: el cantant principal s’ha precipitat de l’escenari presentant traumatisme greu, fet que ha activat el protocol d’assistència al trauma individual EGALURG. Paral·lelament, s’ha anunciat la finalització del concert produïnt-se una allau humana en evacuar el recinte que ha deixat diverses víctimes amb lesions traumàtiques per aixafament. Ha estat aleshores quan s’ha activat el protocol IMV transfronterer.

A l’arribada de les primeres unitats s’ha iniciat el triatge bàsic (START), així com s’ha decidit la ubicació del dispositiu UMPEO que, en aquesta ocasió, actuarà com a àrea sanitària i l’estacionament d’unitats de trasllat. La filiació de tots els afectats s’ha fet a mida que arribaven a l’àrea sanitària, i posteriorment s’ha realitzat el triatge avançat (META), que permet determinar la gravetat dels afectats i l’ordre d’evacuació als centres sanitaris adients.

Durant la gestió de l’incident també s’ha ofert suport psicològic a víctimes i intervinents.

La gestió de l’incident s’ha fet seguint el protocol IMV-transfronterer i la comunicació entre les sales de coordinació francesa i catalana.

Per dur a terme totes les funcions que té assignades el SEM, s’ha utilitzat la Plataforma de gestió d’Afectats en IMV (GA-IMV) com a eina que ajuda a la filiació i triatge dels afectats, a la vegada que serveix com a informe assistencial, i permet mantenir la traçabilitat des del lloc de l’incident fins a la xarxa hospitalària. El trasllat dels pacients ha estat simulat.

En aquest esdeveniment hi han participat prop de 70 professionals i ha suposat la mobilització de cinc unitats del SEM, un helicòpter medicalitzat, la Central de Coordinació Sanitària CECOS del SEM, així com també s’ha pogut comptar amb suport psicològic. Per altra banda, també hi han intervingut dues unitats del SAMU francès i una del SUM andorrà. Altres intervinents com l’Hospital de la Cerdanya i la Fundació Hospital de la Cerdanya també s’han implicat directament en la consecució d’aquest exercici de simulació.

 

Què és el projecte EGALURG?
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és un dels integrants del projecte EGALURG, una iniciativa europea que busca crear una xarxa de cooperació mèdica per emergències i situacions de catàstrofe a la zona dels Pirineus. Amb la vocació d’actualitzar l’assistència mèdica en el camp de les urgències, l’aposta transfronterera neix de la coordinació entre quatre entitats sòcies: el Centre Hospitalari de Toulouse – que lidera el projecte-, el SEM, el Centre Hospitalari de la Costa Basca i el Centre d’investigació biomèdica Navarrabiomed.

EGALURG té l’objectiu de donar resposta a les situacions d’emergència que es puguin generar al llarg dels 700 km que representen l’extensió pirenaica nord de la península tot superant els obstacles que, de vegades, suposen les característiques geogràfiques d’aquesta zona. A banda de França, Catalunya i Navarra, la xarxa operativa agrega també els territoris d’Aragó i d’Andorra. La seva posada en marxa permetrà consolidar l’equitat en l’accés a les prestacions d’urgències per les poblacions d’ambdós vessants de la frontera, així com optimitzar els recursos tant humans com materials gràcies a les 17 entitats associades que engloben sobretot hospitals, però també centres d’investigació i de formació.

Un projecte d’emergències d’abast interterritorial (amb segell europeu)
La posada en marxa d’EGALURG permetrà garantir la igualtat d’accés a les prestacions d’urgències per les poblacions d’ambdues bandes de la frontera, així com optimitzar els recursos tant humans com materials.

La xarxa EGALURG compta amb un pressupost total de 2.343.192 euros que està  cofinançat en un 65% pel Fons FEDER. La proposta transpirinenca s’integra al programa POCTEFA (Programa Interregional Espanya-França-Andorra), que té com a objectiu reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra, a través de la posada en marxa d’activitats i estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Per a més informació o entrevistes, contacta amb comunicacio.sem@gencat.cat o truca al 93 264 44 22

2  

Imatges

Foto1

Foto1 2253

Foto2

Foto2 2307

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia