- La titular d'Acció Exterior i Govern Obert s’ha reunit amb el president de la regió de Bratislava, amb qui ha abordat els reptes de l’acollida de refugiats i ha compartit l’experiència de Catalunya
- Alsina també ha visitat un centre de refugiats a Bratislava que atén diàriament 2.500 persones. Eslovàquia és un dels països que més persones ucraïneses ha rebut, més de 340.000, segons l’ACNUR
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s’ha reunit aquest dijous amb el president de la regió de Bratislava, Duraj Droba, i Tomas Teleky, delegat de Bratislava a davant la Unió Europea a Brussel·les, amb qui ha tingut ocasió d’abordar la situació de les persones refugiades ucraïneses que han arribat a Eslovàquia, un dels països que més n’ha acollit des de l’esclat del conflicte, i les possibles col·laboracions entre els dos territoris. En la reunió, que s’ha celebrat en el marc del seu viatge de treball a l’Europa Central, la consellera Alsina els ha compartit l'experiència del Govern de Catalunya pel que fa als reptes de l'escolarització dels infants refugiats als centres del país.
Concretament, Alsina ha ofert a les autoritats eslovaques l’experiència del model d’immersió lingüística català i el coneixement del Govern en la integració en aules d’acollida d'alumnes que, com els infants refugiats ucraïnesos, no parlen la llengua del país. “Hem plantejat la possibilitat que Catalunya i Bratislava col·laborin per compartir experiències en aquest àmbit”, ha explicat Alsina. “Es tracta de compartir la pràctica que tenim a Catalunya, consolidada des de fa molts anys, d’acollir infants nouvinguts en el nostre model d’immersió lingüística en català, i al mateix temps facilitant-los-hi que des del primer moment se sentin còmodes i puguin aprendre i seguir amb la seva educació”, ha detallat la consellera.
La reunió amb el president de Bratislava també ha servit per exposar un cop més el rebuig del Govern davant el cas d'espionatge massiu conegut com el Catalangate i que, més enllà de centrar una part de l’atenció en les reunions polítiques d’aquests dies, ha despertat especial interès als mitjans del país. De fet, des d’aquest matí la consellera ha mantingut entrevistes amb periodistes de mitjans tant austríacs com eslovacs que han volgut conèixer més detalls sobre l’escàndol. Les reunions continuen aquesta tarda, quan Alsina es trobarà amb diverses personalitats polítiques, farà una entrevista amb la televisió eslovaca TA3 i assistirà a un acte organitzat per la Delegació del Govern a l’Europa Central a Viena amb motiu de la Diada de Sant Jordi.
Visita a un centre de refugiats
La integració dels infants refugiats ucraïnesos a les escoles eslovaques també ha estat una de les preocupacions que han traslladat a la consellera Alsina els gestors d’un centre de refugiats que la consellera Alsina ha visitat avui. Aquest centre, situat al carrer Bottova de Bratislava i gestionat conjuntament per la pròpia ciutat, l’Estat, ONGs i empreses, és un punt d’assistència que arriba a atendre diàriament unes 2.500 persones en un dels països que ha rebut un major nombre de refugiats des de l’inici de l’atac rus a Ucraïna.
Des de centres com el que ha visitat la consellera, Eslovàquia està donant resposta als milers de persones refugiades ucraïneses que han hagut de fugir de casa seva arran de l’atac rus. Com a país limítrof amb Ucraïna, és un dels països amb major nombre de refugiats: més de 340.000 ucraïnesos s’hi han desplaçat, segons les darreres dades de l’ACNUR.
Ajut humanitari des de Catalunya
La tasca feta des d’Eslovàquia en matèria d’acollida de refugiats és una mostra més de la solidaritat amb què s’han bolcat els països europeus amb Ucraïna, també des de Catalunya, des d’on s’ha mobilitzat una resposta humanitària des del primer moment del conflicte. En són exemple l'acollida, segons dades del Departament d'Igualtat, de més de 20.000 refugiats, així com les dues aportacions de gairebé 600.000 euros que el Govern ha fet a agències de les Nacions Unides, l’ACNUR i l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris, amb l’objectiu de pal·liar el patiment de la població ucraïnesa.
Així mateix, el Govern va convocar de manera urgent una sessió extraordinària del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència per abordar l’agreujament de la crisi humanitària a Ucraïna i, sobretot, per coordinar la resposta del Govern, el món local i les entitats de la cooperació catalana. Arran d’aquesta reunió, el Departament va anunciar una crida per subvencionar projectes d’ONGs humanitàries amb seu o delegació a Catalunya dotada amb 1,5 milions d’euros.