Acció Exterior i Unió Europea

Sant Jordi als EUA

Sant Jordi al món

Catalunya s'obre al món per Sant Jordi amb centenars d'actes a l'exterior

Les activitats, repartides en més de 40 països d'arreu del món, estan organitzades per les delegacions del Govern a l'exterior, les comunitats catalanes i DIPLOCAT

query_builder   21 abril 2022 14:32

event_note Nota de premsa

Sant Jordi al món

Catalunya s'obre al món per Sant Jordi amb centenars d'actes a l'exterior

Les activitats, repartides en més de 40 països d'arreu del món, estan organitzades per les delegacions del Govern a l'exterior, les comunitats catalanes i DIPLOCAT

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina afirma que la diada “brinda una oportunitat de projecció internacional per a Catalunya de primer ordre, amb la cultura com a punta de llança i amb la complicitat de la societat civil”.

Sant Jordi EUA

Les delegacions del Govern de la Generalitat a l’exterior organitzen prop de 40 activitats arreu dels seus països d’influència, que es completen amb els més de 160 actes promoguts per les comunitats catalanes a l’exterior, casals i DIPLOCAT: actes literaris i culturals, però també gastronòmics, tallers infantils, conferències, molta música, dansa, teatre, exposicions i accions conjuntes amb entitats, comerços i institucions del país d’acollida.

Hi haurà actes per tot el món, des de Madrid fins al Japó, passant per Brussel·les, Lisboa, Roma, Londres, Viena, Copenhaguen, Mèxic, Costa Rica, el Quebec, Colòmbia, França, els Estats Units, Alemanya, Finlàndia, Eslovènia, Romania, Suïssa o Tunísia, entre molts d’altres indrets.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, participarà també a la diada de Sant Jordi a l’exterior des de Viena, a l’acte que organitza la Delegació del Govern a l’Europa Central dijous 21. “Sant Jordi és el dia més important de l’any pels catalans, pel seu impacte al país i arreu del món. Coneixeu cap altre país que celebri el seu patró regalant llibres i roses?”, diu la consellera Alsina. La diada de Sant Jordi “brinda una oportunitat de projecció internacional per a Catalunya de primer ordre, amb la cultura com a punta de llança i amb la complicitat de la societat civil”, afirma la consellera.

A més, el mateix dia de Sant Jordi, dissabte a les 10 h, la titular d’Acció Exterior es trobarà amb el cos consular acreditat a Barcelona a la Casa Fuster. El dia 23, la consellera també es reunirà amb una delegació de periodistes culturals estrangers convidats per DIPLOCAT amb motiu de la diada, a la seu del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

Es poden consultar totes les activitats organitzades per Sant Jordi arreu del món, més de 300, a la web de Books and Roses.

Aquí teniu les que organitzen les delegacions del Govern a l’exterior:

Delegació davant la Unió Europea 

La Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea organitza per primera vegada amb tots els territoris de parla catalana la Setmana Cultural de Sant Jordi a Brussel·les.

Les activitats arrencaran dijous, 21 d’abril, amb un concert del músic osonenc Guillem Roma, que tindrà lloc a les 19.30 hores a la sala Au Bassin de Brussel·les. Dissabte, l’Espai Catalunya Europa acollirà la celebració de la diada de Sant Jordi entre les 10 h i les 18 h. Hi haurà parades de llibres i de roses, música en directe i degustació de vermut. La celebració es tancarà amb un concert de l’algueresa Claudia Crabuzza, que començarà a les 17 h. 

La Setmana Cultural de Sant Jordi 2022 a Brussel·les es tancarà diumenge, 24 d’abril amb una ballada de jotes a càrrec de grups catalans, balears i valencians, que tindrà lloc de 10 h a 12.30 h a la Place Sainte-Croix - Heilig Kruisplein de Brussel·les i una representació de Kamishiabi o teatre de paper a càrrec del Casal del Conflent, a les 14.30 h a GC De Maalbeek (Rue Général Leman / Generaal Lemanstraat, 118).

 

Delegació al Regne Unit i Irlanda

Recepció institucional Westminster

La Delegació del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda organitza per segona vegada una recepció institucional al Parlament britànic per celebrar la diada de Sant Jordi. La primera al 2019 va comptar amb l’assistència del conseller Alfred Bosch.

La recepció enguany tindrà lloc el dijous, 21 d’abril a la zona privada del Parlament britànic reservada pel President de la cambra. L’assistència a l’esdeveniment és només per invitació.

La Delegació al Regne Unit i Irlanda és coorganitzadora de l’esdeveniment, juntament amb la Royal Society of St George –organització apolítica fundada al 1894 per promoure la cultura anglesa arrelada a Saint George– i el president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle.

Catalunya comparteix patró amb Anglaterra –Saint George– i s’opta per celebrar els lligams culturals entre els dos territoris.

Celebració diada Sant Jordi

Jornada festiva amb la participació de les principals entitats culturals catalanes al Regne Unit. Hi haurà actuació dels Castellers of London i un recital de la coral London Catalan Choir.

 

Delegació a França

Enguany 75 llibreries de 63 municipis francesos participaran a la diada de Sant Jordi organitzada per la Delegació del Govern a França, l’Institut Ramon Llull i l’associació Verbes.

Aquests 22 i 23 d’abril la Delegació del Govern a França i l'Institut Ramon Llull en col·laboració amb l’associació Verbes us conviden a participar a la diada de Sant Jordi, la tradició més emblemàtica de Catalunya. 

En aquesta ocasió  hi participen 75 llibreries de 63 municipis de França que celebraran aquesta tradició centenària. La col·laboració dels casals i la comunitat catalana a França ha estat essencial per poder apropar la diada a la comunitat francesa.

Per cada llibre adquirit de la selecció proposada, s’oferirà una rosa, una bossa i un punt de llibre creats per l’il·lustrador Joan Manel Pérez, fins exhaurir existències.

Tota la informació, aquí: Sant Jordi a França.

 

Delegació als Estats Units i el Canadà

La Delegació del Govern de la Generalitat als Estats Units i el Canadà, en col·laboració amb el Jersey City Theater Center, organitza el Sant Jordi USA Festival of Books, Roses & the Arts 2022, un festival  de set dies dedicat a promoure la literatura mundial en traducció i les arts.   

El programa, que es desenvolupa del 18 al 24 d’abril, compta amb exhibicions, dansa, instal·lacions cinematogràfiques, taules rodones i lectures d’autors d’arreu del món. Entre les activitats infantils, destaca la caminada, prevista pel 23 d’abril, per veure l’estàtua l’Ànima de l’Aigua, de l’escultor català Jaume Plensa, situada a Newport, Jersey City.  Tota la informació sobre el programa aquí: Sant Jordi als Estats Units.

Pel que fa a la ciutat de Washington, la Delegació del Govern de la Generalitat als Estats Units i el Canadà celebrarà la diada de Sant Jordi en una llibreria local, el dissabte 23 d’abril. Organitzada amb la col·laboració del Casal Català de Washington, la jornada inclourà activitats infantils, lectures literàries i la participació del senador Paul Strauss. Un sopar català tancarà l’acte.   

A més, durant la diada una dotzena de llibreries a Nova York, Nova Jersey i Washington oferiran una selecció de llibres d’autors catalans, roses i punts de llibre. 

Paral·lelament, el Quebec celebrarà la Diada amb l’actuació de Borja Penalba a la Maison du Conseil des Arts, a Mont-real. L’acte del 23 d’abril també serà una oportunitat per commemorar l’any Fuster. Roses, llibres i revistes en català hi seran presents.

 

Delegació a Alemanya 

El Sant Jordi es viu a tot Alemanya amb una campanya amb cartells, punts de llibre i postals a gairebé 120 llocs de tot el país: llibreries, biblioteques, universitats, casals catalans, agermanaments de ciutats alemanyes i catalanes, botigues d’aliments catalans i vins, un restaurant, un museu de roses, un col·legi. Més detalls a Sant Jordi a Alemanya.

 

Delegació a Itàlia

Celebració del Sant Jordi en 29 llibreries d’arreu d’Itàlia, en col·laboració amb les associacions Librerie di Roma i Librai Italiani i la plataforma Libri da Asporto. Hi participen 18 llibreries a Roma i altres 10 d’arreu del territori italià (Milà, Torí, Florència, Nàpols i l’Alguer, entre d’altres). El 23 d’abril totes aquelles persones que s’apropin a una de les llibreries participants i comprin un llibre d’un autor o autora catalans rebran una rosa i una sorpresa. Consulta el mapa de les llibreries participants.

L’escriptora Maria Barbal, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021, es reuneix amb la comunitat catalana el mateix dia de Sant Jordi, 23 d’abril, a les 16h a la llibreria Odradek (Via dei Banchi Vecchi, 57 Roma). L’associació Catalans a Roma col·labora en l’acte. 

Barbal també presentarà la seva última novel·la, Tandem, traduïda recentment a l’italià el mateix 23 d’abril a les 18h a la llibreria Altroquando (Via del Governo Vecchio, 82 Roma). L’acte està organitzat en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull i l’editorial Astoria. 

 

Delegació a Portugal

José Saramago serà el protagonista de la celebració de la diada de Sant Jordi a la capital portuguesa. Per a l’organització de l’acte, la Delegació del Govern a Portugal uneix esforços amb la Xarxa de Biblioteques Municipals de Lisboa, les Biblioteques de Barcelona, la Fundació José Saramago i la Càtedra de l’escriptor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).  La celebració queda emmarcada en la commemoració del Centenari del Nobel de Literatura portuguès.

L’acte es realitza a la Biblioteca Palácio Galveias de Lisboa el 23 d’abril a la tarda. Comptarà amb una conversa sobre la vida i obra de José Saramago amb la intervenció del periodista i escriptor Francesc Escribano i l’escriptor Miguel Real. La moderació serà a càrrec de la crítica literària i col·laboradora del Público, Isabel Lucas. En el marc de l’esdeveniment, es projectarà un fragment del Pregó de Lectura de Sant Jordi que José Saramago va fer el 2004 a Barcelona.

L’actriu Lavínia Moreira representarà la llegenda de Sant Jordi acompanyada a la guitarra portuguesa per Tiago da Neta.

 

Delegació a l’Europa Central

L’esdeveniment organitzat en el marc de la diada de Sant Jordi per la Delegació del Govern a l’Europa Central d’enguany té lloc el dijous 21 d’abril i està dedicat a l’impacte que generen els conflictes armats en el món cultural. Amb l’esclat del que és la primera guerra a Europa del segle XXI, es vol parlar de com la cultura escapa de l’horror. L’acte tractarà sobre l’exili cultural, ahir i avui, i proposa un viatge en el temps i entre regions per reflexionar sobre la importància de salvaguardar el patrimoni cultural i artístic en temps de conflictes.

Quines són les experiències de salvaguarda de l’art i la cultura en temps de guerra ahir? Quina importància tenen l’art i la cultura per a la identitat d’un poble i per què són objectiu de guerra o d’espoli? Quines són les iniciatives per ajudar els artistes en exili i com poden ajudar les nacions europees?

Aquestes i altres qüestions s’abordaran a l’acte Exili cultural, ahir i avui, amb experts, testimonis i institucions, amenitzant-ho amb algunes notes musicals també significatives. Tot plegat, en el marc incomparable i simbòlicament tan rellevant per la temàtica com és la Klimt Villa de Viena. 

L’acte consistirà en dues taules rodones amb la participació de diferents perfils de persones que han adquirit experiències i coneixements en el terreny de la protecció del patrimoni històric o bé destaquen per la seva implicació en iniciatives creades per donar suport a artistes exiliats: Friedrich Schipper, vicepresident Executiu de Blue Shield Àustria; Shams Asadi, cap de l’Oficina de Drets Humans de la Ciutat de Viena; Mireia Capdevila i Candell, investigadora doctoral en el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la UAB; Sebastian Majstorovic, Centre Austríac d’Humanitats Digitals i Patrimoni Cultural, cofundador de Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO); i Michaela Geboltsberger, comissària i gestora d’art contemporani, equip de projectes de la plataforma Office Ukraine - Refugi per als artistes ucraïnesos. L’acte serà moderat per Gabriele Anderl, científica, escriptora i periodista, vicepresidenta de la Societat Austríaca per a la Recerca de l’Exili. També hi intervindrà amb una lectura Sarita Jenamani, escriptora índia i secretària general del PEN International Àustria, coorganitzador de l’acte.

Per últim, també hi haurà una breu actuació musical amb dues cançons tradicionals catalanes sobre l’exili, L’emigrant i El rossinyol, interpretades per la mezzosoprano del Teatre de Linz Anna Alàs i Jové i el guitarrista Timotej Kosovinc.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, farà un discurs de cloenda de l’acte.

 

Delegació a Suïssa

Per primera vegada a Suïssa 10 llibreries de cinc ciutats de les tres regions lingüístiques del país participaran a la diada de Sant Jordi organitzada per la Delegació del Govern a Suïssa. 

Aquest 23 d’abril la Delegació del Govern a Suïssa us convida a participar a la diada de Sant Jordi, la tradició més emblemàtica de Catalunya.  En aquesta ocasió hi participen 10 llibreries de cinc ciutats de Suïssa que celebraran aquesta tradició centenària. Així, es podrà descobrir el Sant Jordi a: 

  • Ginebra: Librairie du Boulevard (rue de Carouge 34), Librairie Albatros (rue Charles Humbert, 6) i Librairie Farenheit 451 (rue Voltaire 24)
  • Basilea: Bider & Tanner, Ihr Kulturhaus in Basel (Aeschenvorstadt, 2) i Stadtbibliothek St. Johann JUKIBU (Lothringerplatz 1)
  • Zuric: Buchhandlung im Volkshaus (Stauffacherstrasse 60) i Libreria El Condor (Seilergraben 43)
  • Lugano: Libreria Il Segnalibro (Via Pioda 5) i Centro LAC (Piazza Bernardino Luini 6)
  • Berna: LiBRomania GmbH (Länggas str.12)

Per cada llibre adquirit de la selecció proposada, s’oferirà una rosa, una tote bag i un punt de llibre creats per l’il·lustradora Laura Hoppenbrouwers, fins exhaurir existències.

 

Delegació al Sud-est d’Europa

Enguany la Delegació de la Generalitat de Catalunya al Sud-est d’Europa celebrarà la festa del llibre i la rosa a Ljubljana, amb els poetes Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda

D’una banda, celebrarà la inauguració oficial del lectorat de català a la Facultat de Lletres de la Universitat de Ljubljana, després de dos anys amb pandèmia. Durant l’acte, que tindrà lloc a la Facultat de Lletres dimecres 20 d’abril a les 17 h, dues promocions d’estudiants de llengua catalana llegiran els poemes que ells mateixos han traduït a l’eslovè dels poetes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual. La inauguració comptarà amb la participació de la directora de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ariadna Puiggené, i la degana de la Facultat, Dra. Mojca Schlamberger Brezar.

L’endemà, el 21 d’abril a les 18 h, se celebrarà una Nit de Poesia Catalana amb la col·laboració de l’Associació d’Escriptors Eslovens amb motiu del 150è aniversari d’aquesta històrica entitat cultural. Aquesta vetllada també anirà a càrrec dels poetes Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, que parlaran sobre literatura i traducció amb el també poeta i crític literari eslovè Aljaž Koprivnikar. L’acte comptarà amb la presència de la traductora i responsable del lectorat de llengua catalana Hristina Vasić Tomše.

També en el marc de la celebració de Sant Jordi, la Universitat de Bucarest acollirà l’exposició ‘La llengua catalana: 10 milions de veus europees’ de Plataforma per la Llengua, que s’inaugurarà el dia 5 de maig. L’escriptora i filòsofa Fina Birulés serà protagonista de la celebració de Sant Jordi a Romania amb la presentació del seu llibre Entreactes. Entorn de la política, el feminisme i el pensament, que es farà el 6 de maig a la capital del país amb participació de la Delegació al Sud-est d’Europa.

 

Delegació a Mèxic i l’Amèrica Central

La Delegació del Govern a Mèxic organitza un Sant Jordi ple de llibres i roses per tot el país amb 21 sucursals de la llibreria Porrúa: nou a Ciutat de Mèxic i a Hermosillo, Monterrey, Querétaro, Pachuca, Guadalajara, Xalapa, Puebla, Mérida, Tepic, Morelia, Guanajuato i Cancún.

Dissabte 23 d’abril, a partir de les 11 h, la llibreria Porrúa del Parque Chapultepec de Ciutat de Mèxic farà activitats per a tota la família i en especial per als més petits: taller de papiroflèxia, pintura de moral, conta contes i més! Per cada llibre comprat, s’obsequiarà amb un punt de llibre de Sant Jordi.

A més, durant tot el cap de setmana, del 22 al 24 d’abril, es podrà fer un tast de la gastronomia catalana amb el Menú de Sant Jordi que han preparat quatre restaurants catalans de Ciutat de Mèxic: L’arrosseria, Jaleo, Çuina i Socarrat.

 

Delegació al Nord d’Àfrica 

Celebració de la segona edició de la setmana cultural Viu el Sant Jordi en temps de Ramadà

Aprofitant que enguany la diada de Sant Jordi torna a coincidir amb el mes de Ramadà, la Delegació del Govern a Tunísia celebrarà, entre el 19 i el 23 d’abril de 2022, la segona edició de la setmana cultural Viu el Sant Jordi en temps de Ramadà. 

La Delegació convida escriptors i escriptores de les dues ribes de la Mediterrània perquè exposin les seves obres literàries que vinculen Catalunya i el Magreb.

  • El 19 d’abril, presentació del llibre Moros i catalans: la història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya, a càrrec de Dolors Bramon i Planes, doctora en Filosofia i Lletres i en Història Medieval i professora emèrita d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona.
  • El 20 d’abril, presentació del curtmetratge Bisiklet i de l’enciclopèdia Cent et une femmes, a càrrec de Sonia Ben Djemia, directora d’Estudis, de Recerca i de l’Observatori del Centre de Recherche, d’Études, de Documentation et d’Information sur la Femme (CREDIF); i de Soulef Ben Frikhia, subdirectora de Cooperació Internacional del CREDIF. Per la part catalana, s’exposarà Diàlegs feministes i Dones rurals, a càrrec de Neus Pociello, de l’Institut Català de les Dones (Departament d’Igualtat i Feminismes del Govern de Catalunya).
  • El 21 d’abril, presentació del Diccionari català-amazic/amazic-català i de la Gramàtica amaziga. Estàndard del diasistema amazic septentrional, a càrrec de Carles Múrcia Sànchez, Dr. en Filologia Clàssica i expert en l’estandardització de la llengua amaziga.
  • El 22 d’abril, presentació del llibre Perles de la nit. Poetes andalusines, a càrrec de Margarida Castells i Criballés, doctora en Filologia Semítica i traductora.
  • El 23 d’abril, iftar i inauguració de l’exposició “El català, la 13a llengua més parlada a Europa”, de Plataforma per la Llengua. Obertura a càrrec d’Ahmed Benallal, delegat de la Delegació del Govern de Catalunya a Tunísia.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia