• Enguany, el “Pròleg de Sant Jordi” anirà a càrrec dels escriptors Josep Vallverdú i Nadia Ghulam 
  • El Palau de la Generalitat tornarà a obrir les portes a la ciutadania, que el podran visitar amb reserva prèvia el dia 23 d’11 a 19 hores 
  • També s’oferiran audicions del carilló del Palau de la Generalitat a les 12 i a les 18 hores 
  • El Govern també ha organitzat activitats culturals arreu de Catalunya i el món

A partir d’aquest any, el Govern de la Generalitat donarà el tret de sortida de la celebració de Sant Jordi amb el “Pròleg de Sant Jordi”, que anirà a càrrec de personalitats rellevants de l’àmbit de la cultura el dia previ a la Diada. Aquest vol ser l’acte institucional que d’ara endavant encetarà la celebració. Enguany, tindrà lloc demà divendres al Palau de la Generalitat a partir de les 17.30 hores. S’iniciarà amb l’actuació musical de Dàmaris Gelabert “El vint-i-tres d’abril”. A continuació, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, donarà la benvinguda i seguiran els parlaments-pròlegs dels escriptors Josep Vallverdú i Nadia Ghulam. Clourà l’acte el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia. Finalment, Dàmaris Gelabert interpretarà “La festa de la Pau”.

L’endemà, dissabte 23 d’abril, la celebració de la Diada de Sant Jordi començarà a les 9 hores al Palau de la Generalitat amb una trobada del president Aragonès amb els Gegants de Sant Jordi, les Pubilles i Hereus de Catalunya 2021, així com amb els membres de la Junta del Foment de les Tradicions Catalanes. A continuació, a les 10 hores rebrà la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers a la Sala dels Diputats i al Gremi de Pastisseria de Barcelona, a les 10.30 h.

A les 11 hores, el president Aragonès, acompanyat de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, visitarà la parada de llibres de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) de la Generalitat així com les parades de roses d’entitats d’iniciativa social, com la Fundació Teresa Gallifa, la Fundació Arrels, la Fundació Malalts mentals de Catalunya, Trinijove, Acordis, Obertament i Associació Cedre.

Durant la resta de la jornada el president Aragonès participarà en la campanya Sant Jordi en companyia, organitzada per Amics de la Gent Gran, i passejarà per les parades del centre de Barcelona (12.45 hores, Passeig de Gràcia amb c. Mallorca), així com per altres activitats de la Diada de Sant Jordi.

Portes obertes al Palau de la Generalitat

Enguany es recuperen les portes obertes completament presencials al Palau de la Generalitat, després que la Diada de l’any passat es fessin en format mixt virtual-presencial, a causa de la situació de la pandèmia. Per tant, la seu del Govern de Catalunya obrirà les portes a la ciutadania d’11 a 19 hores.

Per accedir-hi, caldrà inscriure’s prèviament en aquest enllaç. Es podran visitar els espais institucionals i monumentals de les plantes baixa i noble del Palau, incloent-hi la Sala Clavé, Sala de Premsa, Sala Tàpies, Sala Torres García, Sala dels Reis, Sala del Govern, Capella de Sant Jordi, Sagristia i Saló de Sant Jordi. També es permetrà el pas pel pati dels Tarongers, Galeria Gòtica, escala Gòtica i pel pati Gòtic, on es troba l’escultura del Desconsol i on es podran comprar roses solidàries. La sortida es realitzarà per la portalada Gòtica del carrer del Bisbe.

Audicions de carilló al Palau de la Generalitat

La carillonista Anna Maria Reverté oferirà dues audicions de carilló a les 12 i a les 18 hores de 45 minuts de durada cadascuna. La primera inclourà una selecció de músiques de danses tradicionals catalanes i la segona, una tria d’havaneres, totes dues introduïdes per la famosa “Invocació a Sant Jordi” de Haendel. Les audicions estan especialment pensades per a les persones que visiten el Palau de la Generalitat, així com per als vianants dels carrers propers.

L'actual carilló del Palau de la Generalitat té 49 campanes de bronze i un pes de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, li dona la categoria de carilló de concert. Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), i fou inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou instrument fou instal·lat sota l’impuls de la carillonista M. Dolors Coll, i substituí el petit “carilló” de l’any 1927.  Aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.

Cobertura mediàtica del Pròleg de Sant Jordi (22 abril 2022)

  • Per motius d’espai, només els fotògrafs podran accedir a l’acte. TV3 donarà  senyal institucional que facilitarà a la resta de televisions a través de Collserola (per qualsevol dubte, cal posar-se en contacte amb producció d’informatius al telèfon 93 499 96 00). També es podrà capturar a la sala de premsa del Palau de la Generalitat.
  • L’acte es podrà seguir en directe a la web govern.cat i a les xarxes socials del Govern.
  • Els fotògrafs que desitgin cobrir l’acte cal que disposin de l’acreditació de Palau o bé del carnet del mitjà, acompanyat del DNI. En cas de no disposar de cap d’aquests documents, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça premsa.president@gencat.cat indicant nom, cognoms, DNI, mitjà pel qual es treballa i tasca que s’hi desenvolupa.
  • Els redactors i les ràdios poden seguir l’acte des de la sala de premsa del Palau de la Generalitat i cal que disposin de l’acreditació de Palau o bé del carnet del mitjà, acompanyat del DNI. En cas de no disposar de cap d’aquests documents, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça premsa.president@gencat.cat indicant nom, cognoms, DNI, mitjà pel qual es treballa i tasca que s’hi desenvolupa.
  • A través de la plataforma Watchity es podrà recuperar tot l’acte. Hi podreu accedir a través:

         Workspace: https://governmitjans.watchity.com

         Usuari: comunicaciogovern.presidencia@gencat.cat

         Password: premsa

Cobertura mediàtica de les recepcions al Palau de la Generalitat (23 abril 2022)

Els mitjans gràfics podran agafar imatges de les recepcions al Palau. Cal que disposin de l’acreditació de Palau o bé del carnet del mitjà, acompanyat del DNI. En cas de no disposar de cap d’aquests documents, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça premsa.president@gencat.cat indicant nom, cognoms, DNI, mitjà pel qual es treballa i tasca que s’hi desenvolupa.

Actes culturals arreu de Catalunya

El Govern organitza un gran nombre d’activitats amb motiu de la Diada de Sant Jordi arreu de Catalunya.

Lletres al Parlament

Enguany torna la iniciativa Lletres al Parlament, el 22 d’abril a les 13 hores. Es tracta d’un acte d’homenatge que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Parlament de Catalunya organitzen cada any al voltant de Sant Jordi i que enguany tindrà lloc al Saló de Sessions del Parlament. En ocasió dels noranta anys de la constitució de la Cambra, es llegiran textos d’escriptors que en foren diputats o treballadors als anys trenta i d’una selecció d’autores que, a l’època, des del periodisme i la literatura, van reflectir aquell moment.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assistiran a l’acte.

Bateig de trens de FGC

El dia 22 d’abril a les 16 hores també es recupera el Bateig de trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en què es nomenen combois amb el nom dels escriptors i les escriptores dels quals se celebra la commemoració. Enguany està previst, per part de la Institució de les Lletres Catalanes, batejar unitats amb els noms de Gabriel Ferrater, Joan Fuster i Aina Moll. A més, dins de les instal·lacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), es podran visitar exposicions de petit format i veure vídeos de curta durada en els monitors dels vagons perquè els usuaris coneguin més els protagonistes de les commemoracions oficials.

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, participaran en el bateig de tres trens de Ferrocarrils.

Departament de Cultura

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assisteix el 21 d’abril a l'acte de Sant Jordi organitzat per La Vanguardia. La titular de Cultura també participarà en el bateig de tres trens de Ferrocarrils amb noms dels escriptors i les escriptores dels quals enguany se celebra la commemoració.

Durant la diada de Sant Jordi la consellera Garriga farà una atenció als mitjans de comunicació amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi. La trobada tindrà lloc a les 9.30 hores a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el Passeig de Gràcia de Barcelona, a prop del Monument al Llibre.

A continuació, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, participarà en els actes culturals, trobades d’escriptors i fires de llibres de Barcelona i tancarà la jornada a Montblanc, on assistirà a la representació de “La llegenda de Sant Jordi”, que tindrà lloc al recinte emmurallat de la Vila Ducal.

Sant Jordi a les xarxes

El dia 22 d’abril, la ILC i FGC també organitzen un concurs a Instagram: #LletresAFerrocarrils. Els usuaris de FGC hauran de fotografiar trens o citacions dels autors i autores amb què hi ha batejades diverses unitats de ferrocarrils i pujar-les a les seves històries d’Instagram etiquetant @Lletrescatalanes i @fgc.cat. Entre tots els participants se sortejarà un joc editorial de la ILC i quatre entrades per al Parc Astronòmic del Montsec.

El mateix dia de Sant Jordi, la ILC organitza la segona edició del #JocSantJordi a les xarxes: una bateria de 30 preguntes literàries. Els participants podran respondre i descobrir curiositats, aspectes biogràfics, obres, etc. dels autors i autores de la literatura catalana. A més, el 23 d’abril, DIPLOCAT reprèn el programa de visitants internacionals en què convida una desena de periodistes de diferents països perquè visquin la jornada en persona.

Programació especial a les biblioteques de Catalunya

El Servei de Biblioteques celebrarà l’arribada de la diada dels llibres i les roses amb la Revetlla de Sant Jordi: una programació especial que festeja i exalta els amants de la lectura, els llibres i de les biblioteques.

En destaca la proposta de la Biblioteca de Catalunya que, com cada any, celebrarà una jornada de portes obertes. El dissabte 23 d'abril, obrirà les portes entre les 10 hores i les 17 hores. S'hi oferiran visites guiades de grup, de 10 hores a 13:30 hores i de 15:30 hores a 17 hores, i també visites lliures, i es podran veure exposicions i mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la Biblioteca de Catalunya, un patrimoni que constitueix el testimoni de la creació literària, artística i cultural de Catalunya al llarg dels anys.

A la sala de lectura hi haurà mostres de diferents tipus de documents preparades especialment per a l’ocasió sobre Maria Antònia Oliver, Gabriel Ferrater, Isidre Bonsoms, Miguel Gallardo, premis Mini-Print, etc. així com una sobre Manuel Vázquez Montalbán “De Bangkok al Raval: més que Carvalho, Montalbán”a la Sala d’Exposicions, i una altra sobre revistes infantils a l’Espai Zero, al vestíbul, es podrà visitar l'exposició “Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau!”. Al final de la visita, Ramon Sunyer i Pol Cruells oferiran diverses audicions de pianola, i a les 12 hores hi haurà un concert del Duo Dafnis, de flautes.

Portes obertes dels museus de la Generalitat de Catalunya

Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el dissabte de Sant Jordi. Concretament, hi participen: el Museu d’Arqueologia de Catalunya (totes les seves seus: Barcelona, Empúries, Girona Olèrdola i Ullastret); el Museu d’Història de Catalunya; el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (seus de Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians, Vil·la romana dels Munts i Conjunt monumental de Centcelles), i el Museu d’Art de Girona.

A Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya organitza la sessió de contes “Dracs de tot el món i com trobar-los”, adreçada a nens i nenes a partir de 3 anys. L’activitat tindrà lloc el mateix dia de Sant Jordi, a les 11 hores. També a Barcelona, el mateix dia, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ofereix l’activitat familiar “Heroi per un dia!”. I, l’endemà a les 11 hores, un joc de rol. A Empúries, qui s’apropi a visitar el jaciment podrà gaudir d’una visita virtual a Empúries molt especial a través de la tecnologia de la realitat virtual; a Ullastret, durant tot el cap de setmana, es projectarà, a la sala immersiva, l’audiovisual amb la reconstrucció virtual del conjunt arqueològic d’Ullastret, i a Olèrdola es podrà gaudir de la visita “Olèrdola, 4.000 anys d'història”, el diumenge 24 d’abril.

A Girona, un any més, el Museu d’Art de Girona celebra aquesta diada amb les escoles. Divendres 22 d’abril, a partir de les 10 hores, tindrà lloc un espectacle infantil sobre Sant Jordi per al cicle inicial de primària. La proposta, gratuïta, va a càrrec de la companyia Creixent amb Art i s’hi explicaran diverses històries al voltant de la festivitat: des de la història clàssica de Sant Jordi fins a altres històries en què els protagonistes medievals són un xic diferents dels estereotips que tenim al cap: princeses forçudes, dracs amorosos i cavallers pacífics.

D’altra banda, l’Arxiu Nacional de Catalunya exposarà al públic, a la seva seu de Sant Cugat del Vallès, diverses vitrines amb una desena de peces patrimonials destacades que conserva a la seva biblioteca. Així mateix, farà públiques una línia de temps amb una selecció de vint fons personals de creadors destacats, accessibles a través d’Arxius en Línia, i una galeria d’imatges d’una cinquantena d’escriptors conservades a l’Arxiu, també accessibles en línia.

També hi haurà presentacions de llibres a diversos arxius comarcals de Catalunya. L’Arxiu Comarcal del Maresme presentarà, dijous 21 d’abril, el llibre El Maresme yeyé. Recull de la postal turística dels 1960's -1980's al Maresme i més enllà, que acompanyarà una mostra amb el mateix nom, i l’endemà, 22 d’abril, el llibre En la construcció de la cultura del catalanisme al Maresme. Els Jocs Florals de Mataró de 1904 i el certamen literari de la Nova Constància de 1905. A Caldes d’Estrac, el 24 d’abril, tindrà lloc una jornada entorn de la presentació del llibre La Sardana del Segle XX, amb l’actuació de l’Orfeó de Sant Vicenç, que interpretarà diverses peces i una audició de sardana “Caldetes” recuperada del fons documental del mestre Mont, custodiat a l’Arxiu Comarcal del Maresme, amb una exhibició per part d’una Colla sardanista. A l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, l’autora Glòria Rebugent Expósito presentarà el llibre Un biberó amb sort, amb la participació de l’escriptor i periodista Xavier Sala Roig. L’acte tindrà lloc a la sala d’actes de l’Arxiu a la Bisbal de l’Empordà el dimecres 20 d’abril a les 20 hores. A les comarques de Camp de Tarragona, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha organitzat, el dimecres 20 d’abril, a la Casa de Cultura de l’Arboç, la presentació del llibre Farmàcia, poesia i societat al Vendrellde Joan Ramon i Soler (1851-1900). Estudi del seu llegat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, obra de Neus Oliveras Samitier, la qual participarà en l’acte juntament amb la directora de l’Arxiu i l’alcalde del municipi. Al Centre Cultural A. Garcia Lorca del Vendrell, es podrà veure la mostra “La vida i l’obra del músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)”, organitzada també per l’Arxiu del Baix Penedès. Finalment, a Cervera, l’Arxiu Comarcal de la Segarra organitza una mostra sobre cartells de Sant Jordi que es conserven a l’arxiu. 

Activitats organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística

La diada se celebra al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb prop d’un centenar d’activitats organitzades arreu del país. Iniciatives creatives i originals que fan que la llengua catalana prengui protagonisme, de la mà dels alumnes dels cursos de català dels 22 centres de normalització lingüística i dels participants del Voluntariat per la llengua (VxL).

 Pel Sant Jordi d’enguany, el CPNL impulsa noves propostes de concursos de microrelats a les xarxes, gimcanes als aparadors de comerços, exposicions del programa VxL (“Quan parles fas màgia”), recitals de poesia, espais radiofònics amb recomanacions literàries en català o per aprendre català, activitats a l’aula, accions per destacar els autors literaris de l’any, clubs de lectura amb referents de la literatura en català i la presència en fires i celebracions locals per tot el territori. Com sempre, el CPNL també col·labora amb entitats, organitzacions i administracions, i hi treballa en xarxa per establir vincles i connexions amb el teixit sociocultural i econòmic del país.

Totes aquestes activitats de Sant Jordi es poden consultar a l’agenda del CPNL i totes les iniciatives es difonen a les xarxes amb l’etiqueta #SantJordiCPNL.

Activitats organitzades per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

El Centre de Documentació de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural oferirà, com en anys anteriors, de manera gratuïta i per al públic en general, tots els llibres duplicats del seu fons. Aquest oferiment estarà vigent durant tota la setmana de Sant Jordi, en concret els dies laborables del 18 al 24 d’abril de 9 hores a 14 hores, al mateix Centre de Documentació, situat a l’edifici de la Filmoteca de Catalunya.

 A més a més, el Centre participa en una campanya d’intercanvi de llibres (bookcrossing) promoguda pel centre d’art contemporani basc Atrium, en què més de 50 biblioteques, museus i centres especialitzats en art, museus i patrimoni, compartiran llibres pel Dia Internacional del Llibre. Els centres inscrits preveuen alliberar o posar en circulació tot tipus de llibres amb la idea que després de ser llegits siguin compartits en un altre punt de bookcrossing. En tots aquests volums hi haurà una etiqueta que els identificarà i on es podran llegir les instruccions per a participar. Els lectors, a través de la pàgina web www.bookcrossing-spain.com, podran indicar el lloc on han deixat el llibre ja llegit. Amb aquesta iniciativa es fa possible compartir l’experiència de la lectura i difondre el coneixement de les diferents disciplines.

A més, al web de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural s’hi inclouran recomanacions bibliogràfiques sobre cultura popular i associacionisme, enguany amb una especial referència al llibre Cançons de Nadal, del Mestre Tomàs.

La Generalitat porta la Diada de Sant Jordi a Madrid amb el lema ‘Abraça la lectura’

El Centre Cultural-Llibreria Blanquerna celebrarà a Madrid la Diada de Sant Jordi, una jornada amb llibres, música i roses. ‘Sant Jordi 2022 abraça la lectura. Dia del llibre i la rosa’ és el títol del llibret de Suggeriments per conèixer les novetats literàries en aquest dia clau de la programació cultural de Blanquerna.

Enguany, dissabte 23 d’abril, l’horari de la Llibreria serà entre les 10.30 h i les 21.00 h, de manera ininterrompuda, amb una carpa ubicada a peu de carrer al davant de l’entrada del CCL Blanquerna. Hi assistirà la delegada del Govern de la Generalitat a Madrid, Ester Capella: “Sant Jordi és una excel·lent oportunitat per mostrar la vitalitat, fortalesa i capacitat de cohesió de la llengua catalana a Catalunya, i de l’occitana a l’Aran. Des dels seus inicis, ha suposat un impuls a la producció la lectura del llibre en català”.

La Noche de los Libros

La nit abans, divendres 22 d’abril a les 19 h, tindrà lloc al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna una representació teatral de ‘Poema inacabat’ de Gabriel Ferrater a càrrec de Produccions de Lo Nostro. Aquesta companyia de Reus, ciutat natal de Gabriel Ferrater, posa en escena per primera vegada un dels textos més bells i més teatrals que s'han escrit mai. Adapta el ‘Poema inacabat’ de Gabriel Ferrater per a l'escena mentre cuinen, en directe, una sarsuela. Un espectacle que posa en escena una fita de la poesia catalana i universal

 Sant Jordi 2022. Abraça la lectura

En el decurs de la jornada hi haurà una programació cultural que culminarà amb el concert del grup d’origen menorquí Rudymentari. Activitats:

 

  • 11 h: Classe Zero de llengua catalana. Adreçada a tothom que vulgui capbussar-se en la llengua catalana. Una sessió per conèixer-ne la història i començar a parlar-la.
  • 30 a 19 h: Tast gastronòmic. Una selecció de productes de la mà de Catalònia Gourmet, amb la col·laboració d'ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa.
  • 16 h: Espectacle infantil Saltimballa i Cantajuga, a càrrec del grup El Gripau Blau. La música en directe, en constant interacció amb les nenes i nens, que podran dansar i cantar lliurement. 
  • 17.30 h: VIII Festival literari de relats i vinyetes activitat adreçada als alumnes de les Aules de la Delegació del Govern a Madrid. 
  • 19.30 h: Concert del grup Rudymentari. És un projecte musical amb orígens a Menorca, terra natal en la qual s’inspira el nom, així com el llenguatge i la temàtica de les lletres. Per assistir al concert caldrà confirmar l’assistència prèviament.


Catalunya s'obre al món per Sant Jordi amb centenars d'actes a l'exterior

Les delegacions del Govern de la Generalitat a l’exterior organitzen prop de 40 activitats arreu dels seus països d’influència, que es completen amb els més de 160 actes promoguts per les comunitats catalanes a l’exterior, casals i DIPLOCAT: actes literaris i culturals, però també gastronòmics, tallers infantils, conferències, molta música, dansa, teatre, exposicions i accions conjuntes amb entitats, comerços i institucions del país d’acollida.

Hi haurà actes per tot el món, des de Madrid fins al Japó, passant per Brussel·les, Lisboa, Roma, Londres, Viena, Copenhaguen, Mèxic, Costa Rica, el Quebec, Colòmbia, França, els Estats Units, Alemanya, Finlàndia, Eslovènia, Romania, Suïssa o Tunísia, entre molts d’altres indrets.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, participarà també a la diada de Sant Jordi a l’exterior des de Viena, a l’acte que organitza la Delegació del Govern a l’Europa Central dijous 21. “Sant Jordi és el dia més important de l’any pels catalans, pel seu impacte al país i arreu del món. Coneixeu cap altre país que celebri el seu patró regalant llibres i roses?”, diu la consellera Alsina. La diada de Sant Jordi “brinda una oportunitat de projecció internacional per a Catalunya de primer ordre, amb la cultura com a punta de llança i amb la complicitat de la societat civil”, afirma la consellera.

A més, el mateix dia de Sant Jordi, dissabte a les 10 h, la titular d’Acció Exterior es trobarà amb el cos consular acreditat a Barcelona a la Casa Fuster. El dia 23, la consellera també es reunirà amb una delegació de periodistes culturals estrangers convidats per DIPLOCAT amb motiu de la diada, a la seu del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

Es poden consultar totes les activitats organitzades per Sant Jordi arreu del món, més de 300, a la web de Books and Roses.

Aquí teniu les que organitzen les delegacions del Govern a l’exterior:

Delegació davant la Unió Europea 

La Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea organitza per primera vegada amb tots els territoris de parla catalana la Setmana Cultural de Sant Jordi a Brussel·les.

Les activitats arrencaran dijous, 21 d’abril, amb un concert del músic osonenc Guillem Roma, que tindrà lloc a les 19.30 hores a la sala Au Bassin de Brussel·les. Dissabte, l’Espai Catalunya Europa acollirà la celebració de la diada de Sant Jordi entre les 10 h i les 18 h. Hi haurà parades de llibres i de roses, música en directe i degustació de vermut. La celebració es tancarà amb un concert de l’algueresa Claudia Crabuzza, que començarà a les 17 h. 

La Setmana Cultural de Sant Jordi 2022 a Brussel·les es tancarà diumenge, 24 d’abril amb una ballada de jotes a càrrec de grups catalans, balears i valencians, que tindrà lloc de 10 h a 12.30 h a la Place Sainte-Croix - Heilig Kruisplein de Brussel·les i una representació de Kamishiabi o teatre de paper a càrrec del Casal del Conflent, a les 14.30 h a GC De Maalbeek (Rue Général Leman / Generaal Lemanstraat, 118).

Delegació al Regne Unit i Irlanda

Recepció institucional Westminster

La Delegació del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda organitza per segona vegada una recepció institucional al Parlament britànic per celebrar la diada de Sant Jordi. La recepció enguany tindrà lloc el dijous, 21 d’abril a la zona privada del Parlament britànic reservada pel president de la Cambra. L’assistència a l’esdeveniment és només per invitació.

La Delegació al Regne Unit i Irlanda és coorganitzadora de l’esdeveniment, juntament amb la Royal Society of St George –organització apolítica fundada el 1894 per promoure la cultura anglesa arrelada a Saint George– i el president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle. Catalunya comparteix patró amb Anglaterra –Saint George– i s’opta per celebrar els lligams culturals entre els dos territoris.

Celebració diada Sant Jordi

Jornada festiva amb la participació de les principals entitats culturals catalanes al Regne Unit. Hi haurà actuació dels Castellers of London i un recital de la coral London Catalan Choir.

Delegació a França

Enguany 75 llibreries de 63 municipis francesos participaran en la diada de Sant Jordi organitzada per la Delegació del Govern a França, l’Institut Ramon Llull i l’associació Verbes.

Aquests 22 i 23 d’abril la Delegació del Govern a França i l'Institut Ramon Llull en col·laboració amb l’associació Verbes us conviden a participar en la diada de Sant Jordi, la tradició més emblemàtica de Catalunya. 

En aquesta ocasió  hi participen 75 llibreries de 63 municipis de França que celebraran aquesta tradició centenària. La col·laboració dels casals i la comunitat catalana a França ha estat essencial per poder apropar la diada a la comunitat francesa.

Per cada llibre adquirit de la selecció proposada, s’oferirà una rosa, una bossa i un punt de llibre creats per l’il·lustrador Joan Manel Pérez, fins a exhaurir existències. Tota la informació a Sant Jordi a França.

Delegació als Estats Units i el Canadà

La Delegació del Govern de la Generalitat als Estats Units i el Canadà, en col·laboració amb el Jersey City Theater Center, organitza el Sant Jordi USA Festival of Books, Roses & the Arts 2022, un festival  de set dies dedicat a promoure la literatura mundial en traducció i les arts.   

El programa, que es desenvolupa del 18 al 24 d’abril, compta amb exhibicions, dansa, instal·lacions cinematogràfiques, taules rodones i lectures d’autors d’arreu del món. Entre les activitats infantils, destaca la caminada, prevista pel 23 d’abril, per veure l’estàtua l’Ànima de l’Aigua, de l’escultor català Jaume Plensa, situada a Newport, Jersey City.  Tota la informació sobre el programa aquí: Sant Jordi als Estats Units.

Pel que fa a la ciutat de Washington, la Delegació del Govern de la Generalitat als Estats Units i el Canadà celebrarà la diada de Sant Jordi en una llibreria local, el dissabte 23 d’abril. Organitzada amb la col·laboració del Casal Català de Washington, la jornada inclourà activitats infantils, lectures literàries i la participació del senador Paul Strauss. Un sopar català tancarà l’acte.   

A més, durant la diada una dotzena de llibreries a Nova York, Nova Jersey i Washington oferiran una selecció de llibres d’autors catalans, roses i punts de llibre. 

Paral·lelament, el Quebec celebrarà la Diada amb l’actuació de Borja Penalba a la Maison du Conseil des Arts, a Mont-real. L’acte del 23 d’abril també serà una oportunitat per commemorar l’any Fuster. Roses, llibres i revistes en català hi seran presents.

Delegació a Alemanya 

El Sant Jordi es viu a tot Alemanya amb una campanya amb cartells, punts de llibre i postals a gairebé 120 llocs de tot el país: llibreries, biblioteques, universitats, casals catalans, agermanaments de ciutats alemanyes i catalanes, botigues d’aliments catalans i vins, un restaurant, un museu de roses, un col·legi. Més detalls a Sant Jordi a Alemanya.

Delegació a Itàlia

Celebració del Sant Jordi en 29 llibreries d’arreu d’Itàlia, en col·laboració amb les associacions Librerie di Roma i Librai Italiani i la plataforma Libri da Asporto. Hi participen 18 llibreries a Roma i altres 10 d’arreu del territori italià (Milà, Torí, Florència, Nàpols i l’Alguer, entre d’altres). El 23 d’abril totes aquelles persones que s’apropin a una de les llibreries participants i comprin un llibre d’un autor o autora catalans rebran una rosa i una sorpresa. Consulta el mapa de les llibreries participants.

L’escriptora Maria Barbal, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021, es reuneix amb la comunitat catalana el mateix dia de Sant Jordi, 23 d’abril, a les 16 h a la llibreria Odradek (Via dei Banchi Vecchi, 57 Roma). L’associació Catalans a Roma col·labora en l’acte. 

Barbal també presentarà la seva última novel·la, Tandem, traduïda recentment a l’italià el mateix 23 d’abril a les 18 h a la llibreria Altroquando (Via del Governo Vecchio, 82 Roma). L’acte està organitzat en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull i l’editorial Astoria. 

Delegació a Portugal

José Saramago serà el protagonista de la celebració de la diada de Sant Jordi a la capital portuguesa. Per a l’organització de l’acte, la Delegació del Govern a Portugal uneix esforços amb la Xarxa de Biblioteques Municipals de Lisboa, les Biblioteques de Barcelona, la Fundació José Saramago i la Càtedra de l’escriptor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).  La celebració queda emmarcada en la commemoració del Centenari del Nobel de Literatura portuguès.

L’acte es realitza a la Biblioteca Palácio Galveias de Lisboa el 23 d’abril a la tarda. Comptarà amb una conversa sobre la vida i obra de José Saramago amb la intervenció del periodista i escriptor Francesc Escribano i l’escriptor Miguel Real. La moderació serà a càrrec de la crítica literària i col·laboradora del Público, Isabel Lucas. En el marc de l’esdeveniment, es projectarà un fragment del Pregó de Lectura de Sant Jordi que José Saramago va fer el 2004 a Barcelona.

L’actriu Lavínia Moreira representarà la llegenda de Sant Jordi acompanyada a la guitarra portuguesa per Tiago da Neta.

Delegació a l’Europa Central

L’esdeveniment organitzat en el marc de la diada de Sant Jordi per la Delegació del Govern a l’Europa Central d’enguany té lloc el dijous 21 d’abril i està dedicat a l’impacte que generen els conflictes armats en el món cultural. Amb l’esclat del que és la primera guerra a Europa del segle XXI, es vol parlar de com la cultura escapa de l’horror. L’acte tractarà sobre l’exili cultural, ahir i avui, i proposa un viatge en el temps i entre regions per reflexionar sobre la importància de salvaguardar el patrimoni cultural i artístic en temps de conflictes.

Quines són les experiències de salvaguarda de l’art i la cultura en temps de guerra ahir? Quina importància tenen l’art i la cultura per a la identitat d’un poble i per què són objectiu de guerra o d’espoli? Quines són les iniciatives per ajudar els artistes en exili i com poden ajudar les nacions europees?

Aquestes i altres qüestions s’abordaran a l’acte Exili cultural, ahir i avui, amb experts, testimonis i institucions, amenitzant-ho amb algunes notes musicals també significatives. Tot plegat, en el marc incomparable i simbòlicament tan rellevant per la temàtica com és la Klimt Villa de Viena. 

L’acte consistirà en dues taules rodones amb la participació de diferents perfils de persones que han adquirit experiències i coneixements en el terreny de la protecció del patrimoni històric o bé destaquen per la seva implicació en iniciatives creades per donar suport a artistes exiliats: Friedrich Schipper, vicepresident Executiu de Blue Shield Àustria; Shams Asadi, cap de l’Oficina de Drets Humans de la Ciutat de Viena; Mireia Capdevila i Candell, investigadora doctoral en el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la UAB; Sebastian Majstorovic, Centre Austríac d’Humanitats Digitals i Patrimoni Cultural, cofundador de Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO); i Michaela Geboltsberger, comissària i gestora d’art contemporani, equip de projectes de la plataforma Office Ukraine - Refugi per als artistes ucraïnesos. L’acte serà moderat per Gabriele Anderl, científica, escriptora i periodista, vicepresidenta de la Societat Austríaca per a la Recerca de l’Exili. També hi intervindrà amb una lectura Sarita Jenamani, escriptora índia i secretària general del PEN International Àustria, coorganitzador de l’acte.

Per últim, també hi haurà una breu actuació musical amb dues cançons tradicionals catalanes sobre l’exili, L’emigrant i El rossinyol, interpretades per la mezzosoprano del Teatre de Linz Anna Alàs i Jové i el guitarrista Timotej Kosovinc.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, farà un discurs de cloenda de l’acte.

Delegació a Suïssa

Per primera vegada a Suïssa 10 llibreries de cinc ciutats de les tres regions lingüístiques del país participaran a la diada de Sant Jordi organitzada per la Delegació del Govern a Suïssa. 

Aquest 23 d’abril la Delegació del Govern a Suïssa us convida a participar a la diada de Sant Jordi, la tradició més emblemàtica de Catalunya.  En aquesta ocasió hi participen 10 llibreries de cinc ciutats de Suïssa que celebraran aquesta tradició centenària. Així, es podrà descobrir el Sant Jordi a: 

  • Ginebra: Librairie du Boulevard (rue de Carouge 34), Librairie Albatros (rue Charles Humbert, 6) i Librairie Farenheit 451 (rue Voltaire 24)
  • Basilea: Bider & Tanner, Ihr Kulturhaus in Basel (Aeschenvorstadt, 2) i Stadtbibliothek St. Johann JUKIBU (Lothringerplatz 1)
  • Zuric: Buchhandlung im Volkshaus (Stauffacherstrasse 60) i Libreria El Condor (Seilergraben 43)
  • Lugano: Libreria Il Segnalibro (Via Pioda 5) i Centro LAC (Piazza Bernardino Luini 6)
  • Berna: LiBRomania GmbH (Länggas str.12)

Per cada llibre adquirit de la selecció proposada, s’oferirà una rosa, una tote bag i un punt de llibre creats per l’il·lustradora Laura Hoppenbrouwers, fins exhaurir existències.

Delegació al Sud-est d’Europa

Enguany la Delegació de la Generalitat de Catalunya al Sud-est d’Europa celebrarà la festa del llibre i la rosa a Ljubljana, amb els poetes Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda. 

D’una banda, celebrarà la inauguració oficial del lectorat de català a la Facultat de Lletres de la Universitat de Ljubljana, després de dos anys amb pandèmia. Durant l’acte, que tindrà lloc a la Facultat de Lletres dimecres 20 d’abril a les 17 h, dues promocions d’estudiants de llengua catalana llegiran els poemes que ells mateixos han traduït a l’eslovè dels poetes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual. La inauguració comptarà amb la participació de la directora de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ariadna Puiggené, i la degana de la Facultat, Dra. Mojca Schlamberger Brezar.

L’endemà, el 21 d’abril a les 18 h, se celebrarà una Nit de Poesia Catalana amb la col·laboració de l’Associació d’Escriptors Eslovens amb motiu del 150è aniversari d’aquesta històrica entitat cultural. Aquesta vetllada també anirà a càrrec dels poetes Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, que parlaran sobre literatura i traducció amb el també poeta i crític literari eslovè Aljaž Koprivnikar. L’acte comptarà amb la presència de la traductora i responsable del lectorat de llengua catalana Hristina Vasić Tomše.

També en el marc de la celebració de Sant Jordi, la Universitat de Bucarest acollirà l’exposició ‘La llengua catalana: 10 milions de veus europees’ de Plataforma per la Llengua, que s’inaugurarà el dia 5 de maig. L’escriptora i filòsofa Fina Birulés serà protagonista de la celebració de Sant Jordi a Romania amb la presentació del seu llibre Entreactes. Entorn de la política, el feminisme i el pensament, que es farà el 6 de maig a la capital del país amb participació de la Delegació al Sud-est d’Europa.

Delegació a Mèxic i l’Amèrica Central

La Delegació del Govern a Mèxic organitza un Sant Jordi ple de llibres i roses per tot el país amb 21 sucursals de la llibreria Porrúa: nou a Ciutat de Mèxic i a Hermosillo, Monterrey, Querétaro, Pachuca, Guadalajara, Xalapa, Puebla, Mérida, Tepic, Morelia, Guanajuato i Cancún.

Dissabte 23 d’abril, a partir de les 11 h, la llibreria Porrúa del Parque Chapultepec de Ciutat de Mèxic farà activitats per a tota la família i en especial per als més petits: taller de papiroflèxia, pintura de moral, conta contes i més! Per cada llibre comprat, s’obsequiarà amb un punt de llibre de Sant Jordi.

A més, durant tot el cap de setmana, del 22 al 24 d’abril, es podrà fer un tast de la gastronomia catalana amb el Menú de Sant Jordi que han preparat quatre restaurants catalans de Ciutat de Mèxic: L’arrosseria, Jaleo, Çuina i Socarrat.

Delegació al Nord d’Àfrica 

Celebració de la segona edició de la setmana cultural Viu el Sant Jordi en temps de Ramadà

Aprofitant que enguany la diada de Sant Jordi torna a coincidir amb el mes de Ramadà, la Delegació del Govern a Tunísia celebrarà, entre el 19 i el 23 d’abril de 2022, la segona edició de la setmana cultural Viu el Sant Jordi en temps de Ramadà. 

La Delegació convida escriptors i escriptores de les dues ribes de la Mediterrània perquè exposin les seves obres literàries que vinculen Catalunya i el Magreb.

  • El 19 d’abril, presentació del llibre Moros i catalans: la història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya, a càrrec de Dolors Bramon i Planes, doctora en Filosofia i Lletres i en Història Medieval i professora emèrita d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona.
  • El 20 d’abril, presentació del curtmetratge Bisiklet i de l’enciclopèdia Cent et une femmes, a càrrec de Sonia Ben Djemia, directora d’Estudis, de Recerca i de l’Observatori del Centre de Recherche, d’Études, de Documentation et d’Information sur la Femme (CREDIF); i de Soulef Ben Frikhia, subdirectora de Cooperació Internacional del CREDIF. Per la part catalana, s’exposarà Diàlegs feministes i Dones rurals, a càrrec de Neus Pociello, de l’Institut Català de les Dones (Departament d’Igualtat i Feminismes del Govern de Catalunya).
  • El 21 d’abril, presentació del Diccionari català-amazic/amazic-català i de la Gramàtica amaziga. Estàndard del diasistema amazic septentrional, a càrrec de Carles Múrcia Sànchez, Dr. en Filologia Clàssica i expert en l’estandardització de la llengua amaziga.
  • El 22 d’abril, presentació del llibre Perles de la nit. Poetes andalusines, a càrrec de Margarida Castells i Criballés, doctora en Filologia Semítica i traductora.
  • El 23 d’abril, iftar i inauguració de l’exposició “El català, la 13a llengua més parlada a Europa”, de Plataforma per la Llengua. Obertura a càrrec d’Ahmed Benallal, delegat de la Delegació del Govern de Catalunya a Tunísia.

Tots els territoris de parla catalana s'uneixen per celebrar la Diada de Sant Jordi a Brussel·les

Catalunya, Andorra, les Illes Balears, València, l’Alguer, el Casal Català de Brussel·les i el Casal del Conflent organitzen del 21 al 24 d'abril la Setmana Cultural de Sant Jordi. El mateix dia 23, l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la Unió Europea s’omplirà de parades de roses i llibres d’autors catalans i belgues, música en directe, poesia i degustació de vermut.

La celebració és possible gràcies a la col·laboració de la Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea; l’Ambaixada d’Andorra a Bèlgica; el Centre Balears Europa, la conselleria d'Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana; l'Institut Valencià de Cultura; l’Espai Valencià a Bèlgica; el Municipi de l’Alguer; el Casal Català de Brussel·les i el Casal del Conflent.

La diada del 23 d’abril forma part d’un conjunt d’activitats organitzades un any més en el marc de la Setmana Cultural de Sant Jordi a Brussel·les, que té com a objectiu apropar i fomentar la cultura i la llengua catalana i reforçar els vincles culturals amb Bèlgica.

Activitats previstes:

Dijous 21 d’abril

  • 19.30 h: Concert de Guillem Roma, músic osonenc de gran riquesa musical, personalitat i creativitat, que aproparà al públic belga els temes dels seus quatre àlbums Oxitocina, Nòmades, Connexions i Kiribati (Au Bassin - Quai aux Briques / Baksteenkaai, 74. Brussel·les). Inscripcions: bit.ly/GuillemRoma

Dissabte 23 d’abril

  • De 10 a 18 h: Celebració de la Diada de Sant Jordi a l’Espai Catalunya Europa de la Delegació, amb parades de roses i de llibres d’autors catalans i belgues i música en directe (Rue de la Loi / Westraat, 227. Brussel·les).
  • 12 h: Vermutada, amb la col·laboració del local Sota Casa, d’Aarschot, i música en directe de Jazz Guitar Duo, duet de guitarra format per Daniel Casas i Samah El Biyar (Rue de la Loi / Wetstraat, 227. Brussel·les). 
  • 16 h: Lliurament dels premis del Concurs de relats curts de Sant Jordi (Rue de la Loi / Wetstraat, 227. Brussel·les). 
  • 17 h: Concert de l’algueresa Claudia Crabuzza, que el 2016 va publicar el seu primer disc en solitari, “Com un soldat”, reconegut amb el premi La Targa Tenco com el millor disc en dialecte i llengües minoritàries (Rue de la Loi / Wetstraat, 227. Brussel·les).

Diumenge 24 d’abril

  • De 10 h a 12.30 h: Representació de jotes amb grups catalans, valencians i balears (Place Sainte-Croix / Heilig Kruisplein. Brussel·les). 
  • 14.30 h: Kamishiabi. Teatre de paper amb el Casal del Conflent (GC De Maalbeek - Rue Général Leman / Generaal Lemanstraat, 118. Brussel·les).

La campanya #BooksAndRoses de DIPLOCAT comptabilitza més de 300 actes per celebrar Sant Jordi arreu del món

DIPLOCAT va engegar el 2015 un projecte d’internacionalització de la festa de Sant Jordi que ha mantingut cada any, malgrat la pandèmia, basat sobretot en la campanya #BooksAndRoses a les xarxes socials i una pàgina web. Enguany, les xifres mostren clarament que tornen els actes presencials i una certa normalitat. L’any passat es van comptabilitzar 57 esdeveniments a 28 països, la major part dels quals van ser actes virtuals. En canvi, enguany el web ja registra 331 actes a 239 ciutats de 38 països, des dels Països Baixos a Veneçuela, passant pel Japó i Costa Rica. Aquesta xifra és sensiblement superior al centenar llarg d’actes que s’organitzaven abans de la pandèmia i el motiu és que cada cop més llibreries decideixen participar en la festa, sobretot a països com Alemanya i França, gràcies a iniciatives encapçalades per les respectives Delegacions del Govern de la Generalitat, tot regalant roses i punts de llibre a tots aquells que compren aquell dia.

Les comunitats catalanes que hi ha escampades pel món també organitzen molts dels actes i concursos literaris que es fan aquests dies. Entre les novetats d’enguany destaquen presentacions de llibres durant les nits de Ramadà a Tunis, tallers o exhibicions castelleres a Copenhaguen, Londres i Berlín, i actes a ciutats asiàtiques on no s’havia fet mai res semblant, com Naha (Japó), Bangkok o Singapur. En aquesta darrera ciutat, l’Agència Catalana de Turisme repartirà roses en una cèntrica llibreria.

El projecte internacionalitzador de Sant Jordi se centra en el web www.booksandroses.cat, que ofereix informació sobre Sant Jordi en diversos idiomes, un vídeo explicatiu i materials de difusió descarregables, com ara un flyer disponible en més de 30 idiomes. El web es renova cada any i permet agrupar actes per països i per categories. Un dels apartats destacats del web és un mapa on s’anuncien i promocionen tots els actes relacionats amb la Diada de Sant Jordi que es fan a fora de Catalunya. El web també ofereix la possibilitat d’enviar roses virtuals i desitjar un bon Sant Jordi a persones que visquin lluny.

En paral·lel, i per fer que la festa del 23 d’abril sigui més coneguda arreu del món, DIPLOCAT reprèn enguany el costum de convidar un grup de periodistes estrangers perquè puguin veure i viure l’ambient de la jornada en directe a Barcelona. La delegació d’aquest any inclou periodistes d’Alemanya, Croàcia, Eslovènia, Marroc, Noruega, Polònia i Tunísia. Durant els dies que siguin a la capital catalana es trobaran amb escriptors i editors, visitaran entitats culturals i es reuniran amb directius de l’Institut Ramon Llull i la Institució de les Lletres Catalanes, per exemple. També es reuniran amb la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i assistiran al partit de semifinals de la Champions del Barça femení de futbol.

1  

Fitxers adjunts

Dossier Sant Jordi 2022

Dossier Sant Jordi 2022
PDF | 2578