Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

pescadors

Les empreses catalanes de producte del mar es promocionen a la Seafood, la principal fira mundial del sector

query_builder   22 abril 2022 10:18

event_note Nota de premsa

Les empreses catalanes de producte del mar es promocionen a la Seafood, la principal fira mundial del sector

  • Barcelona acull per primera vegada la Seafood Expo Global, que del 26 al 28 d’abril es convertirà en l’aparador dels productes del mar al món
  • El potencial del sector català del peix i marisc estarà present a través del Catalonia HUB, el pavelló institucional de la Generalitat de Cataluny, que mostrarà els valors de governança, sostenibilitat, qualitat, proximitat i innovació de la indústria pesquera catalana
  • El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, organitza la participació agrupada d’una quinzena d’empreses catalanes sota la marca “Catalunya, on el peix és cultura”
  • El dimecres 27 d’abril, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, participarà en l’acte institucional de benvinguda al pavelló Catalonia HUB
Pescadors
El potencial del sector català del peix i marisc estarà present a la Seafood Expo Global través del Catalonia HUB, el pavelló institucional de la Generalitat de Cataluny

El proper dimarts 26 d’abril comença a Barcelona la fira Seafood Expo Global, el saló més gran del món dedicat al sector de la pesca i el marisc. Durant els tres dies que duri l’esdeveniment, Catalunya esdevindrà el principal aparador internacional dels productes del mar.

El conjunt del sector pesquer de Catalunya hi serà present a través del Catalonia HUB (hall 2, estand 2H501), el pavelló institucional de la Generalitat de Catalunya que exposarà el seu potencial agroalimentari, econòmic i gastronòmic al voltant dels principals valors del sector: governança, sostenibilitat, innovació i qualitat.

Així mateix, en l’edició d’enguany de la Seafood, hi participaran una quinzena d’empreses i entitats catalanes vinculades al sector del peix i marisc sota la marca agroalimentària “Catalunya, on el peix és cultura”, a l’estand organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca (hall 2, estands 2G501 i DH401), amb l’objectiu de donar suport a la seva tasca de comercialització exterior i posicionament internacional.

Les empreses catalanes participants presenten a la Seafood la varietat dels productes del mar del litoral català, la capacitat de la flota pesquera a Catalunya –que s’ha adaptat a la reglamentació de les espècies regulades del calador mediterrani sorgida arran de la necessitat de preservar els recursos marins davant la situació de sobreexplotació pesquera–, i també el potencial i dimensió d’un dels sectors agroalimentaris amb més tradició i valor.

Empreses participants sota la marca “Catalunya, on el peix és cultura”:

  • BARRUFET SA – Barcelona
  • MERCABARNA – GMP - Barcelona
  • IBERDIGEST SL – Alt Empordà
  • FEDERACIÓ NACIONAL CATALANA DE CONFRARIES DE PESCADORS
  • COMERCIAL DE PESCADOS MAR FISH SL – Barcelonès
  • COCEDERO DE MARISCOS SA – Barcelonès
  • PH7 FOOD TECHONOLOGY – Baix Llobregat
  • BARRUFET CONGELADO – Barcelonès
  • ALFRISA – Vallès Occidental
  • EUROPEIX SA – Maresme
  • EASYFISH SL – Gironès
  • LABORATORIO FISH&TECH SLU – Baix Llobregat
  • DPA SEAFOOD TECHNOLOGY – Baix Llobregat
  • JGUTIERREZ FOOD TRADING – Vallès Occidental

Catalonia HUB: punt de trobada de la cadena pesquera catalana

L’estand institucional Catalonia HUB està plantejat com a punt de trobada del conjunt de la cadena pesquera catalana a través d’un viatge audiovisual per la costa del litoral català, el producte, les llotges i la gent de mar, que converteixen la indústria pesquera a Catalunya en patrimoni cultural al nostre país.

El dimecres 27 d’abril, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, participarà en la inauguració del Catalonia HUB, en un acte que servirà com a benvinguda institucional del Govern de Catalunya a la Seafood Expo Global. Està previst que la consellera aprofiti la seva participació a la fira per visitar diverses empreses expositores.

Debatre sobre el present i futur del sector del peix

Durant els tres dies de la fira, al Catalonia HUB s’han programat una quinzena de presentacions i activitats transversals sobre el paper estratègic, el patrimoni gastronòmic i el potencial comercial del sector del peix a Catalunya. L’Agenda Marítima de Catalunya, instrument per a la definició, impuls i governança de la Política Marítima Integrada del país, contempla entre els seus objectius el desenvolupament sostenible de l’Economia Blava, que actualment representa el 3,11% del VAB del país, el 5,42% de l’ocupació i genera un volum de negocis que representa el 5,08% d’activitat econòmica del país. El sector del peix (pesca, aqüicultura i processament i distribució de recursos marins vius) és un dels pilars de l’Economia Blava catalana representa el 32,41% del VAB de l’Economia blava del país (sense contemplar el turisme marítim) el 44,47% de l’ocupació i el 52,01% del volum de negocis.  El pavelló servirà com a espai de reflexió sobre el present i futur marítim a Catalunya, a través de les conferències organitzades per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible.

Així, el dimarts 26, a les 15.30 h, està programada una jornada sobre l’aqüicultura i solucions basades en la natura, amb la participació del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela; el responsable d’Aqüicultura de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura – Comissió General de Pesca del Mediterrani (FAO-CGPM), Houssam Hamza; l’especialista en aqüicultura de FAO-CGPM, Georgios Paximadis, i l’investigador de CEAB-CSIC, Jordi Boada. També hi intervindran per parlar sobre projectes de microalgues Mario Muñoz, de Microalgae Lab SL, i Joan Solé, d’Organan Espirulina, i Brian Tsuyoshi Takeda, d’Urchinomics, per introduir el paper ecològic i restaurador del cultiu de garotes. Podeu trobar més informació sobre el  projecte dels eriçons de mar i de com la millora del cultiu d'eriçons de mar pot augmentar la seguretat alimentària i els mitjans de subsistència i alhora preservar els hàbitats marins a la regió mediterrània, en aquest enllaç. Els especialistes de la FAO-CGPM estan disponibles per a entrevistes a l'esdeveniment (en anglès).

El dimecres 27 s’han organitzat dues xerrades al Catalonia HUB. La primera, a les 11 h, tractarà sobre els grups d’acció local pesquers (GALP), les estratègies de futur de l’Agenda marítima de Catalunya i el reconeixement de la contribució a l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 (EMC2030), amb Sergi Tudela, seguit d’un debat sobre els GALP a Catalunya, amb la intervenció de representants del GALP Costa Brava i GALP Mar de l’Ebre, i la proposta d’implementació de futurs GALP al litoral de Barcelona i Tarragona i el reconeixement a la contribució a l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 (EMC2030) amb les  iniciatives següents: el Llibre Blanc del sector del Peix, el programa televisiu La Mar de Bé i les jornades gastronòmiques GastroMar, que van reunir professionals de cuina i ciència a l’Ampolla.

La segona de les jornades del dimecres 27 s’enfocarà en el relleu generacional en el sector del peix. Comptarà, en un primer torn, amb una presentació conjunta del Govern de la Generalitat i el Govern Basc, amb Sergi Tudela i el seu homòleg del País Basc, Leandro Azkue, director general de Pesca i Aqüicultura, en què exposaran el compromís de les administracions catalana i basca en el foment del relleu generacional en el sector del peix. Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona amb representants del Gremi de Majoristes del Mercat central de Mercabarna, del Gremi de Peixaters de Catalunya i de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors. Per acabar, es farà una ponència on es presentarà la metodologia per a l’elaboració d’una diagnosi social de la problemàtica del relleu generacional al sector pesquer extractiu a Catalunya, que ha encarregat la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible per incentivar el relleu generacional a la pesca.

El Catalonia HUB també acollirà la presentació d’iniciatives d’entitats i empreses catalanes, d’origen i temàtiques diverses, però amb el mar com a fil conductor. Així, el pavelló institucional comptarà amb ponències sobre el potencial de l’espirulina fresca (a càrrec d’Organa Espirulina), el cultiu de bivalves a la badia del delta de l’Ebre (FEPROMODEL), la sostenibilitat en l’aqüicultura mediterrània (Acuidelta), el paper dels omega-3 marins en la salut (IRTA i la Universitat de Girona) o la diagnosi de les pèrdues i malbaratament alimentari en el sector del peix (CREDA-UPC-IRTA), i també amb presentacions com la de Trucha Pirinea, el projecte PESCANETA, a càrrec de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, o la presentació de l’Organització de Productors Pesquers Peix Blau de Catalunya.

Seafood, el saló internacional més important dels productes del mar

Després de 28 anys celebrant-se a Brussel·les (Bèlgica), la fira es trasllada a Barcelona amb l’objectiu de consolidar-se com a hub de productes del mar a Europa i augmentar la capacitat de generar oportunitats comercials en el futur. La 29ª edició de la Seafood Expo Global, doncs, atraca a Barcelona després que les edicions de 2020 i 2021 no es poguessin celebrar a causa de la pandèmia.

En la seva última edició el 2019, la Seafood Expo Global va reunir a més de 29.000 persones de 155 països i 2.000 empreses de tot el món, per establir contactes i fer negocis. Un pol d’atracció d’importadors, exportadors, majoristes, restaurants i altres empreses del sector, per oferir les últimes novetats dels productes del mar. Any rere any, el saló bat rècords en termes de superfície ocupada i, en l’edició de 2019, va assolir 40.625 m2 d’espai expositiu.

S’espera que la fira Seafood Expo Global tingui un impacte econòmic sobre el territori català de 100 milions d’euros durant la seva activitat. Una oportunitat perquè es reuneixi la cadena de subministrament del sector i perquè les noves tecnologies, al servei de la innovació i la qualitat, siguin protagonistes en la producció i comercialització del peix català, cada cop més present arreu del món.

La pesca, un sector de gran tradició a Catalunya

Peix blau, peix blanc, crustacis, marisc... Catalunya comercialitza totes les varietats de productes del mar, obtingudes a través de pesca extractiva o de l’aqüicultura. El peix i marisc català, caracteritzat per la seva progressiva qualitat de consum, troba a Europa, i més concretament a Itàlia, França i Portugal, els principals països de destinació d’un producte cada cop més atractiu.

El sector de recursos marins vius (pesca marítima, aqüicultura marina i processament i distribució del peix), segons l’estudi “L’Economia Blava a Catalunya” elaborat el desembre de 2021 pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament, a petició del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de la Direcció General de Política Marítima Pesca Sostenible, compta amb un valor afegit brut superior als 600 milions d’euros, un volum de negoci de més de 4.500 milions d’euros i una ocupació de més de 16.000 professionals.

Els darrers anys, les captures han disminuït mentre que la facturació ha augmentat, dada que mostra com al producte de la pesca se li exigeix la màxima qualitat. L’últim any, les captures han estat de 20.080 tones. D’altra banda, s’ha produït els darrers anys un increment dels cultius marins com a complement necessari a la pesca tradicional. Per això, s’ha desenvolupat a Catalunya el sector de l’aqüicultura, amb noves tècniques de cultiu adaptades al nostre litoral, amb una varietat abundant de mol·luscos, peixos i crustacis. A Catalunya, a més, s’han instal·lat piscifactories continentals de truites, ostres i musclos. La producció aqüícola computa 9.317 tones.

El sector ha fet una aposta decidida per modernitzar tant la seva aposta com els sistemes de subhasta, el marcatge i el seguiment dels productes, i la sostenibilitat, a través de l’innovador model de governança pesquera de la cogestió. La qualitat i diversitat del peix és la base d’una gastronomia d’alt nivell, referent arreu del món, i el peix de la costa catalana és producte bàsic de la dieta mediterrània.

A escala de comerç internacional, Catalunya va exportar el 2021 un total de 46.212,54 tones de peix, marisc, mol·luscs, i conserves i preparats de peix, per un valor de 600,55 milions d’euros; un 9% més en volum i un 30% més en valor que el 2020, que recupera la tendència de creixement dels darrers exercicis. El sector és el que presenta una ràtio valor/volum d’exportació més gran de tot el conjunt de l’agroalimentari català, amb 7,03 euros per quilogram exportat.

 

1  

Imatges

El potencial del sector català del peix i marisc estarà present a la Seafood Expo Global través del Catalonia HUB, el pavelló institucional de la Generalitat de Catalunya

El potencial del sector català del peix i marisc estarà present a la Seafood Expo Global través del Catalonia HUB, el pavelló institucional de la Generalitat de Catalunya 2240

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia