• La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s'adreça a la comunitat catalana a l'exterior, a qui considera “un actiu essencial que no podem ni volem obviar perquè sempre està a la primera línia de l’acció exterior”
  • El Parlament de Catalunya va aprovar celebrar aquest dia internacional el primer diumenge després de Sant Jordi l’any 1999
Consellera Alsina.

El Govern de Catalunya ha posat en marxa un nou portal de serveis per a la comunitat de catalans i catalanes a l’exterior coincidint amb la celebració, aquest diumenge, del Dia Internacional de la Catalunya Exterior. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha presentat el portal en un vídeo de felicitació adreçat a aquest col·lectiu, a qui considera “un actiu essencial que no podem ni volem obviar perquè sempre està a la primera línia de l’acció exterior”. Segons Alsina, “aquest dia internacional vol reconèixer la vostra tasca com a catalans i catalanes que, fora de Catalunya, feu gran el nostre país”.

Es tracta d’un portal, disponible al web del Departament, on els catalans i catalanes residents a l’estranger trobaran, per ara, una trentena de serveis classificats per àmbits, com ara llengua, salut, cultura, lleure, educació, empresa o ajut al retorn. La xifra de serveis publicats anirà augmentant progressivament.

La publicació d’aquest espai web és un dels exemples a través dels quals el Departament vol abordar els greuges històrics de drets que ha patit la ciutadania a l’exterior pel que fa a la seva participació a la democràcia catalana. Segons Alsina, el Departament “s’ha proposat posar-hi remei” amb la creació de la nova Direcció General de la Catalunya Exterior, liderada per Laura Costa.

Un altre exemple de la voluntat de donar més veu als catalans a l’exterior és la posada en marxa, el passat desembre, del Consell de la Catalunya Exterior amb la voluntat que esdevingui un espai d’interlocució i relació entre els representants de la comunitat catalana a l’estranger i el Govern. “Aquestes iniciatives només són l’inici de tot el que estem enllestint, i que respon a un exercici de justícia amb el qual estem compromesos”, ha afirmat la consellera Alsina.

El Dia de la Catalunya Exterior

El Parlament de Catalunya va aprovar el 1999 la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior a proposta de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) cada diumenge després de Sant Jordi. Aquest dia internacional vol reconèixer la tasca dels catalans i catalanes a l’exterior, un actiu essencial que està a la primera línia de l’acció exterior, però també fer notar aquest col·lectiu a l’interior del país.

Enguany, coincidint amb aquesta commemoració, el Govern, a banda de presentar aquest nou portal de serveis, també ha distribuït un centenar d’exemplars del llibre ‘Catalunya al món’ d’Antoni Segura i Josep M. Solé i Sabater a biblioteques del país i a les comunitats catalanes a l’exterior recentment constituïdes.

Xifres de la Catalunya exterior

La Catalunya exterior està integrada per al voltant de mig milió de catalans residents a l’estranger, l’equivalent a la segona ciutat del país. Es tracta d’una xifra que se situa entre la població de Barcelona, 1.636.732 habitants, i la de l’Hospitalet de Llobregat, de 264.657, segons dades del 2021 de l’Idescat.

La comunitat catalana a l’exterior és una eina clau per promoure i difondre la cultura, la llengua i la realitat catalana a l’estranger. Actualment, hi ha més de 140 comunitats catalanes a l’exterior reconegudes oficialment pel Govern de la Generalitat de Catalunya. D’aquestes, 104 comunitats estan actives arreu del món.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa sobre la Catalunya Exterior

Dossier de premsa sobre la Catalunya Exterior
PDF | 614