Acció Exterior i Unió Europea

Alsina.

Jornada de treball a Brussel·les

Alsina insta Europa a implicar-se en la demanda d'una investigació del Catalangate: "La inacció de la Comissió pot causar un precedent greu per als drets de la ciutadania europea"

query_builder   25 abril 2022 18:40

event_note Nota de premsa

Jornada de treball a Brussel·les

Alsina insta Europa a implicar-se en la demanda d'una investigació del Catalangate: "La inacció de la Comissió pot causar un precedent greu per als drets de la ciutadania europea"

  • La consellera es reuneix amb actors europeus i belgues a Brussel·les, a qui trasllada la preocupació pel cas d’espionatge massiu sense precedents contra polítics i activistes catalans que va esclatar ara fa una setmana
  • Al Parlament Europeu, Alsina també ha posicionat Catalunya com un soci compromès amb la recuperació postpandèmia i ha insistit en la necessitat d’implementar el principi de subsidiarietat en els fons Next Generation EU
La consellera Alsina i el delegat Gorka Knörr, amb l'eurodiputat belga Johan Van Overtveldt.
La consellera Alsina i el delegat Gorka Knörr, amb l'eurodiputat belga Johan Van Overtveldt.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha instat la Unió Europea a fer un pas endavant “en la denúncia i la demanda d’una investigació a fons” sobre el cas d’espionatge massiu revelat avui fa una setmana contra polítics i activistes catalans. Alsina ha alertat que la inacció de les institucions europees, especialment de la Comissió, “podria causar un precedent greu per la protecció dels drets de la ciutadania europea”. Així ho ha expressat aquest dilluns des de Brussel·les, on la consellera ha desenvolupat avui una agenda intensa de treball per abordar temes d’interès per al Govern de Catalunya amb actors tant europeus com belgues.

La denúncia de l’anomenat Catalangate és una de les principals preocupacions que Alsina ha traslladat en les seves trobades al llarg de la jornada d’avui. “Europa no es pot permetre un doble estàndard, apuntant a Polònia i Hongria quan hi ha una vulneració de drets i girant la cara cap a un altre costat quan es tracta d’Espanya”, ha dit la consellera en una atenció als mitjans de comunicació davant del Parlament Europeu. Finalment, ha recordat que “sovint la reacció del Govern espanyol depèn directament de la pressió internacional que rep”. "No serà coincidència el que es decideixi a Madrid respecte al que es discuteixi a Brussel·les", ha advertit.

Més protagonisme per als territoris en la gestió dels fons NGUE

A l’Eurocambra, la consellera Alsina s’ha reunit amb l’eurodiputat belga Johan Van Overtveldt, que actualment copresideix el grup de treball del Parlament Europeu per al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el principal instrument de finançament del Pla Next Generation EU. Amb Van Overtveldt, que també és president de la Comissió de Pressupost de l’Eurocambra, Alsina ha posicionat les actuacions de la Generalitat en l'àmbit d’aquests fons de recuperació post COVID-19 i ha recordat la iniciativa Regions 4 EU Recovery, liderada per Catalunya des de fa mesos.

En aquest sentit, la consellera ha insistit en la necessitat d’implementar el principi de subsidiarietat en la gestió dels fons europeus, una inquietud compartida entre diverses regions europees. Alsina ha anunciat que a principis d’estiu "presentarem un estudi comparatiu que hem impulsat en el marc de la iniciativa Regions 4 EU Recovery que constata el malestar de les regions europees”.

La consellera Alsina i el delegat Knörr, amb l'eurodiputat cors François Alfonsi.
La consellera Alsina i el delegat Knörr, amb l'eurodiputat cors François Alfonsi.

Impuls de la macroregió Mediterrània

Catalunya està compromesa amb l’impuls d’una macroregió Mediterrània que enforteixi la cooperació a tots els nivells entre les dues ribes. Aquest objectiu és el que ha traslladat la consellera Alsina a l’eurodiputat cors François Alfonsi, un dels ideòleg de la idea de la macroregió.

Als MedCatDays vaig anunciar la voluntat de liderar la creació de la Macroregió mediterrània per a una major cooperació entre les dues ribes, fent de Catalunya el pont entre Europa i la Mediterrània”, ha afirmat la consellera. “Catalunya vol liderar la creació de la macroregió mediterrània que ens ha de permetre accedir coordinadament a fons europeus de tipologies diverses”, ha assenyalat.

L’agenda de la consellera a Brussel·les també ha passat per teixir aliances sectorials amb regions com ara la de Brussel·les-Capital. Alsina ha mantingut la que és la primera reunió entre un representant polític de la regió de Brussel·les Capital i un membre del Govern, concretament amb el secretari d’Estat Pascal Smet, encarregat de les relacions europees i internacionals del territori.

La titular d'Acció Exterior i Govern Obert també s'ha reunit avui amb Kieran McCarthy, president del Grup Aliança Europea al Comitè de les Regions (CdR) i membre per part de CdR de la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFoE). En aquest sentit, Alsina ha exposat la contribució del Govern a la CoFoE a través de la campanya 'Escolta, Europa', especialment pel que fa a la defensa de l'oficialitat de la llengua catalana.

El delegat del Govern davant la Unió Europea, Gorka Knörr, ha acompanyat la consellera Alsina al llarg de la jornada de treball.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia