Recerca i Universitats

PNR

Els Premis Nacionals de Recerca són atorgats pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)

Maciej Lewenstein, Premi Nacional de Recerca 2021 per les seves aportacions teòriques en física atòmica i òptica quàntica

És professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) on dirigeix el grup de recerca en Teoria de l'Òptica Quàntica

query_builder   26 abril 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Els Premis Nacionals de Recerca són atorgats pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)

Maciej Lewenstein, Premi Nacional de Recerca 2021 per les seves aportacions teòriques en física atòmica i òptica quàntica

És professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) on dirigeix el grup de recerca en Teoria de l'Òptica Quàntica

  • El PNR al Talent Jove 2021 s’atorga a Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA)
  • El PN de Comunicació Científica és per la iniciativa “Som Investigadores”, del BSC-CNS; el PN de Mecenatge Científic per la Fundació Banc Sabadell; el PN al Partenariat Publicoprivat en R+I pel Centre de Visió per Computador i Intel Intelligent Systems Lab pel seu simulador Carla, i el PN a la Creació d’una Empresa de Base Científica recau en l’IRB Barcelona i ICREA per la creació d’Ona Therapeutics
PNR guardonats

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat el físic teòric Maciej Lewenstein amb el Premi Nacional de Recerca 2021 (PNR’21), que arriba a la seva 32a edició. Lewenstein (Varsòvia, Polònia, 1955) és professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), on dirigeix el grup de recerca en Teoria de l’Òptica Quàntica.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador/ora que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Té una dotació de 40.000 euros.

En el cas de Lewenstein, que treballa a l’ICFO des de 2005, el guardó se li concedeix per la seva àmplia i diversa recerca durant 40 anys en física teòrica i la seva aplicació en àrees com ara la física atòmica de la matèria ultrafreda i l’òptica quàntica. Destaquen els seus descobriments d’excepcional impacte en branques del coneixement tan diverses com per exemple les matemàtiques, la neurofisiologia, la biofotònica, la biofísica, les ciències cognitives i la psicologia social, entre molts d’altres àmbits. També resulta especialment notòria la tasca de Lewenstein en la visualització exterior de la recerca catalana, tot estimulant nombroses col·laboracions entre investigadors del país i grups de física de tot el món.

Els PNR també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) de Girona. Radjenović (Belgrad, Sèrbia, 1980) està especialitzada en el desenvolupament d’elèctrodes nanoestructurats d’esponja de grafè de baix cost pel tractament de l’aigua. Aquests elements permeten, per primera vegada, un tractament electroquímic energèticament eficient dels contaminants persistents de l’aigua, eliminant del seu cicle els productes químics persistents, tòxics i cancerígens.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat que el palmarès històric dels PNR reconeix el talent d’arreu del món que treballa al sistema català de recerca: “El nostre sistema de recerca és acollidor, com ho és el nostre país, i rep persones de tot el món atretes per un sistema potent, amb molta projecció, recerca capdavantera que ofereix moltes oportunitats i un entorn idoni”. Per tant, “és lògic que aquests investigadors acabin fent carrera científica a Catalunya i aconsegueixin les màximes fites”, ha afegit la consellera Geis en referència a Lewenstein i Radjenović.

Per la seva part, el director general de la FCRI, Jordi Mas, ha subratllat que els PNR “signifiquen més de tres dècades de divulgació de l’activitat dels investigadors, universitats, centres de recerca i les diferents entitats del sistema català de recerca i innovació”. En aquestes 32 edicions dels guardons, s’ha reconegut a un total de 61 investigadors/ores i 35 entitats.

A banda del reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, els Premis Nacionals de Recerca també reconeixen la tasca important que fan mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica. Enguany, els guardonats en aquestes categories són els següents:

  • La Fundació Banc Sabadell (FBS), pel seu impuls, des de 1994, de la ciència multidisciplinària amb el finançament de projectes de recerca i talent científic i el foment de la formació i la divulgació científica, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic.
  • El Barcelona Supercomputing Center / Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), pel projecte Som investigadores, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica, per l’ús del superordinador MareNostrum 4 per fer atractives les matèries STEM per a l’alumnat de cicle mitjà educació primària, amb especial èmfasi en les nenes, tot contribuint a reduir la bretxa de gènere en aquest camp.
  • El Centre de Visió per Computador (CVC) i Intel Intelligent Systems Lab pel desenvolupament conjunt del simulador de codi obert sense ànim de lucre CARLA, per a sistemes de conducció autònoma urbana, ha rebut el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I.
  • L’IRB Barcelona i ICREA han estat guardonats amb el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica per la creació de l’spin-off Ona Therapeutics, que investiga i desenvolupa noves teràpies contra la metàstasi tumoral.

2  

Imatges

Foto 1 - Maciej Lewenstein

Foto 1 - Maciej Lewenstein 4277

Foto 1 - Jelena Radjenovic

Foto 1 - Jelena Radjenovic 1103

1  

Fitxers adjunts

CV dels premiats

CV dels premiats
PDF | 584

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia