- El Govern considera la reacció del Govern espanyol del tot insuficient i acorda restringir-ne les relacions fins que no s’esclareixin els fets
- El Gabinet Jurídic de la Generalitat coordinarà les actuacions jurídiques que es portin a terme en la defensa de la Generalitat i els servidors públics i s’oferirà a la resta de víctimes afectades l’acompanyament que sigui convenient o necessari
El Govern ha acordat impulsar totes les accions polítiques, jurídiques i d’investigació en relació amb l’espionatge i la intromissió en la privacitat de líders polítics, activistes socials, professionals i altres membres de la societat civil a través del programari espia “Pegasus”, que es va fer públic a través d’un informe de Citizen Lab.
D’acord amb l’informe, aquestes actuacions il·lícites afecten més de seixanta ciutadans i ciutadanes de Catalunya, inclosos els responsables polítics de les més altes institucions públiques del país, com l’actual president de la Generalitat i els tres presidents anteriors, així com la presidenta actual del Parlament de Catalunya i l’anterior president, a més de diputats i eurodiputats, consellers i altres càrrecs polítics. Es tractaria no únicament del cas d’espionatge polític més gran de les darreres dècades, sinó també d’un atac frontal als drets fonamentals de les persones directament i indirectament afectades, així com als pilars bàsics de l’Estat democràtic i de Dret.
Davant d’aquest espionatge massiu, d’una gravetat extrema, el Govern impulsarà totes les actuacions polítiques i exercirà les accions legals necessàries, a tots els nivells i en totes les instàncies, per aclarir aquest cas d’espionatge tecnològic massiu, depurar les responsabilitats i garantir que no es puguin repetir fets com els denunciats.
En aquest sentit, denunciarà la vulneració de drets humans inclosos en la carta de drets fonamentals de la Unió Europea davant les instàncies internacionals, europees, estatals i catalanes competents per a la protecció d’aquests drets.
L’Executiu català considera que la reacció del Govern espanyol i de la resta d’institucions de l’Estat davant d’aquest escàndol polític ha estat del tot insuficient, fet que posa greument en perill la confiança entre el Govern català i el Govern espanyol i que l’obliga a restringir les relacions polítiques a les mínimes que es considerin imprescindibles, fins a l’aclariment dels fets i la depuració de responsabilitats al nivell que correspongui.
Alhora, exigeix al Govern de l’Estat que aixequi el secret de totes les actuacions relacionades amb aquest escàndol polític. En particular, el Govern sol·licitarà al Consell de Ministres l’accés als contractes de qualsevol tipus que s’hagin pogut signar entre el Centre Nacional d’Intel·ligència o qualsevol altra agència estatal amb l’empresa NSO Group o altres empreses que ofereixin serveis anàlegs.
També requerirà novament al Govern de l’Estat la reforma de la Llei 9/1968, de 5 d’abril, sobre secrets oficials, i que aquesta reforma també incideixi sobre la regulació, l’organització, el funcionament i el control del Centre Nacional d’Intel·ligència, i impliqui també la derogació de la Llei 14/2019, de 31 d’octubre, coneguda com el “decretazo digital”, que permet al Govern espanyol intervenir les comunicacions electròniques sense autorització judicial. Així mateix, el Govern de la Generalitat manifesta el seu ple suport a la creació per part del Congrés dels Diputats d’una Comissió d’investigació sobre l’espionatge i la intromissió a la privacitat a través dels malware “Pegasus” i “Candiru” i alhora dona suport a les comissions d’investigació que es constitueixin en seu parlamentària, tant al Parlament Europeu com al Congrés dels Diputats o al Parlament de Catalunya.
El Govern també posarà en coneixement de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades l’existència d’una bretxa de seguretat per tal que iniciï les accions oportunes d’acord amb la normativa europea de protecció de dades, tenint en compte la possible lesió dels interessos i béns patrimonials dels quals és titular la Generalitat.
Finalment, l’Executiu ha acordat encarregar al Gabinet Jurídic de la Generalitat l’estudi i la proposta de les actuacions legals davant les instàncies policials i judicials pertinents per a la defensa de la Generalitat i dels seus servidors públics, incloses les indemnitzacions que es puguin reclamar pels danys i perjudicis soferts, així com la coordinació de totes les actuacions jurídiques que es portin a terme amb aquesta finalitat. Així mateix, s’oferirà a la resta de víctimes afectades l’acompanyament que sigui convenient o necessari.