• Parlamentaris, personalitats destacades i membres del cos consular assisteixen al darrer acte institucional que commemora Pau Casals des del Gran Teatre del Liceu
Acte Homenatge Pau Casals

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha donat inici a l’acte que conclou la commemoració institucional del 50è aniversari del discurs de Pau Casals davant les Nacions Unides.

El Gran Teatre del Liceu ha acollit l’acte que ha consistit en l’estrena del documental ‘Un himne per les Nacions Unides de Pau Casals’ i ha comptat amb la presència de personalitats polítiques destacades, membres del cos consular, així com membres de la Fundació Pau Casals i del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, ambdós organismes implicats en l’organització dels actes de celebració de l’aniversari, juntament amb el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

La consellera Alsina ha reconegut el talent de Casals com a violoncel·lista, pedagog, compositor i director d’orquestra excepcional, així com la defensa que va fer de Catalunya i de les llibertats “en un moment en que estaven tenallades”, durant la dictadura.

Recordem com aquest català universal va posar la música fins i tot al servei de la pau i continua guiant-nos com un referent de l’humanisme i de la defensa de la democràcia”, ha afegit, Alsina.

La titular d’Acció Exterior i Govern Obert, ha conclòs que el discurs de Casals: “ens recorda on som i d’on venim”. “Som fruit d’una herència històrica i cultural que tenim el deure de preservar per fer una Catalunya millor”.  
La commemoració

El desembre de 2020 el Govern va aprovar commemorar el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l’ONU en reconeixement a la defensa que Pau Casals va fer de Catalunya, de les seves institucions i de les llibertats fonamentals en el marc de les Nacions Unides, quan encara estava vigent la dictadura franquista a Catalunya i a l’estat espanyol.

La commemoració va arrencar al setembre amb la Diada Nacional de Catalunya al Vendrell, vila nadiua de Casals, i l’han seguit diferents actes celebrats a Catalunya i a l’exterior: a Barcelona el concert al Palau de la Música, a Girona, la xerrada amb l’historiador Figueres, especialista en Casals, el concert de Ginebra, amb el Quartet Casals, la trobada amb Marta Casals a Washington DF i l’acte a la Ciutat de Mèxic amb Rosa Maria Duran, la degana dels exiliats catalans en aquest país.

L’objectiu de la commemoració és divulgar la vinculació de Casals amb les Nacions Unides, en el marc de la seva defensa de la pau i del seu compromís vital amb la llibertat i la dignitat de les persones; divulgar l’Himne per les Nacions Unides, una de les composicions musicals més significatives i especials per al violoncel·lista; projectar internacionalment el discurs de Casals a l’ONU com un dels moments més significatius d’un dels catalans més universals, i apropar el seu llegat, tant musical com humanístic, a les noves generacions.