• L’any 2020, durant la primera fase de l’operació YAKIR es van detenir set persones a Barcelona, València i Alacant
  • S’han realitzat dues entrades i escorcolls on s’ha intervingut nombrós material informàtic i suports documentals que evidenciaria la seva presumpta activitat delictiva
  • La Fiscalia Especial contra la Corrupció i Criminalitat Organitzada ha coordinat la investigació

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de l'Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), conjuntament amb agents de la Policia Nacional, La Direcció Adjunta de Vigilància Duanera (DAVA) i EUROPOL, han detingut dues persones a qui s’atribueixen els delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

La investigació, de gran complexitat i especialització, ha estat coordinada per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i Criminalitat Organitzada sota la tutela del Jutjat Central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional. En aquest sentit es va establir des d’un inici un equip conjunt on hi convergien experts en l’àmbit econòmic, en el tràfic il·lícit d’armes, tecnològic, mercantil i en el sector del transport marítim internacional.

 

Inici de la investigació al 2018

L’11 de novembre, l’equip conjunt d’investigació va dur a terme un operatiu en el qual va detenir set persones a Barcelona, València i Alacant, per la seva pertinença a una organització criminal que es dedicava al blanqueig de capitals i al contraban de material de defensa i doble ús.

En aquest operatiu es van realitzar set entrades i escorcoll, on es va intervenir gran quantitat de documentació econòmica, equips informàtics i diners en efectiu. A banda, l’autoritat judicial va decretar l’embargament cautelar sobre 18 propietats immobiliàries i el bloqueig bancari de més de 50 productes financers.

En aquesta primera fase es va determinar la gran capacitat econòmica que l'organització disposava en el territori nacional i on es van poder constatar operacions de blanqueig capitals que superarien els deu milions d'euros.

D’aleshores ençà els investigadors es van dedicar a analitzar tota la documentació i els dispositius informàtics intervinguts. Del resultat d’aquestes gestions van trobar nous indicis que apuntarien a altres dues persones implicades en l’organització.

Aquestes persones eren el director financer i el director comercial de l'entramat empresarial, presumptament relacionats amb el comerç il·lícit d'armament militar que eludia els controls duaners. També estaven implicats en el blanqueig de capitals realitzat a l’Estat espanyol fruit d'aquest activitat comercial il·lícita, a banda de la seva participació en negociacions comercials d'altres mercaderies, com fertilitzants, que presumptament s’utilitzaven per a altres vessants delictives, també en zones de conflicte.


Comerç internacional d'armes, explosius i material de defensa i doble ús

L'organització criminal, de caràcter transnacional, estaria formada per individus de diverses nacionalitats, assentats en part a l’Estat espanyol. Aquesta estructura hauria ocultat sota la cobertura d'una activitat comercial lícita, un negoci de comerç internacional d'armes, explosius i material de defensa i doble ús. Utilitzaven com a instruments empreses amb aparença legal i comptes bancaris en l'exterior per blanquejar els elevats beneficis econòmics que obtenien del comerç il·lícit d’aquest tipus de material.

Els membres de la xarxa que operaven des de l’Estat espanyol van demostrar una activitat prolongada en el temps, repartiment de funcions i tasques entre els seus actius. L'organització utilitzava vaixells de càrrega domiciliats en paradisos fiscals per a la comercialització de les mercaderies sensibles que han estat objecte d’investigació.

L’organització disposava d’una gran quantitat de connexions internacionals, motiu pel qual va ser necessària la  col·laboració i suport del Grup especialitzat  en armament i explosius d'EUROPOL, per a donar suport tècnic i posar de manifest els possibles vincles internacionals que poguessin existir.

La Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada va ordenar la detenció dels dos investigats, que van passar a disposició del titular del Jutjat Central número 2 de l'Audiència Nacional.

 

Àrea de Comunicació
Barcelona, 27 d’abril de 2022

2  

Imatges

cme

cme 3137

cme 1

cme 1 3119