Educació

Fotografia pati escolar

En el primer any de funcionament de la USAV s'han atès 843 casos de violències

query_builder   27 abril 2022 17:19

event_note Nota de premsa

En el primer any de funcionament de la USAV s'han atès 843 casos de violències

  • La Unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (USAV) es va posar en marxa l’abril de 2021 per atendre les situacions de violència a tota la comunitat educativa i per assessorat i acompanyar els centres

 

  • S’emmarca en el Pla Les Escoles Lliures de Violències, un programa per identificar i actuar davant les violències. El sistema educatiu també treballa des de la formació, la coeducació i la igualtat de gènere al currículum
Fotografia pati escolar

La Unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (USAV) ha atès un total de 843 casos de violències des que es va posar en marxa, l’abril de 2021, fet que suposa una mitjana aproximada de dos casos diaris. D’aquest total, 550 casos es van produir l’any 2021, i 293 han tingut lloc durant el primer trimestre del 2022.

 

La USAV va entrar en funcionament a finals del curs passat per atendre les situacions de violència i les demandes d’informació i d’orientació en matèria de violència i maltractaments a la infància i adolescència a tota la comunitat educativa. Al mateix temps, amb la voluntat d’oferir assessorament i acompanyament als  centres per a l’activació dels protocols i la presa de decisions en les primeres accions de resposta.

 

S’emmarca en el Pla Les Escoles Lliures de Violències (LELV), un programa del Departament d'Educació que vol donar visibilitat a les violències ocultes als centres educatius, identificar-les i actuar-hi per protegir infants i adolescents. La USAV està formada per un equip de professionals que acull la comunicació, gestiona el cas de violència i en coordina l’abordatge, tot seguint els protocols establerts. La conformen professionals dels àmbits de la psicologia, igualtat, pedagogia, jurídic, educació social i gestió.

 

En el primer any de funcionament de la USAV, l’equip multidisciplinari ha atès 843 casos, i la majoria són per assetjament entre alumnat, per casos de maltractament i per violència masclista. Cal recordar que la unitat de suport atén no només casos de l’àmbit educatiu, també les situacions que estigui vivint o hagi viscut l’alumnat, tant dins com fora del centre. Segons el tipus de violència, els casos atesos es distribueixen de la següent manera:

 

 

 

 

 

Any 2021

Any 2022

TOTALS

%

Violència masclista

163

37

200

24%

Maltractament Infantil i Adolescent

115

110

225

27%

Assetjament entre l'alumnat

196

109

305

36%

Salut Mental*

46

24

70

8%

Racisme

3

2

5

1%

Altres**

27

11

38

5%

 

TOTAL

 

550

 

293

 

843

 

           

 

*Violència exercida cap a un mateix o cap als altres derivada d’un trastorn mental, entre altres.

**Violència que no s’explica per cap de les categories anteriors, per exemple violència amb la finalitat de robatori.

 

Pel que fa als àmbits de les violències, més de la meitat són en l’àmbit escolar, seguit del familiar:

 

 

 

Any 2021

Any 2022

TOTALS

%

 

Familiar

167

114

281

33%

 

Parella

10

4

14

2%

 

Conegut

2

3

5

1%

 

Escolar

338

157

495

59%

 

Laboral

3

0

3

0%

 

Altres

30

15

45

6%

 

             

 

 

Pel que fa al gènere de les víctimes de les violències, la distribució és:

 

 

 

 

 

 

 

Any 2021

Any 2022

TOTALS

%

 

Ambdós gèneres*

38

8

46

5%

 

Femení

336

185

521

62%

 

Masculí

175

98

273

32%

 

No binari

1

1

2

0%

 

                   

*Qui pateix la violència per part del mateix agressor és més d’una persona, i per tant, inclou més d’un gènere. 

 

 

Gestió dels casos

 

Les víctimes de violències poden entrar en contacte amb la unitat a través de dues vies: l’atenció telefònica a través del telèfon 900 923 098, i via correu electrònic a l’adreça usav.educacio@gencat.cat. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres de les 8 del matí a les 12 de la nit, i els caps de setmana de 9:30h a 14h i de 15h a 20h.

 

A partir d’aquest moment, la víctima entra en contacte amb una persona professional de la USAV, i rep l’acollida per part de la persona tècnica d’igualtat de la unitat. Un cop duta a terme la primera intervenció, s’ofereix atenció psicològica al centre i s’hi actua a través de la direcció i amb el suport de la inspecció educativa.

 

En funció del tipus de violència que la víctima posa en coneixement, el tema es tracta en l’àmbit educatiu, però també es pot treballar  coordinadament amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) en l’abordatge i seguiment dels casos; i si cal també es deriva i treballa amb el cos dels Mossos d’Esquadra, i amb el Departament de Salut per als temes relacionats amb la salut mental dels infants i joves, així com el Departament d’Igualtat i Feminismes.

 

Del total de casos atesos per la USAV, un 20,5% s’han denunciat als Mossos d’Esquadra i/o a Fiscalia, i un 24% també s’han comunicat a la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA).  Dels 843 casos, un 43,9% s’han resolt, un 55% està en seguiment, i un 1% en l’inici del cas.

 

En funció del tipus de violència, s’activen els diferents protocols existents per a la millora de la convivència als centres. Són protocols elaborats pel Departament d'Educació -en alguns casos amb la col·laboració d’altres departaments  i organismes de la Generalitat- i que aborden els casos d’assetjament, ciberassetjament, conductes d’odi i discriminació, assetjament escolar a persones LGBTI, o maltractament en l’àmbit educatiu, entre d’altres. La USAV fa seguiment de l’acompliment dels protocols activats en cada cas. Dels 843 casos atesos en el primer any, s’han activat els següents protocols:

 

 

 

Any 2021

Any 2022

TOTALS

%

 

Assetjament

110

81

191

23%

 

Maltractament

101

104

205

24%

 

Violència masclista

80

13

93

11%

 

Autolesions

17

11

28

3%

 

Odi/discriminació

2

1

3

0%

 

LGTBI

8

2

10

1%

 

Infracció penal

0

2

2

0%

 

Conflicte greu

11

9

20

2%

 

Absentisme

2

0

2

0%

 

Cap

2

18

20

2%

 

No informat

217

52

269

32%

 

 

La UsApps

 

El passat mes de juny, Educació va posar en marxa UsApps, la web app de denúncia de les situacions de violència en els centres educatius, una eina a l’abast de l’alumnat i de la comunitat educativa. La web app, d’ús ràpid i intuïtiu, ofereix espai de denúncia, suport i acompanyament en el procés per part de professionals especialitzats en violències.

 

Està disponible en 7 llengües –català, aranès, castellà, anglès, urdú, àrab i xinès-, i adreça un seguit de preguntes al voltant de situacions viscudes ja sigui en primera persona o en d’altres persones: al voltant de qui ha dut a terme l’assetjament, de quina manera, si és al centre o fora. En acabar, ofereix a la persona usuària de la web app poder contactar amb l’USAV.

 

Dels casos rebuts a través de l’aplicatiu UsApps, un 92% són comunicats per la família o l’entorn, i un 8% ho comunica la pròpia víctima.

 

Per tal de donar a conèixer UsApps a l’alumnat i comunitat educativa, i així poder detectar més i millor els casos de violències, el Departament d'Educació va dur a terme aquest gener una campanya amb distribució de cartells i enganxines a escoles, instituts, centres d’educació especial i d’adults. La campanya va informar de l’existència d’aquesta eina, destacant-ne la seguretat, la senzillesa d’ús i la confidencialitat, amb l’objectiu d’aconseguir que els alumnes denunciïn les situacions de violències a través de la UsApps. A més, el passat febrer la campanya es va estendre a través de les xarxes socials del Departament.

 

Educació també ha dut a terme formació per a direccions de centres, inspecció educativa, orientadors, membres dels claustres, alumnat i famílies, en temes com les violències masclistes, els protocols de violències, o les violències sexuals, amb un total de 10.680 persones formades.

 

Projectes de coeducació i de foment de la convivència

 

A banda de l’actuació un cop s’han produït les violències, Educació treballa en la prevenció i la formació en la igualtat a través de diferents projectes. Per a fer efectiu el principi de coeducació amb el currículum, el Departament d’Educació va engegar al setembre de 2019 el programa Coeduca’t, amb la voluntat de preparar les noies i els nois per a la vida afectiva i sexual fonamentada en la igualtat de gènere i els drets humans, i col·laborar en la construcció d'un model integral de persona, sense estereotips sexistes. 

 

L’objectiu és avançar cap a un model de sistema educatiu inclusiu, que incorpori la igualtat de gènere i la coeducació per contribuir a la millora de la societat, on no hi tingui cabuda la discriminació per raó de gènere. El programa s’adreça a alumnat, professorat i famílies a l’educació infantil, primària i secundària.

 

 

 

27 d’abril de 2022

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia