• Està liderat pel Departament de Cultura, amb la participació del MNAC, L’Auditori, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el Museu Rigaud de Perpinyà i l’Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse
  • Una de les prioritats del Departament de Cultura és l’accés a la cultura, i aquest projecte ha estat clau per millorar la inclusió i l’accessibilitat d’espais i equipaments culturals de la població amb major risc d’exclusió cultural
Artis

El Departament de Cultura ha presentat els resultats obtinguts pel projecte ARTIS (Art per la inclusió), un projecte de cooperació transfronterera entre equipaments culturals de Catalunya i la regió occitana, que ha permès desenvolupar projectes innovadors cocreats amb persones sordes, cegues o amb discapacitat intel·lectual. Els resultats s’han presentat a la jornada ‘Cultura i Inclusió Social’, al Centre d’Arts Santa Mònica.

El projecte està liderat pel Departament de Cultura, amb la participació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), L’Auditori, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el Museu Rigaud de Perpinyà i l’Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse.

ARTIS és un projecte que s’ha desenvolupat en 30 mesos, entre novembre de 2019 al maig de 2022, amb la participació d’equipaments culturals de referència de banda i banda de la frontera, emmarcat al Programa POCTEFA 2014-2020. Una de les prioritats del Departament de Cultura és l’accés a la cultura, i aquest projecte ha estat clau per millorar la inclusió i l’accessibilitat d’espais i equipaments culturals de la població amb major risc d’exclusió cultural, ja sigui per motius de discapacitat (visual, auditiva, cognitiva o motriu) o per raons socials i econòmiques.

El projecte s’ha treballat en tres equips de col·laboració transfronterera. Un primer grup de treball amb els equipaments musicals, un altre amb els museus, i finalment un tercer grup de cooperació entre les entitats responsables de la gestió del patrimoni.

Durant la jornada d’avui, s’ha valorat molt positivament la contribució de la cooperació transfronterera per a l’intercanvi de bones pràctiques, de metodologies de treball, la formació de tècnics en matèria d’inclusió o l’anàlisi comparativa dels diferents marcs normatius en matèria d’accessibilitat en la cultura a Catalunya i els Pirineus Orientals, així com els estudis per detectar el mapa amb els principals actors en el camp dels drets culturals tant a Catalunya com a la regió d’Occitània. Una bona prova d’aquesta cooperació han estat les sinergies i intercanvis entre socis, generats a l’entorn de diferents projectes.

El pressupost total del projecte ha estat d’1.095.604 euros, del qual el 65% s’ha finançat a través del programa europeu Interreg POCTEFA 2014-2020 a càrrec del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (712.143 euros).

 

Actuacions principals

Les accions principals que s’han desenvolupat dins del programa ARTIS són:

  • La col·laboració entre L’Auditori i el Capitole perquè el programa ‘Un Matí d’Orquestra’, que treballa la integració de persones amb discapacitat intel·lectual a partir de la música i el contacte amb els músics de les orquestres d’aquests equipaments, creixés i saltés la frontera per implantar-se a Toulouse.
  • El desenvolupament d’una visita de la col·lecció del MNAC cocreada amb persones invidents. Es basa en una ruta per 21 obres cabdals del museu que comptaran amb maquetes de relleu, explicacions en Braille i audioguies de suport perquè aquest col·lectiu pugui gaudir de la col·lecció. A més, han desenvolupat una maqueta tàctil del Palau Nacional perquè puguin tenir una idea clara de l’edifici on s’ubica el museu.
  • El projecte SignemMuseus, que ha creat un equip de mediadors i guies dels museus catalans, que realitzen visites en llengua de signes especialment adreçades al col·lectiu de persones sordes.
  • També s’ha treballat a fons l’accessibilitat cognitiva, per mitjà de documents de lectura fàcil o d’una jornada específica sobre aquesta matèria.
  • Destaca el treball de formació dels equips humans d’aquestes infraestructures culturals de primer nivell, perquè tinguin una nova mirada més inclusiva i tinguin els recursos necessaris per acollir millor tots els col·lectius de la nostra societat.

ARTIS ha estat fonamental per reforçar l’accessibilitat dels equipaments culturals que hi han participat al projecte, amb inversions en infraestructura de gran impacte com la dotació de bucles magnètics per millorar la comunicació amb persones que pateixen baixa audició o el desenvolupament de recursos tàctils i digitals que faciliten l’accés als equipaments culturals.

Finalment, s’ha treballat la implantació metodològica de sistemes d’autoavaluació del grau d’accessibilitat dels equipaments, principalment museus, monuments i centres d’arts, per mitjà del sistema MUSA, desenvolupat per la Direcció General de Patrimoni del Departament de Cultura.

Més informació de l’ARTIS a la web del projecte.