Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

mapa

La Generalitat elabora el Mapa dels hàbitats marins de Catalunya més complet i extens fet fins ara

query_builder   28 abril 2022 12:32

event_note Nota de premsa

La Generalitat elabora el Mapa dels hàbitats marins de Catalunya més complet i extens fet fins ara

  • En tres anys es cartografiarà tot el litoral català

 

  • Es donarà resposta al buit històric d’informació en l’àmbit marí de Catalunya

 

  • És un projecte emmarcat en l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030 i l’Estratègia marítima de Catalunya 2030
equip de tecnoambiente
L'equip que està raealitzant el Mapa dels hàbitats marins de Catalunya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant en la realització del Mapa dels hàbitats marins de Catalunya. Aquest projecte, que és el més complet i extens fet fins ara, permetrà adquirir el coneixement necessari per contribuir a conservar del medi marí.

El mapa respon a una reclamació històrica que permetrà a totes les unitats administratives amb competències en l’àmbit marí i marítim, planificar i fer una gestió sostenible dels usos i activitats que s’hi desenvolupen per assolir el bon estat ecològic.

 

El mapa contindrà informació cartogràfica detallada dels hàbitats marins, així com el model d’elevacions de la franja litoral, la batimetria i els tipus de fons entre d’altres. Tota aquesta informació forma part del Pla cartogràfic de Catalunya, que defineix i identifica els conjunts d’informació geogràfica que les administracions de Catalunya produeixen i utilitzen.

 

mapa
Mapa de la superfície cartografiada (s'adjunta document amb el detall de l'àmbit d'estudi)

En tres anys es cartografiaran més de 154.000 hectàrees

 

El mapa abasta tot el litoral català, des de la línia de la costa  fins la isòbata -50 m, i cobreix una zona d’actuació de 154.027 hectàrees.

 

El projecte, promogut per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i la Direcció General de Política  Marítima i Pesca Sostenible, té un termini d’execució de tres anys (2021-2023) i un cost d’uns 3,7M€, que seran cofinançats en un 75% amb el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

 

Principals aplicacions del projecte

 

Aquestes bases cartogràfiques digitals oficials de referència donen el coneixement necessari per contribuir a conservar el medi marí.

En aquest sentit, són diverses les aplicacions que pot tenir el projecte. Entre aquestes, destaquen la millora de la informació i gestió que cal reportar a la Comissió Europea dels espais naturals protegits de la xarxa Natura 2000, que a Catalunya representa al voltant de 85.000 ha marines, la contribució a les estratègies de prevenció i lluita contra les espècies invasores i a mesures d’adaptació al canvi climàtic.

 

Així mateix, serà de gran ajut en la planificació de l’espai marí i la gestió pesquera i d’altres activitats marítimes, com són els centres d’immersió o la nàutica recreativa, l’anàlisi dels efectes sobre els hàbitats d’interès pesquer de les instal·lacions i actuacions que es desenvolupen en el medi marí, la promoció i declaració de zones de protecció pesquera i el reforç de la funció d’inspecció.

 

El mapa també facilitarà informació bàsica per a la gestió integral de platges i zones dunars, dels sistemes de sanejament costaners i regulació de les autoritzacions d’abocaments a mar, la gestió del litoral en les autoritzacions dels serveis de temporada, les autoritzacions d’obres en domini públic maritimoterrestre, els dragats i abocaments de sorres a platges o en aigües someres, i en construccions d’infraestructures que requereixen l’ocupació dels fons marí.

 

Una de les canonnades submarines detectades en l'elaboració del mapa
Una de les canonades submarines detectades en el procés de l'elaboració del mapa

Metodologia

L’obtenció de dades s’ha dissenyat en tres etapes. La primera consisteix en la presa d’informació geofísica del fons marí, que ens permet entendre l’estructura i composició del medi, la segona correspon a la part d’informació biològica que identifica els hàbitats existents i, finalment, una tercera etapa d’anàlisi i integració de la informació per obtenir les bases cartogràfiques que conformaran el mapa.

 

Un projecte transversal

 

El plantejament del projecte és fruit d’un treball interdepartamental en el marc del Grup de Treball d’Estratègies Marines, integrat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, la Direcció General de Política  Marítima i Pesca Sostenible i l’Agència Catalana de l’Aigua del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la Direcció General de Polítiques de Muntanya i Litoral i la Direcció General de Transport i Mobilitat del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

3  

Imatges

Equip tècnic que està fent el mapa d'hàbitats marins

Equip tècnic que està fent el mapa d'hàbitats marins

Hàbitat al voltant d'un emissari submarí  trobat durant l'elaboració del mapa

Hàbitat al voltant d'un emissari submarí trobat durant l'elaboració del mapa 3082

Mapa de la zona cartografiada

Mapa de la zona cartografiada 16999

1  

Fitxers adjunts

Detall de l'àrea d'estudi

Detall de l'àrea d'estudi
DOCX | 167

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia