• El Consell d’Administració de l’entitat aprova un increment del 12,24% per a les edificacions i del 6,37% en les obres civils o hidràuliques
  •  Els nous preus de referència s’aplicaran a tots els projectes que lliurin la maqueta a partir de l’1 de juny 
Fotografia d'una infraestructura viària

El Consell d’Administració d’Infraestructures.cat, l’empresa pública de la Generalitat encarregada de l’execució de les obres del Govern i del manteniment dels seus equipaments públics, ha acordat actualitzar el banc de preus que utilitza per elaborar els pressupostos de les seves licitacions. El motiu és adaptar-los d’acord amb l’augment generalitzat de cost que pateixen les matèries primeres arreu del món, ja des de l’any 2021, per preservar l’interès públic i garantir l’execució i la viabilitat dels projectes que adjudiqui Infraestructures.cat, tot evitant disfuncions en l’execució els contractes que puguin disminuir-ne la qualitat o fins i tot aturar-ne la prestació.

Així, d’acord amb la variació certificada per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), el màxim òrgan de govern d’Infraestructures.cat ha aprovat augmentar un 12,24% el preu de referència de les edificacions i un 6,37% el de les obres civils i les infraestructures hidràuliques. A més,  com a novetat, i només en el cas dels cinc materials més afectats per aquesta variació de costos a nivell internacional (siderúrgics, bituminosos, alumini, coure i fusta), Infraestructures.cat adoptarà el sistema d’actualització dinàmic de preus de l’ITC en el moment de tancament del projecte. Les noves referències s’aplicaran a tots aquells projectes que lliurin la maqueta a partir del proper 1 de juny. 

Aquesta mesura s’emmarca en l’acord de Govern del passat 5 d’abril, segons el qual s’autoritza als departaments de la Generalitat i del seu sector públic a revisar, de forma excepcional, els preus dels contractes públics d’obres. Una decisió de conformitat amb el que preveu el Reial decret llei 3/2022, d’1 de març, de mesures per a la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera i del funcionament de la cadena logística, en els seus articles del 6 al 10, ja que la competència en matèria de revisió de preus és exclusiva de l’Estat. En aquest cas, l’objectiu és donar resposta a l’escalada extraordinària de valors de mercat que estan patint algunes matèries primeres pel context internacional i que posen en risc un dels sectors tractors de l’economia com és el de la construcció.

Una nova revisió

Aquesta és la segona revisió de preus que fa Infraestructures.cat en els darrers mesos. De fet, el passat octubre ja va acordar incrementar els preus de referència de les edificacions i de les obres civils i hidràuliques un 4,51% i un 4,50%, respectivament, amb data 1 de desembre del 2021. Aleshores, la pujada afectava materials com l’acer, el betum o la fusta i ara se sumen també d’altres com els siderúrgics, l’alumini o el coure. 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 239