Recerca i Universitats

Recerkids

El primer dels quatre congressos de 2022 se celebra demà a partir de les 9h al Campus ETSEA de la UdL

Prop de 800 alumnes de 30 escoles comparteixen la seva recerca científica al VI Congrés Recerkids

query_builder   28 abril 2022 15:15

event_note Nota de premsa

El primer dels quatre congressos de 2022 se celebra demà a partir de les 9h al Campus ETSEA de la UdL

Prop de 800 alumnes de 30 escoles comparteixen la seva recerca científica al VI Congrés Recerkids

  • Després de dues edicions en format virtual a causa de la pandèmia, els congressos Recerkids tornen a la presencialitat
  • Més de 3.200 noies i nois de 90 escoles de Catalunya han participat a la sisena edició del programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats
  • Recerkids fomenta els valors de la recerca científica entre l’alumnat de 5è i 6è de primària i enguany ha girat al voltant de la biodiversitat i l’impacte de l’acció humana sobre les aus
Recerkids

Els congressos de la VI edició del programa Recerkids de ciència escolar tornen a la presencialitat després de dos anys de pandèmia celebrats en format en línia. Els propers 29 d’abril i 12, 18 i 27 de maig, prop de 800 alumnes d’un total de 30 escoles de tot Catalunya participaran als quatre congressos del programa de foment de l’esperit científic que tindran lloc a Lleida, Barcelona, Girona i Tortosa.

Recerkids és una iniciativa del Departament de Recerca i Universitats adreçada a alumnes de 5è i 6è d’educació primària amb l’objectiu de promoure la recerca i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació que es duu a terme a les universitats i als centres de recerca de Catalunya.

Els congressos són la culminació de tot un trimestre de recerca científica a les escoles, que en l’edició d’enguany ha comptat amb la participació de més de 3.200 alumnes de 90 centres de tot Catalunya i ha girat al voltant de la biodiversitat i l’estudi de les aus. Posteriorment les escoles tenen l’ocasió de compartir els resultats de la seva recerca amb altres centres participants al programa i amb els investigadors i investigadores de les universitats.

Demà divendres 29 d’abril tindrà lloc el primer dels quatre congressos d’enguany, que aplegarà 150 alumnes d’escoles de la demarcació de Lleida al Campus ETSEA de la Universitat de Lleida (UdL). La trobada ha comptat amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (ETSEA). Els tres congressos següents se celebraran a les ciutat de Barcelona (Facultat de Biologia de la UB, 12 de maig), Girona (Parc Científic i Tecnològic de la UdG, 18 de maig) i Tortosa (Campus Remolins de la URV, 27 de maig).

El congrés de Lleida comptarà amb la participació, entre d’altres, del director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, i del director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL, Jordi Graell.

 

Recerca a l’aula compartida a la universitat

Durant la primera fase del programa Recerkids, que va començar al gener i ha acabat a l’abril, els grups-classe han desenvolupat una de les recerques proposades. Per commemorar l’aniversari de Josep Fuset, autor del primer catàleg d’aus del nostre país, les recerques s’han emmarcat dins d’un tema de molta actualitat i que s’adequa al currículum de 5è i 6è: la conservació de la biodiversitat i l’impacte de l’acció humana sobre les aus.

Dins d’aquesta temàtica i amb l’objectiu de facilitar la feina al professorat, s’han proposat dues recerques. Una proposta de la recerca pautada animava l’alumnat a realitzar un estudi científic sobre les diferents variables que poden condicionar la biodiversitat de les aus, a través de simulacions per ordinador. La segona investigació, més oberta, proposava fer un estudi científic sobre la biodiversitat de l’entorn de l’alumnat, posant el focus en les espècies d'aus que tinguessin més a l'abast.

El professorat de les escoles participants ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica pels professors- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultat de la recerca, que serà publicat al web del programa.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 319

Foto 2

Foto 2 264

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia