Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori

.

El vicepresident Puigneró anuncia que el Govern estudia impulsar mecanismes de suport a víctimes de ciberespionatge

query_builder   28 abril 2022 16:46

event_note Nota de premsa

El vicepresident Puigneró anuncia que el Govern estudia impulsar mecanismes de suport a víctimes de ciberespionatge

  • Puigneró considera que el cas Pegasus demostra que “Espanya no sap mantenir la seva unitat sense destruir la seva democràcia”
.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat avui al Parlament que el Govern estudia activar “mecanismes de suport a víctimes de ciberespionatge amb l’Agència Catalana de Ciberseguretat” i amb l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, en el marc del cas Catalangate, d’espionatge massiu a independentistes.

En resposta a una pregunta parlamentària, ha explicat que, des de l’entrada en funcionament de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya el 2020, “no tenim constància que s’hagin produït aquestes accions” d’espionatge. “L’actual govern disposa de software als seus dispositius per ciberprotegir-se”, ha assegurat.

No obstant, “els serveis jurídics de la Generalitat han endegat el procés per presentar demandes” per l’espionatge patit per desenes de persones en anys anteriors a la creació de l’Agència. El Govern ha demanat formalment al laboratori Citizen Lab, que va desvelar l’espionatge massiu, “una còpia del document d’investigació”, per “elaborar l’estratègia de defensa”, ha afegit el vicepresident.

A més, “estem en contacte amb l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per analitzar si s’han vulnerat els drets” de les persones espiades “a la protecció de les seves dades personals”. Una altra línia d’actuació del Govern davant aquest cas és l’ampliació dels continguts educatius del Programa Internet Segura.

Puigneró ha qualificat les escoltes telefòniques com a “escàndol majúscul en el sí de l’Estat espanyol i de la Unió Europea”, i ha afegit que “aquest afer demostra que Espanya no sap mantenir la seva unitat sense destruir la seva democràcia”. El vicepresident ha afegit que “el fet que la democràcia espanyola és defectuosa ja ha quedat acreditat, ara la qüestió és si es deixarà avançar aquesta defectuositat fins esdevenir putrefacta”.

Atesa la rellevància internacional del cas, Puigneró ha considerat que “la Unió Europea es juga continuar ser un espai de llibertat a nivell mundial” i que l’espionatge massiu en un estat europeu “posa en entredit la integritat del Parlament europeu com a espai de llibertat”. Aquest afer de ciberespionatge “ja no és un afer intern espanyol, sinó un afer intern europeu”.

El vicepresident ha intervingut al Parlament de retorn d’un viatge a Nova York on, ha més de participar en trobades d’alt nivell de Nacions Unides, també ha mantingut reunions amb entitats internacionals de defensa dels drets digitals. “Totes ens han dit que estan elaborant els seus informes sobre l’ús d’aquestes ciberarmes”, en referència al programari espia Pegasus, “en un país de la Unió Europea”. “Espanya no quedarà bé”, ha avançat Puigneró.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 371

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia