.

El Club de Lectura del Memorial Democràtic presenta una sessió especial de Sant Jordi, amb la lectura del llibre Heretar Mauthausen, de Llibert Tarragó, i una trobada amb l’autor. El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a la sessió, que s’ha fet en línia.

Heretar Mauthausen és l’obra de Joan Tarragó que va escriure conjuntament amb el seu fill Llibert pocs anys abans de morir. El llibre suposa un diàleg entre tots dos que recull les memòries de quatre anys i quatre mesos de reclusió de Joan al camp de Mauthausen.

Joan Tarragó Balcells (el Vilosell, les Garrigues, 1914-Brive-la-Gaillarde, França, 1979) va lluitar a l’exèrcit republicà espanyol i es va exiliar a França. Després de passar per diversos camps de concentració francesos, es va allistar a l’exèrcit francès i va ser detingut pels nazis i enviat al camp de concentració de Mauthausen el 23 de gener de 1941. Allà va participar en una xarxa de resistència amb altres deportats espanyols, des d’on va crear una biblioteca clandestina amb uns dos-cents llibres robats que amagava en un dels barracons. Molts dels llibres arribaven en els combois de presoners francesos i italians. Tal com explicava als seus fills, “llegir llibres a l’infern era una manera de sobreviure”. També va organitzar el robatori de menjar i de medicaments aprofitant que estava destinat a la cuina dels SS. El 5 de maig de 1945 va ser alliberat per l’exèrcit nord-americà i va anar a viure a França.

El projecte de les llambordes stolpersteine, impulsat per l’artista alemany Gunter Demnig, retrà homenatge a la figura de Joan Tarragó a la ciutat de Tarragona. En els propers mesos, el Memorial Democràtic espera rebre la peça i poder-la instal·lar.

Llibert Tarragó (Brieve-la-Gaillarde, França, 1947) és l’impulsor del grup de recerca a  París Triangle blau, Documentació i arxius de republicans espanyols deportats de França, i també el fundador de l’editorial Tinta Blava, especialitzada en traducció de literatura catalana. Entre d’altres, és l’autor d’El puzle català (traduït al català); Barcelona, guia cultural i intimista (en francès); El document de Prats (en català); i també de diversos documentals i exposicions fotogràfiques. Forma part de SOS Méditerranée, entitat dedicada a salvar migrants pel mar, i de Biblioteques sense Fronteres, dedicada a la creació de biblioteques en camps de refugiats i en zones subdesenvolupades.

 

El Club de Lectura

El Club és un punt de trobada que s’aproxima a la història per mitjà de la literatura, alhora que fomenta l’hàbit de llegir i connecta persones. El tema d’enguany està dedicat a les segones i terceres generacions descendents de les persones que van viure els conflictes bèl·lics del segle XX. Les trobades es fan en línia i són d’accés públic i gratuïtes. A més, sovint hi participen els autors i els traductors de les obres triades i obren un diàleg en primera persona amb els lectors.

A més de ser un projecte adreçat al públic general, els professors que hi participin hi trobaran eines interessants per treballar a les aules la literatura, la història i la memòria.

 

Les properes sessions programades són:

 

Ruta d'escapada, de Philippe Sands

Dijous 26 de maig de 2022

El monstre de la memòria, d’Yshai Sarid

Dijous 30 de juny de 2022

Desenterrar las palabras, de Clara Valverde Gefaell 

Dijous 6 d’octubre de 2022

Cloenda del Club de Lectura 2022

Dijous 1 de desembre de 2022

 

 

 

1  

Imatges

Heretar Mauthausen de Joan Tarragó i Llibert Tarragó

Heretar Mauthausen de Joan Tarragó i Llibert Tarragó 125