Mossos d'Esquadra

La Unitat Central d'Agressions Sexuals va identificar el presumpte autor de l'agressió sexual d'Igualada després de visionar imatges de la nit dels fets de 155 càmeres de videovigilància

La Unitat Central d'Agressions Sexuals va identificar el presumpte autor de l'agressió d'Igualada després de visionar imatges de la nit dels fets de 155 càmeres de videovigilància

query_builder   29 abril 2022 12:37

event_note Nota de premsa

La Unitat Central d'Agressions Sexuals va identificar el presumpte autor de l'agressió d'Igualada després de visionar imatges de la nit dels fets de 155 càmeres de videovigilància

Imatge 1


.
La UCAS de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) ha treballat la coordinació amb la Policia Científica i altres unitats de la DIC per recollir el màxim d'indicis que han permès establir l'autora dels fets

. Les noves tecnologies forenses aplicades en aquesta investigació han estat crucials per identificar l'autor de l'agressió sexual d'Igualada i trobar restes d'ADN de la víctima al seu domicili

. El grup d'anàlisi de la imatge ha fet una recreació dinàmica del moment dels fets a partir d'imatges dels sistemes de videovigilància de la zona i d'informació sobre les dades de repetidors de telefonia facilitada als investigadors i analistes operatius

 . Des del primer moment que va assumir aquesta investigació, dues mosses del grup d'Atenció a les Víctimes de Delictes Sexuals es van encarregar d'acompanyar i assessorar la noia i el seu entorn familiar

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) van detenir el passat 21 d'abril el presumpte autor de la brutal agressió sexual que va patir una noia de 16 anys a Igualada la nit de l'1 de novembre. La detenció de l'autor, que després de passar a disposició judicial va ingressar a presó pels delictes d'agressió sexual i assassinat en grau de temptativa, ha estat el resultat d'una complexa investigació liderada per la Unitat Central d'Agressions Sexuals ( UCAS), sota la tutela de la Fiscalia i el Jutjat d'Instrucció número 4 d'Igualada. En aquest cas, anomenat com a cas Nit, hi van participar també efectius de diferents unitats de la Divisió de la Policia Científica i de la DIC,

Durant els més de cinc mesos que va durar la investigació, les diferents unitats del Cos van treballar coordinament per identificar el presumpte autor dels fets en un cas en què la víctima no va poder aportar cap detall sobre l'agressor ni el fet i en què no hi havia imatges directes del lloc on van passar els fets ni de testimonis. El treball dels investigadors s'ha complementat amb la feina realitzada pel Grup d'Atenció a la Víctima de Violències Sexuals que en tot moment ha fet un seguiment de la noia i el seu entorn familiar i s'ha posat a la seva disposició per atendre'ls davant de qualsevol requeriment.  

Dues agents al costat de la víctima

Des del primer moment que va assumir aquesta investigació, dues mosses d'aquest grup es van encarregar d'acompanyar la noia, assessorar-la i activar els recursos necessaris per a la seva recuperació.  

D'aquesta manera, al llarg d'aquests mesos el Grup d'Atenció a la Víctima ha estat en constant contacte amb ella i la seva família per fer d'enllaç amb els diferents actors que s'han realitzat suport psicològic, així, com per a tranquil·litzar-los i escoltar-los sense poder aportar en cap moment cap dada sobre la investigació.

En la planificació i organització del dispositiu de detenció del presumpte autor dels fets, les dues agents que durant tot aquest temps van acompanyar la jove, hi van estar des de primera hora del matí i la van informar sobre el que estava succeint acompanyant-la durant el dia per activar els recursos necessaris davant de qualsevol incidència. Aquest seguiment es mantindrà fins que se celebri el judici.

Una anàlisi exhaustiva i minuciosa de les imatges

Més d'un centenar d'investigadors van treballar de dia i de nit per resoldre aquest cas sobre el qual no existien testimonis i la víctima no podia aportar cap tipus d'informació. Davant d'aquesta situació, els mossos van mantenir totes les línies d'investigació obertes i van indagar sobre totes les hipòtesis possibles. Es va investigar l'entorn personal de la jove i es va elaborar una reconstrucció del recorregut que va fer la noia abans de ser agredida fent una anàlisi i estudi de les imatges de les càmeres de seguretat que es trobaven en el camí que va fer des de la sortida de la discoteca fins al lloc on van passar els fets. Els investigadors sabien que les primeres hores i dies eren crucials per no perdre cap evidència i, per aquest motiu, van enfocar la investigació amb una perspectiva àmplia que no posés en risc la pèrdua de cap detall o informació rellevant. 

Durant les primeres setmanes, les gestions d'investigació es van centrar també en una recerca sobre els fets denunciats el darrer any a Igualada per exhibicionisme, baralles, agressions i abusos sexuals i robatoris violents. Calia fer un estudi detallat dels autors d'aquest fets i els seus antecedents policials. Igualment va treballar amb altres incidents delictius que van tenir lloc la nit de l'1 de novembre a la capital de l'Anoia.

Pel que fa a les imatges enregistrades per les càmeres de videovigilància de la zona més propera al lloc dels fets i de la seva perifèria, els investigadors de la DIC van fer una recerca minuciosa i exhaustiva amb l'objectiu de no perdre cap detall i de localitzar qualsevol indici que aportés una possible línia d'investigació. Els investigadors van recopilar imatges de 155 càmeres per fer un seguiment de les persones i vehicles durant el temps en què es va produir l'agressió i per identificar el possible o possibles sospitosos relacionats amb l'agressió.

Durant la visualització d'aquestes imatges es va poder identificar un sospitós registrat per diferents càmeres de seguretat i es va poder definir el recorregut que aquest home va fer aquella nit, el qual coincidia amb el recorregut de la noia. Les càmeres van registrar com aquesta persona la seguia i s'hi anava apropant però el moment de l'assalt no va quedar gravat per cap sistema de videovigilància. Posteriorment, passat un interval d'uns vint minuts, l'individu va tornar a aparèixer inscrit per les càmeres portant una peça de roba penjada al braç que podria ser de la noia.

Aquella mateixa nit, un grup d'11 joves van protagonitzar un altercat a Igualada provocant danys a un vehicle estacionat. Els agents van indagar sobre aquest incident i van localitzar unes imatges on havien quedat inscrits els fets. Un dels joves duia la mateixa roba que portava el principal investigat però es tapava amb la seva caputxa, de manera que no podia reconèixer. El que sí es podia confirmar és que era el mateix home que les càmeres de seguretat havien registrat en el recorregut que va fer la víctima.

A partir d'aquest moment, la investigació es va centrar en aquest individu. Els agents van fer un estudi del grup de joves per poder identificar la persona que apareixia a les imatges tapada amb una caputxa. Finalment, a partir d'un treball minuciós i complex, els investigadors van aconseguir identificar-lo i esbrinar el seu domicili.

Amb tots els indicis recollits i davant les evidències que l'investigació era el presumpte autor dels fets, els investigadors van sol·licitar a l'autoritat judicial una entrada i escorcoll al seu domicili per detenir-lo i buscar tots els indicis possibles a casa seva que les relacionessin directament amb els fets.

Després de passar a disposició judicial, el jutjat d'instrucció número 4 d'Igualada va ordenar el seu ingrés a presó pels delictes d'agressió sexual i assassinat en grau de temptativa. El detingut té antecedents per violència sexual. 

La Policia Científica va recollir les mostres d'ADN al pis del presumpte agressor

Agents de la Divisió de la Policia Científica van donar suport a la Unitat Central d'Agressions Sexuals de la DIC durant la investigació del Cas Nit i també durant el dispositiu del dijous 21 d'abril. Juntament amb agents de la Brigada Mòbil es va detenir el presumpte autor dels fets i es van fer dos escorcolls, al seu domicili i l'altre a la seva exparella, per tal de localitzar el màxim d'indicis per incriminar-lo. 

El suport de la Policia Científica durant tot el procés va consistir en un treball transversal i interdisciplinari de les diferents disciplines forenses. Les noves tecnologies aplicades en aquesta investigació han estat crucials per identificar l'autor i trobar les restes d'ADN de la víctima en una peça de roba del detingut que es va localitzar a l'interior del seu domicili. A més durant l'escorcoll, els investigadors van localitzar peces de roba que el detingut vestia durant els fets i que es van identificar a partir del visionat de les càmeres.

Al llarg de la investigació, les unitats centrals de la Divisió de Policia Científica (DPC) que van intervenir són les següents:

 • El Grup d'Anàlisi de la Imatge van participar en la recreació dinàmica del moment dels fets, basada en les imatges dels sistemes de videovigilància de la zona facilitada als investigadors i en la informació sobre les dades de repetidors de telefonia facilitada pels analistes operatius.
 • La Unitat Central d'Inspeccions Oculars va realitzar les dues inspeccions oculars tècnic-policials en els dos domicilis escorcollats, un dels quals era el presumpte autor. Concretament, el domicili del presumpte autor es va inspeccionar durant més de 8 hores en estrictes condicions d'asèpsia per evitar contaminacions biològiques. Es van recollir diversos indicis i mostres que es van identificar i recuperar tècniques de visualització mitjançant diferents tipus de reactius químics i fent ús també de càmeres especials que operen en diferents espectres de llum, cosa que permet visualitzar els diferents tipus de fluids humans que no es poden apreciar a simple vista.
 • La Unitat Central de Genètica Forense i el laboratori de genètica de la DPC van participar en la recuperació de mostres en peces de roba de l'autor i en el seu estudi i posterior extracció de l'ADN van trobar-hi restes coincidents amb l' ADN de la víctima.
 • La Unitat Central d'Informàtica Forense va participar en l'extracció íntegra de la informació dels telèfons del presumpte autor i altres unitats de memòria.

Els diferents serveis de policia científica van estar dirigits per la figura de l'instructor forense, un comandament expert en aquesta especialitat que coordina les actuacions que és fan de les diferents disciplines forenses. Aquest comandament també va ser el responsable d'oferir acompanyament tècnic als investigadors de la UCAS al llarg de tota la investigació en les matèries estrictament científiques, així com també d'exercir la coordinació amb l'Institut Nacional de Toxicologia.

Les tècniques forenses utilitzades per la policia científica en el Cas Nit van ser:.

 • Llums forenses per visualitzar espectres fora del rang visual humà. Es van utilitzar per detectar sang.
 • Micro-nebulitzador per aplicar reactiu químic dissolt en vapors. Serveix per detectar restes de sang latent amb un baix contingut de reactiu químic, cosa que permet que no degradi la mostra.
 • Càmera IR . Es tracta d'una càmera full spectrum amb el sensor modificat per potenciar l'acció dels raigs infrarojos. Amb aquesta càmera es poden captar taques de sang latents no visibles a simple vista sobre superfícies tèxtils fosques i policromades.
 • Llum forense de laboratori per aplicar diferents rangs d'ona sobre les superfícies d'estudi. Es tracta d'un equipament de laboratori que permet detectar amb molta precisió i minuciositat, entre altres, restes de fluids orgànics.
 • Càmera 360º . Es va utilitzar per captar imatges de l'escenari durant la inspecció ocular i el programari per confeccionar una inspecció ocular virtual interactiva amb visió 360º.
 • Programari específic per a tractament d'imatges , que ofereix diverses prestacions per tractar i interpretar la informació dels arxius digitals d'imatges objecte d'estudi.
 • Software d'extracció forense d'altes prestacions per extraure i analitzar els continguts de terminals de telefonia mòbil i de la informació allotjada al núvol.

 

Àrea de Comunicació
Barcelona, ​​29 d'abril de 2022

6  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 565

Imatge 2

Imatge 2 759

Imatge 4

Imatge 4 544

Imatge 5

Imatge 5 421

Imatge 6

Imatge 6 639

Imatge 6

Imatge 6 503

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia