Foto

Aquest matí s’ha inaugurat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) la 4a edició del Curs de Coordinació de Grans Emergències i Catàstrofes. La sessió inaugural ha comptat amb la presència de la directora de l’ISPC, Tamara Garcia, i de la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, i amb una ponència inaugural sobre geopolítica per part de Josep Baqués, doctor en ciències polítiques, professor de la Universitat de Barcelona i director del Grau en Seguretat de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Seguretat Pública.

Aquest curs arriba a la seva 4a edició. Impartit per primer cop l’any 2018, aquest programa formatiu s’havia començat a gestar al 2017, per la inquietud de responsables de la Gerència de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Escola de Bombers i Protecció Civil. Els traumàtics atemptats de l’agost d’aquell any a Barcelona i Cambrils van evidenciar la necessitat de formació en aquest àmbit.

La visió integral del sistema de seguretat pública a partir del coneixement mutu i la formació es cristal·litza en aquest curs. Inclou aspectes que a les activitats de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya es valoren i fomenten: la transversalitat, la coordinació i la cooperació dels nostres operadors i responsables de la seguretat pública, així com el lideratge i la direcció estratègica del comandament.

En aquesta edició, que finalitzarà al novembre, participen comandaments superiors dels cossos del sistema de seguretat pública que intervenen en la gestió de grans emergències a la ciutat de Barcelona i als municipis de Tarragona, Reus, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Girona i Lleida, així com responsables d'empreses d'infraestructures. Al curs hi assisteixen, per exemple, comandaments i responsables de Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Protecció Civil de la Generalitat, Cos d’Agents Rurals, SEM, Creu Roja i tècnics dels ajuntaments de Reus, Tarragona, TMB, Ferrocarrils de la Generalitat, Port de Barcelona, Port de Tarragona i la Guàrdia Civil.

El programa tractarà qüestions com l’actuació en riscos naturals, la intervenció en riscos tecnològics, incendis forestals, incendis urbans, ensorraments d’edificis o incidents amb múltiples víctimes, així com l’atenció a la població afectada i el lideratge en situacions de crisi. Els participants, acompanyats per altres comandaments i responsables d’àmbits diferents, podran posar en pràctica coneixements i habilitats per a optimitzar l’assumpció de responsabilitats i enfortir la gestió de situacions complexes i de grans equips.

Enguany la coordinació del curs en l’àmbit dels seus continguts i dels ponents es realitza per primer cop des de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, que pren el relleu de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona. Protecció Civil de la Generalitat ha incorporat canvis per tal de potenciar els continguts relacionats amb la coordinació i presa de decisions de mesures d’emergència per a la protecció de la població, com són les limitacions de mobilitat o la restricció d’activitats, i també amb l’atenció a la població afectada per emergències amb una visió àmplia en el marc de les últimes emergències que s’han gestionat com la pandèmia per la COVID-19.

El curs es desenvolupa amb uns continguts teòrics i amb 12 jornades presencials, a més de la inauguració d’avui, on s’abordaran les principals temàtiques relacionades amb la coordinació i la intervenció en grans emergències a través de diferents experts i responsables en l’àmbit del sistema d’emergències i protecció civil.

Les sessions seran de caràcter teòric – pràctic ja que s’aprofita especialment per compartir les lliçons apreses de les emergències greus recents a Catalunya i també d’altres àmbits propers. Així, s’aborda la coordinació durant el temporal Glòria de l’any 2020, l’atenció a les persones afectades per l’accident d’autocar de Freginals de l’any 2016 i del sinistre aeri de Germanwings l’any 2015 o l’incendi en unes naus industrials de Badalona l’any 2020 o els incendis forestals de Collserola. També està previst comptar amb la participació de responsables de la coordinació de l’emergència pel sisme de Llorca, Múrcia, de l’any 2011.

Les sessions presencialsaborden les temàtiques concretes següents: sistema de protecció civil i emergències, competències de les diferents administracions autonòmiques, funcions dels diferents serveis d’emergència, coordinació general i presa de decisions, coordinació i comandament de l’operativa sobre el terreny, voluntariat de protecció civil i emergències, planificació i resposta a emergències per riscos meteorològics, naturals i tecnològics, grans incendis urbans i forestal, il·lícits penals i seguretat ciutadana, situacions de múltiples víctimes, atenció a persones afectades per emergències i incident, rehabilitació i recuperació post-emergència. També estan previstos continguts sobre el mecanisme europeu de protecció civil i la resposta internacional a emergències i sobre el model d’emergències dels EUA.

A més d’aquests continguts, el curs aborda, tant en la part teòrica com presencial, les eines i recursos de lideratge per als comandaments.