El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat avui el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Granollers, ubicat a la planta baixa del nou Centre de Salut Granollers del carrer Girona (al solar de l’antiga Policlínica).
“Es tracta d’un pas endavant en la millora de l’atenció sanitària a Granollers, amb un dispositiu que permet atendre les urgències de baixa i mitjana complexitat del municipi i del Vallès Oriental central”, ha destacat el conseller. “Suposa també un reforç de l’atenció primària, una de les línies prioritàries del Departament de Salut”, ha afegit. “Estem treballant en diferents línies que ens han de permetre enfortir l’atenció primària i fer-la més resolutiva per donar resposta a allò que la ciutadania demana i necessita”.
Argimon, que ha volgut agrair una vegada més l’esforç dels professionals durant la pandèmia, ha estat acompanyat en la visita d’Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers; Meritxell Budó, secretària d’Atenció Sanitària i Participació; Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut; i Anna Aran, gerent territorial de la Regió Sanitària Metropolitana Nord. En acabar la inauguració del CUAP Granollers, el conseller s’ha desplaçat a Sant Feliu de Codines per inaugurar el nou CAP Sant Feliu de Codines-Doctor de los Pinos, que va obrir portes el passat mes de març.
El CUAP Granollers estava funcionant de manera provisional des del novembre de 2020 en un espai municipal de l’avinguda del Parc i aquesta setmana s’ha traslladat a les noves instal·lacions del carrer Girona. Dimecres 27 va ser el primer dia en el nou emplaçament. Obert les 24 hores els 365 dies de l’any, el centre dona cobertura a la població del Vallès Oriental i atén urgències de baixa i mitjana complexitat, evitant desplaçaments a les urgències dels hospitals. El 2021 va fer una mitjana de 100 atencions diàries.
Un espai de 762 metres quadrats
A les instal·lacions del carrer Girona, el CUAP ocupa un espai de 762 metres quadrats. Compta amb 3 consultes d’atenció ràpida, 2 boxs polivalents, 4 boxs d’observació, 1 box d’aïllament, 1 box de triatge, 1 box de reanimació cardiopulmonar, 1 sala de radiologia, 1 laboratori i 1 sala d’espera, més les zones destinades a recepció, control central d’infermeria, sala de treball mèdic, magatzems i despatxos. El CUAP continua sent gestionat per l’Institut Català de la Salut, com fins ara, i té una plantilla de 30 professionals.
Les noves instal·lacions estan equipades per atendre urgències de baixa i mitjana complexitat. També permeten la valoració, orientació i primer tractament de les urgències de més complexitat, fins a la derivació d’aquests casos, així com procediments programats d’infermeria en dies festius, per garantir la continuïtat assistencial de cures i injectables. A més, el nou equipament disposa de recursos diagnòstics com radiologia i servei d’analítica urgent.
Més endavant, en aquest edifici s’hi ubicaran 6 quiròfans de cirurgia menor i major ambulatòria i consultes d’atenció especialitzada (gestionats per la Fundació Hospital Asil de Granollers) i l’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) territorial. També s’hi traslladarà la base de l’atenció domiciliària urgent de l’atenció primària, del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES) i la base de Suport vital bàsic del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). La inversió total del Servei Català de la Salut en aquest projecte és de 15 milions d’euros.
El CUAP Granollers és el primer del sector sanitari del Vallès Oriental (amb una població de 450.000 habitants). Dona cobertura especialment als municipis del Vallès Oriental Central (Montornès del Vallès, Montmeló, Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt, la Garriga i Cardedeu, entre d’altres).
A mitjà termini, i segons preveu el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC), la xarxa d’atenció urgent a la comarca comptarà amb un segon CUAP, el del Baix Vallès, que estarà ubicat a Santa Perpètua de Mogoda. L’Ajuntament de Santa Perpètua va cedir el terreny l’octubre de 2021 i actualment s’està en fase de redacció del projecte.
CAP Sant Feliu de Codines
El nou CAP Sant Feliu de Codines, en funcionament des del 21 de març, està situat al carrer Fonteta, 4, en un edifici de nova planta de 670 m2. Aquest equipament ha substituït l’antic consultori local i ha significat una millora substancial, tant per als usuaris com per als professionals, ja que és molt més ampli, lluminós i confortable.
El CAP està obert de dilluns a divendres, de 8 a 20 hores. Compta amb serveis de medicina de família, infermeria, pediatria, treball social, llevadora i atenció a la ciutadania. Està gestionat per l’Equip d’Atenció Primària de Caldes de Montbui, de l’Institut Català de la Salut.
Per donar resposta a una demanda de l’Ajuntament i de la ciutadania, el centre s’anomena CAP Sant Feliu de Codines - Doctor De los Pinos, en recordatori d’un metge de família que va exercir durant més de 40 anys a Sant Feliu de Codines.
L’edifici, construït en uns terrenys cedits per l’Ajuntament, ha significat una inversió de 2 milions d’euros finançats pel Servei Català de la Salut.
El CAP Sant Feliu de Codines pertany a l’Àrea Bàsica de Salut Caldes de Montbui, que compta amb dos CAP (a Sant Feliu i a Caldes) i té adscrites tres poblacions: Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbui i Gallifa, amb una població total de 24.000 persones.