Igualtat i Feminismes

Logotip dels Premis Laya

Oberta la convocatòria per a la segona edició dels Premis Laya

query_builder   3 maig 2022 16:13

event_note Nota de premsa

Oberta la convocatòria per a la segona edició dels Premis Laya

  • Els guardons, amb una dotació d’entre 25.000 i 50.000 euros per categoria, reconeixen projectes cinematogràfics i audiovisuals que promoguin la reflexió i el coneixement dels drets civils i polítics.
  • La nova edició dels premis incorpora la categoria “sèries i minisèries”, que se suma a les de “llargmetratge audiovisual” i “migmetratge o curtmetratge”.
  • Les candidatures es podran presentar fins al 23 de maig.
Imatge d'una càmera de vídeo.
La Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans ha obert la convocatòria de la segona edició dels Premis Laya, uns guardons que busquen reconèixer projectes cinematogràfics que afavoreixin la reflexió al voltant dels drets civils i polítics. Segons ha explicat el director general, Adam Majó Garriga, “l'audiovisual, la cinematografia i la televisió són eines fonamentals per a la promoció i el coneixement dels drets humans entre sectors cada cop més amplis i diversos de la societat”. En aquest sentit, “l’objectiu dels premis és donar suport a cineastes i indústria perquè es continuïn generant produccions de qualitat compromeses amb els drets humans”, en paraules de Majó.

Enguany, s’afegeix una nova categoria a les dues de l’edició anterior (llargmetratge audiovisual i migmetratge o curtmetratge). Així, es podran presentar també al premi sèries i minisèries, que podran ser premiades amb 50.000 euros. Els llargmetratges (peces de durada d’una hora o més) optaran igualment a un reconeixement de 50.000 euros, mentre que els migmetratges o curtmetratges tenen assignat un guardó de 25.000 euros.

Els Premis Laya es dirigeixen a empreses de producció audiovisual independents, incloses les agrupacions d'interès econòmic (AIE), que estiguin inscrites al Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o al Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals gestionat per l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA). També hi poden participar les productores d’Estats membres de la Unió Europea o associats a l'Espai Econòmic Europeu, amb establiment operatiu a l'Estat espanyol. A més, s’hi poden presentar universitats públiques catalanes, centres de producció audiovisual adscrits a universitats públiques catalanes, i entitats sense ànim de lucre que estiguin domiciliades a Catalunya.

Els projectes hauran d’haver iniciat el rodatge a partir del 2019 en endavant, i caldrà que estiguin finalitzats, en fase de postproducció, en el moment de formalitzar la sol·licitud. Les candidatures als premis es podran presentar des d'avui i fins al 23 de maig.


“El retorn, la vida després de l’ISIS” i “La batalla per les xarxes”, produccions guanyadores de la passada edició dels Premis Laya

En la primera edició dels guardons, els Premis Laya van reconèixer les productores Alba Sotorra, pel llargmetratge cinematogràfic de ficció “El retorn, la vida després de l’ISIS”, i La Kaseta Ideas, pel documental televisiu “La batalla per les xarxes”. En tots dos casos, el jurat va valorar la qualitat tècnica i artística dels projectes, la seva solidesa, la trajectòria professional i empresarial de la producció, l’impacte previst i la incorporació de la perspectiva de gènere. Sobretot, es va tenir en compte la capacitat de les propostes guanyadores de divulgar els drets civils i polítics de forma pedagògica i, alhora, reflexiva, actual i innovadora, oferint punts de vista inèdits i nous.


Laya Films, una referència

El nom dels Premis Laya és un homenatge a la productora Laya Films, creada al novembre de l’any 1936 per part del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana. Aquesta productora cinematogràfica, que es va posar en marxa en plena Guerra Civil, va crear produccions dedicades a transmetre valors antifeixistes i a mostrar la vida quotidiana en el marc del conflicte bèl·lic.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia