Direcció General de Comunicació

nomenaments

NOMENAMENTS

query_builder   3 maig 2022 13:41

event_note Nota de premsa

NOMENAMENTS

Mercè Corretja i Torrens, directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya

Nascuda a Barcelona el 1960.

És llicenciada i doctora en Dret per la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral va versar sobre la protecció dels drets lingüístics a Europa. Està especialitzada en dret públic i és membre del Cos d’Advocacia de la Generalitat des del 1998. 

Fins ara ha estat directora general de Drets i Assumptes Constitucionals i, anteriorment, va ser directora general de Contractació Pública. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, on ha exercit diverses responsabilitats sempre en àmbits jurídics.  

El 1998 va ser nomenada subdirectora general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica del Gabinet Jurídic, i el 2001 es va incorporar a l’Institut d’Estudis Autonòmics, primer com a cap de l’Àrea de Desenvolupament Autonòmic i, més tard, com a cap de l’Àrea de Recerca. Va col·laborar amb el professor Carles Viver i Pi-Sunyer en el procés d’elaboració i aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Durant aquesta etapa, es va especialitzar en dret constitucional i en organització territorial del poder, va ser membre del consell de redacció i secretària de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals, i va col·laborar amb diverses institucions i associacions internacionals.  

El 2016, com a directora general de Contractació Pública, va implementar la contractació pública socialment responsable i transparent en l’àmbit de l’administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic. Com a directora general de Drets i Assumptes Constitucionals, des de juny de 2021, dirigeix les negociacions amb l’Estat previstes a la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, així com l’assessorament al Govern de la Generalitat en dret constitucional i la representació i defensa de la Generalitat davant del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Té una àmplia experiència de més de 20 anys com a professora associada de dret administratiu i dret constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, a la Universitat de Barcelona, a ESADE Ramon Llull i a la Universitat Rovira i Virgili.  També ha col·laborat amb l’Escola d’Administració Pública en nombrosos seminaris i jornades.  

És autora de nombroses publicacions en el camp del dret públic, entre les quals destaquen dos llibres sobre drets lingüístics i sobre el principi d’igualtat, així com més de 50 capítols de llibre i articles en revistes especialitzades sobre dret constitucional, contractació pública, drets lingüístics i organització territorial del poder.  

Sílvia Grau Beltrán, directora general d’Assumptes Contenciosos

Nascuda a Barcelona el 1961.

Llicenciada en Dret, amb estudis de doctorat (suficiència investigadora en Dret Penal) a la Universitat de Barcelona, i Màster en Administració Pública per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Funcionària del cos d’Advocacia de la Generalitat i del cos superior d’Administració de la Generalitat, ha desenvolupat la seva activitat professional en diversos llocs de l’Administració de la Generalitat, entre els quals advocada de la Generalitat al Gabinet Jurídic, adscrita a les direccions generals d’Assumptes Constitucionals, d’Assumptes Contenciosos i de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica.

Ha estat cap de serveis (1994-96) del Consell Consultiu (actual Consell de Garanties Estatutàries) i també directora del Centre de Mediació de Catalunya (2017-21), adscrit al Departament de Justícia, endegant protocols de coordinació d’actuacions, gestió de grups i presa de decisions per a fomentar la mediació (ADR).

És autora, entre altres publicacions, del llibre Drets de la dona – Guia de recursos jurídics, publicat per l’Institut Català de la Dona, així com de l’avantprojecte de Llei Orgànica reguladora de la justícia de menors (Associació Catalana de Juristes Demòcrates), i de les mesures de reparació en Dret Penal (Centre d’Estudis Jurídics).

Com a responsable del grup de penal de la Direcció d’Assumptes Contenciosos (2003-17), ha exercit la representació i defensa de la Generalitat davant dels Tribunals, de manera transversal en totes les àrees i departaments. 

Membre del Pla Nacional de Valors (2011-16), de la Comissió Assessora de Llibertat Religiosa (2002-actual), depenent del Ministerio de la Presidencia (anteriorment del Ministerio de Justicia), i dels patronats de la “Fundación Pluralismo y Convivencia” i l’ONG World Vision International.

Des de març de 2022 és la responsable de gestió i resolució administrativa de conflictes del Gabinet Jurídic de la Generalitat, amb especial atenció als recursos presentats per particulars o entitats contra la Generalitat, per tal de detectar la conflictivitat i implementar mecanismes innovadors de solucions de conflictes en l’àmbit  administratiu.

 

Eva Pons i Parera, membre del Consell de Garanties Estatutàries

Nascuda a Molins de Rei el 1968.

 

Professora titular de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona. Doctora en Dret. Experta en la regulació de l’organització territorial del poder, els drets fonamentals, el dret lingüístic i el dret antidiscriminatori, entre d’altres. Ha publicat nombrosos articles científics i monografies en l’àmbit del dret constitucional. Ha estat fins ara membre de la Comissió Jurídica Assessora.

Ha realitzat estades de recerca a les universitats d’Ottawa, de Hèlsinki, de Lovaina i de Pisa sobre federalisme, drets educatius i règim jurídic de les llengües. Ha estat professora visitant a universitats franceses i llatinoamericanes.

Directora de la Revista de Llengua i Dret, de la qual ha estat membre del Consell de Redacció. Ha col·laborat amb l’Observatori Català de la Justícia i amb el Departament de Cultura dins del Grup d’Experts en Drets Lingüístics i Sociolingüística. Membre del Col·lectiu Praga, de la Xarxa CRUSCAT de l’Institut d’Estudis Catalans i de Linguapax Internacional.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia