
Els departaments de Drets Socials i Justícia han programat 14 sessions específiques sobre com actuar i detectar situacions de violència sexual en infants i adolescents. Aquesta tarda s'ha celebrat al palau de Pedralbes la novena sessió, organitzada per l’Observatori dels Drets de la Infància, a càrrec de la doctora en psicologia i psicòloga forense Montserrat Bravo, una de les autores de les guies de recomanacions per a familiars i per a professionals quan hi ha una revelació de violència sexual en nens, nenes i adolescents. La formació es realitza a partir d’aquests documents, elaborats per l’Equip d’Assessorament Tècnic Penal de Barcelona. A la jornada també hi han participat el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Laura Martínez, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes.
Fins ara s’han format 370 persones i amb les sessions que resten pendents s’arribarà als 520 participants. La formació s’adreça a professionals dels EAIA, direccions i equips educatius de centres i serveis de la DGAIA, delegats i delegades de protecció de federacions d’entitats i d’educació en el lleure, professionals dels esplais i personal d’albergs, entre d’altres.
Les guies de recomanacions, titulades I ara, com t’ajudo? i I tu, saps com preguntar-me?, presenten directrius per ajudar familiars i professionals respectivament, i els orienten per saber afrontar l’acompanyament de nens, nenes, adolescents i joves que han de relatar els abusos sexuals i sotmetre’s a altres proves i procediments sovint poc ajustats a les seves necessitats i a la seva situació de vulnerabilitat.
Les recomanacions s’han dissenyat com a un material de suport i detallen les pautes d’actuació a seguir per part de les institucions i les persones adultes que es troben i/o actuen a partir de la revelació de la violència sexual. Aquests documents pretenen ser una eina més, orientada al treball interdisciplinar i interinstitucional amb l’objectiu de minimitzar l’impacte que aquesta experiència traumàtica pot tenir en la vida dels infants i joves que han estat víctimes de violència sexual.
La voluntat dels departaments és seguir ampliant la difusió d’aquestes guies a altres col·lectius professionals que estan en contacte amb infants, adolescents i joves.
