Economia i Hisenda

El conseller Jaume Giró i el president de la Cambra de Lleida, Jaume Saltó

Conseller Giró: "Des del Govern de Catalunya crearem les accions necessàries perquè hi hagi un clima empresarial favorable a Lleida"

query_builder   3 maig 2022 20:18

event_note Nota de premsa

Conseller Giró: "Des del Govern de Catalunya crearem les accions necessàries perquè hi hagi un clima empresarial favorable a Lleida"

  • Remarca la construcció del polígon industrial de Torreblanca, que serà dels més grans de Catalunya, el desenvolupament d’altres 7 polígons addicionals, així com la inversió prevista en fibra òptica
  • Assegura que el saldo net de societats creades a Lleida el 2021 és positiu, amb 441 empreses noves, més que les que es van dissoldre
El conseller Jaume Giró i el president de la Cambra de Lleida, Jaume Saltó

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha destacat aquesta tarda que “des del Govern de Catalunya crearem les accions necessàries perquè hi hagi un clima empresarial favorable a Lleida”, amb una “sensibilitat que afavoreixi la inversió i perquè es pugui generar ocupació i riquesa pel país, i per Lleida”. Durant una conferència a la Cambra de Comerç de Lleida sobre l’economia catalana i lleidatana davant els desafiaments actuals, el conseller ha repassat la incertesa que viu l’economia mundial, els beneficis dels fons europeus i, en clau catalana, en el dèficit i la pressió fiscal.

En el seu parlament, Giró s’ha centrat en la realitat de l’economia lleidatana, i ha explicat que “el nivell de creació de societats a Lleida està en creixement des del 2019, a un ritme molt superior a la mitjana estatal”. Així, Jaume Giró ha afirmat que “l’any 2021 es van crear un 28,5% més d’empreses que el 2019” i que el saldo net de societats creades l’any passat també va ser positiu, amb 441 empreses més que les que es van dissoldre. “Això és el que s’ha de mirar”, ha reblat el conseller.

El responsable de les finances catalanes ha remarcat que els pressupostos de Catalunya per aquest any contemplen un increment de les inversions del 63% a les comarques de Lleida. I ha citat com a exemple, un nou polígon industrial a Torreblanca, que serà dels més grans de Catalunya, amb 240 hectàrees inicials i fins a 1.000. “Serà sòl industrial de capital públic i moltes empreses s’hi ubicaran tant d’aquí com de fora, perquè estarà connectat per via ferroviària”, ha argumentat Giró. A més d’aquest, ha remarcat que hi ha en marxa altres 7 polígons industrials. El conseller ha indicat que, a més d’aquestes inversions, també hi haurà altres accions com la prevista en fibra òptica, “que ja s’està començant a executar aquest any a molts municipis i pobles de Lleida”.

Sobre la situació econòmica actual, el conseller ha indicat que un cop passat “el sotrac de la pandèmia”, la previsió per aquest any és d’un creixement del PIB català del 4,9%, per sobre de les previsions de l’economia espanyola. “El que no esperava ningú era aquesta guerra a Ucraïna, al cor d’Europa”, ha assenyalat. Amb tot, Giró ha afegit que “més que les exportacions i el turisme, ens ha de preocupar les importacions” que provenen de la zona en conflicte.  

Els fons europeus Next Generation poden compensar part d’aquests problemes sobrevinguts, amb una voluntat de transformar l’economia. Dels 700.000 milions dels fons a nivell europeu, a l’estat n’hi corresponen gairebé 140.000. D’aquesta quantitat, la meitat són transferències directes, mentre que l’altra meitat es traspassaran via crèdit. Pel que fa a les transferències, “fins ara han arribat a Catalunya només un 7,8% (1.491M) del total”, ha insistit el conseller, que ha considerat necessari que la situació canviï: “Això no pot ser, és injust i ineficaç i no ens mereixem que rebem d’una manera tan poc transparent una part tan minsa de recursos, a un país que representa el 16%  de la població de l’Estat i el 19% del PIB”.

“Intentarem millorar la progressivitat de tots els impostos”

Jaume Giró ha posat de manifest que la pressió fiscal a Catalunya és del 35,9%, per sota de la mitjana de la zona euro, que és del 40,5%. Així, ha fet notar que a Catalunya no hi ha una càrrega fiscal més elevada que en altres territoris de l’Estat, “a excepció feta de Madrid, la hipercapitatlitat d’un estat molt centralitzat”. Al contrari, “si ens comparem amb qualsevol de les altres setze comunitats autònomes, sortim ben parats”, ha remarcat. I ha acabat posant sobre la taula un repte: “des d’Economia, intentarem millorar al màxim la progressivitat de tots els impostos. Que ni ciutadans ni empreses hagin de pagar més enllà del que els toca”, ha afirmat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa de la intervenció del conseller Giró a la Cambra de Comerç de Lleida

Nota de premsa de la intervenció del conseller Giró a la Cambra de Comerç de Lleida
PDF | 79

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia