Agència Catalana de l'Aigua

Mapa amb els aqüífers catalans que experimenten variacions.

Les pluges dels darrers mesos retornen la normalitat a l'aqüífer del Fluvià Muga però es declara l'alerta en l'àmbit del Carme Capellades

query_builder   4 maig 2022 13:30

event_note Nota de premsa

Les pluges dels darrers mesos retornen la normalitat a l'aqüífer del Fluvià Muga però es declara l'alerta en l'àmbit del Carme Capellades

  • En els darrers 30 dies, els volums del Fluvià Muga s’han mantingut estables després d’una important recuperació (16,6 metres sobre el nivell del mar) i per aquest motiu retorna a la situació de normalitat
  • Per contra, l’aqüífer de Carme Capellades, que abasteix a gran part de la comarca de l’Anoia, torna a la situació d’alerta
  • Els embassaments del sistema Ter Llobregat se situen al 59%, un punt més que fa 30 dies, i continuen a l’escenari de prealerta
Mapa amb l'estat dels dos aqüífers que experimenten canvis en la seva situació de sequera.
Mapa amb l'estat dels dos aqüífers que experimenten canvis en la seva situació de sequera.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera a les conques internes, determinant dos importants canvis que entraran en vigor a finals d’aquesta setmana amb la publicació de la Resolució del Director en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Per una banda, després de sis mesos en alerta, l’aqüífer del Fluvià Muga torna a la situació de normalitat hidrològica, mentre que per l’altra, l’aqüífer de Carme Capellades, que des del mes de novembre estava en situació de normalitat, torna a declarar-se en alerta al registrar-se un descens lent i continuat del seu nivell en els últims mesos.

A la resta d’unitats d’explotació no es produeixen canvis i es manté l’estat de prealerta en els embassaments del sistema Ter Llobregat, la capçalera del Llobregat, la unitat de Prades-Llaberia, les unitats Anoia-Gaià, capçalera del Ter, embassaments de Darnius Boadella i Riudecanyes, Empordà, estany de Banyoles, Mig Llobregat i Serralada Transversal. En la prealerta no hi ha previstes restriccions en cap dels usos i les mesures van encaminades a l’ús de recursos no convencionals (dessalinització), la posada a punt per preparar la possible activació dels pous de sequera i l’aigua regenerada, a més de comprovar els plans d’emergència amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua i de la preparació dels primers bans municipals.

Lleuger increment en el Ter Llobregat

Els embassaments del Ter Llobregat, en els darrers 30 dies, han experimentat una lleugera pujada, situant-se al voltant del 59% de la seva capacitat, una xifra que suposa un increment d’un punt respecte a la darrera revisió. Aquest augment es deu a les pluges de les últimes setmanes, que han servit per incrementar lleugerament els volums en alguns embassaments (principalment al sistema Ter i a la Baells). Tot i això, les aportacions no han estat suficients per sortir de l’escenari de prealerta, que es fixa quan les reserves estan per sota del 60%.

L’embassament de Darnius Boadella també ha continuat incrementant els seus volums. Aquest embassament, que a principis de març estava al 40% de la seva capacitat, se situa al 68%. Tot i la recuperació experimentada en dos mesos, aquesta unitat d’explotació es manté en situació de prealerta.

Recuperació de la normalitat al Fluvià Muga

Una de les principals novetats de l’actualització de l’estat de la sequera a les conques internes és el canvi d’estat de l’aqüífer del Fluvià Muga, que surt de l’escenari d’alerta i retorna a la normalitat després de sis mesos. Aquesta massa d’aigua subterrània, que abasteix a 22 municipis de l’Alt Empordà, se situa a 16,67 metres sobre el nivell del mar, tenint en compte que en el moment de la declaració d’alerta, durant el mes d’octubre de 2021, l’aqüífer estava en 15,4 metres. S’ha constatat que en el darrer mes i després d’un important increment fruit de les pluges del mes de març, el nivell s’ha mantingut estable, fet pel qual s’ha decidit que aquesta unitat d’explotació torni a la situació de normalitat.

Mesures en l’àmbit del Carme Capellades

Per contra, el segon dels canvis de l’estat de la sequera a Catalunya repercuteix en l’aqüífer de Carme Capellades, que retorna a l’escenari d’alerta, al situar-se en 322 metres per sobre del nivell del mar. Prèviament, entre els mesos de setembre i octubre de 2021 ja va estar en aquest escenari, al registrar un volum al voltant dels 320 metres per sobre del nivell del mar. Aquesta unitat va recuperar la situació de normalitat a finals de novembre de 2021, arribant a superar els 326 metres al llarg del mes de desembre. A l’inici d’aquest any, però, el nivell de l’aigua de l’aqüífer ha començat a baixar de manera continuada fins a perdre el valor de 323 metres a inicis de febrer. A partir de llavors, les pluges que s’han donat no han canviat la tendència descendent dels seus recursos, situant-se actualment al voltant de la cota dels 322 metres.

Amb la situació d'alerta d'aquesta unitat d'explotació, es recuperen les limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d'afectacions:

Limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d'acomplir tots els municipis d’aquesta unitat d’explotació, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l'ompliment de piscines, etc.

Limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar.

Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.

La resta d'usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus, tal i com es detalla a continuació:

  • Reg agrícola: 25%.
  • Usos ramaders: 10%.
  • Usos industrials: 5%.
  • Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.
  • Altres usos recreatius: 5%.

 

En total, són 15 els municipis afectats per aquesta mesura, 14 de la comarca de l’Anoia i un de l’Alt Penedès: Vilanova del Camí, Vallbona d’Anoia, la Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades, Cabrera d’Anoia i Mediona.

Ús de fonts d’aigua alternatives

El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn en l’escenari d’alerta puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l’aqüífer de Carme Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l’aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat.

Podeu veure l’estat de la sequera en el portal de la Sequera, que s’actualitzarà a finals de setmana quan es publiqui al DOGC la Resolució del director.  

2  

Imatges

Gràfic 1. Evolució dels nivells de l'aqüífer del Fluvià Muga.

Gràfic 1. Evolució dels nivells de l'aqüífer del Fluvià Muga. 51

Gràfic 2. Evolució dels nivells de l'aqüífer de Carme Capellades.

Gràfic 2. Evolució dels nivells de l'aqüífer de Carme Capellades. 55

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 235