Foto

Elena explica que el 2021 es van gestionar més de 52.000 expedients vinculats a la LOPSC, un 80% del total

El conseller avança la contractació de més personal per a la gestió així com millores tecnològiques i en la digitalització de processos


El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha avançat aquest dimecres al Parlament que el Departament d’Interior ha tramitat més de 240.000 expedients vinculats a la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana (LOPSC) des de l’any 2015. En concret, l’any 2021 va ser el de més activitat i es van gestionar més de 52.000 expedients, un 80% del total d’actes policials aixecades. El total d’expedients gestionats en aquests 7 anys ascendeix a 368.387 expedients si s’inclouen els que es van acabar tramitant a través de la Llei de Salut Pública.

Elena ha assegurat, en referència al Partit dels Socialistes de Catalunya, que “és immoral que alguns partits assegurin que no es tramiten expedients”. “S’han gestionat expedients i s’ha fet amb uns percentatges de gestió altíssims”, ha afegit el conseller, que ha destacat que el sorprèn “la deriva obsessiva en aquesta matèria d’alguns grups parlamentaris”.

El titular d’Interior ha repassat algunes xifres vinculades a la tramitació d’expedients per la LOPSC. En concret, des de la seva entrada en vigor l’any 2015 i fins a finals del 2021 s’han aixecat un total de 610.526 actes policials, de les quals 229.350 s’han acabat tramitant en base a la Llei de Salut Pública com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19.

El conseller d’Interior ha puntualitzat que l’aixecament d’una acta policial no equival sempre a l’obertura d’un expedient, ja sigui perquè l’acta no conté fets sancionables, perquè es tramita en base a altres lleis o es deriva a una altra administració, o bé perquè acaba tramitant-se per la via penal, entre d’altres supòsits.

Elena ha explicat que, des del 2016, s’ha gestionat el 71% d’expedients de mitjana, a excepció del 2020 en què només es van gestionar un 21’54% a causa de la COVID-19. En aquest aspecte, ha remarcat que es va passar d’una mitjana de 50.000 actes policials anuals a 168.908 l’any 2020 i 208.299 el 2021.  “Aquí podem veure clarament l’enorme impacte de la pandèmia”, ha ressaltat Elena, que ha afegit que ha afegit que, durant el primer estat d’alarma, per instrucció del Ministeri d’Interior es van denunciar els incompliments de les restriccions de la llibertat de circulació per l’article 36.6 de la LOPSC i, posteriorment, es van acabar tramitant per la Llei de Salut Pública i mesos més tard van ser declarades inconstitucionals i el Departament va iniciar el procés de retorn de les sancions ja pagades.

En aquest aspecte, Elena ha detallat que, fins ara, “s’han tornat sancions per un import de 1.108.028’93€”, que equival aproximadament a un 25% del que s’ha calculat que s’ha de tornar. En concret, dels 24.289 expedients que s’havien ingressat, han demanat la devolució 9.382 persones i a 5.596 ja se’ls ha efectuat el pagament.

El titular d’Interior ha afegit altres dificultats derivades de la pandèmia, com l’augment de baixes del personal, l’impacte del teletreball o la major complexitat administrativa, per exemple, en la comunicació de manifestacions.

Millores de personal i materials en la gestió d’expedients

Joan Ignasi Elena ha aprofitat la compareixença per avançar també algunes millores que s’introduïran properament per millorar la gestió d’expedients. En concret, s’incorporaran 9 persones a la gestió administrativa de la seguretat ciutadana i 3 persones a la Divisió Científica de Mossos, per dotar de més personal la plantilla encarregada de les proves de laboratori.

D’altra banda, s’implantarà un nou aplicatiu de gestió informàtica de les sancions administratives per reduir el temps de tramitació, i s’aplicarà una transformació digital dels processos que encara es fan en paper, començant per l’aixecament de les actes policials. Alhora, es durà a terme una millora de la formació legal dels agents policials en matèria de drets fonamentals, per fer més òptim el procés d’aixecament d’actes.

Una millor garantia dels drets fonamentals

El conseller d’Interior ha explicat també els nous criteris jurídics aplicats pel Departament que ha de permetre “fonamentar els criteris jurídics, en supòsits de protestes ciutadanes, per fer prevaldre els drets fonamentals a l’hora d’exercir la potestat sancionadora”. Elena ha recordat que aquests criteris “recullen i apliquen la jurisprudència”, especialment del Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans. “El que no seria legal ni comprensible seria no incorporar tota la jurisprudència”, ha recalcat.

En aquest aspecte, Elena ha assegurat que “sempre que es tracti d’una protesta ciutadana pacífica”, i en funció de les circumstàncies concretes, cal fer “una interpretació extensiva i favorable envers els drets fonamentals”. Alhora, ha recalcat que s’ha d’evitar “que mitjançant la imposició de sancions de la LOPSC es vulneri un dret fonamental tan rellevant com la llibertat d’informació”.

 

 

 

 

1  

Fitxers adjunts

Presentació Compareixença LOPSC

Presentació Compareixença LOPSC
PDF | 702