• A la conferència inaugural de la reunió anual del Cercle d’Economia, el cap de l’Executiu ha reclamat la flexibilització dels objectius del dèficit, per enfortir l’economia productiva i facilitar la recuperació econòmica
El president Aragonès, en un moment de la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
El president Aragonès, en un moment de la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida aquesta tarda a “reforçar l’autoestima i la confiança en nosaltres mateixos i en les nostres possibilitats” i a deixar enrere i allunyar-nos al màxim de discursos derrotistes”. “Aquest país ha de confiar més en si mateix, que no vol dir complaença ni renunciar a l’autoexigència, però sí creure en el potencial de l’economia catalana,  que ens ha permès superar contextos molt exigents”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, Pere Aragonès ha assegurat que el Govern de la Generalitat “treballa de forma inequívoca amb aquesta mentalitat, amb aquesta ambició, creient en el potencial del país, en la capacitat de lideratge i de progrés compartida pel conjunt de la societat catalana”. I ha afegit que “Catalunya avança i progressa quan pensa en gran, quan ho fem amb la màxima ambició i quan aquesta ambició és compartida”.

El cap de l’Executiu ha fet aquesta crida a la confiança i a l’autoestima durant la conferència inaugural de la XXXVII Reunió Cercle d’Economiaque se celebra a Barcelona fins divendres vinent sota el lema “El moment d’Europa. Esperança política, autonomia estratègica”.

En un altre moment de la seva intervenció, el president Aragonès ha reclamat a l’estat la flexibilització dels objectius de dèficit per facilitar la recuperació econòmica. En aquest sentit, ha explicat que les “bones dades de l’economia catalana de l’any passat s’expliquen, en bona part, per la capacitat de mobilització de recursos que vam poder dur a terme des de la Generalitat”.

Per aquest motiu, ha reivindicat la necessitat de “disposar de recursos addicionals” i ha lamentat que “no obeeix a cap lògica que l’Estat es resisteixi a facilitar que la Generalitat pugui donar un suport més gran, i del tot necessari, a les empreses del país”.

“L’economia catalana necessita un estat que li jugui a favor”

En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha afirmat que “el sostre autonòmic és del tot insuficient per a l'ambició i el potencial que té la nostra economia”, i ha denunciat a que “la societat i l'economia catalanes no poden comptar amb unes condicions homologables a les de les principals societats i economies europees si no disposem de més sobirania”. “L’economia catalana necessita un estat que li jugui inequívocament a favor”, ha conclòs.

Diàleg social

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès també ha apostat per “un gran acord de rendes, per assegurar que el gruix de la ciutadania no perd poder adquisitiu” i ha afirmat que “és imprescindible augmentar els salaris i especialment el salari mínim”. En aquesta línia, ha reivindicat la necessitat del diàleg social i la concertació entre agents socials i institucions i ha insistit en la “predisposició total i absoluta” del Govern per afavorir el diàleg social.

En aquest context, ha subratllat que “l’ambició del Govern de la Generalitat per afavorir el progrés de l’economia productiva del país és màxima”. I n’ha posat com a exemples el conjunt de serveis i instruments per pal·liar els efectes de l’ocupació russa d’Ucraïna així com el fet que l’any passat,  “amb les diferents línies d’ajut de la Generalitat, vam aconseguir mobilitzar 1.000 milions d’euros d’inversió empresarial”. També ha fet notar que en el pressupost d’enguany s’incrementen un 27,4% els recursos de suport a les empreses.

El president ha posat de relleu el volum de la inversió estrangera captada per la Generalitat, a través d’ACCIÓ. I ha explicat que el 2021 s’han aconseguit 612 milions d’euros d’inversió estrangera, un 28% més que el 2020. També ha assenyalat que per cada euro destinat a la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i Inversions, en retornen 38 d’inversió estrangera. Per aquest motiu ha posat de relleu “la importància de la presència directa de la Generalitat al món”, així com de “deixar enrere els discursos catastrofistes, perquè no es corresponen a la realitat”.

En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern també ha incidit en la importància de “transformar el model productiu, fent una aposta inequívoca per a la indústria”. “Catalunya ha de tornar a esdevenir una de les economies més industrialitzades d’Europa i el punt de partida és bo”, ha subratllat.

1  

Imatges

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 1515