• El nou web identifica i localitza els fons originals dels artistes catalans de la il·lustració i del dibuix, des del segle XIX fins avui
Apel·les Mestres. Dibuix original per a La Campana Catalana. 1908
Apel·les Mestres. Dibuix original per a La Campana Catalana (1908)

Avui s’ha presentat el portal Fons de la il·lustració i el còmic, una eina en línia oberta i gratuïta de la Biblioteca de Catalunya que vol contribuir a posar en valor la il·lustració i dibuix en totes les seves variants: il·lustració de llibres i revistes, humorisme gràfic, historietes, cartells, ex-libris, novel·la gràfica, còmic, il·lustració científica, etc. A l’acte de presentació del portal hi han participat la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i el dibuixant Jaume Capdevila, “Kap”.

Catalunya compta amb una llarga tradició d’artistes que han dedicat bona part de la seva trajectòria professional al món gràfic i editorial. Lluís Rigalt, Ismael Smith, Alexandre de Riquer, Francesc Casanovas, Feliu Elias (Apa), Apel·les Mestres, Joan G. Junceda, Ricard Opisso, Picarol, Lola Anglada, Josep Obiols, Mercè Llimona, Manuel Vazquez, Josep M. Madorell o Cesc, són només una petita mostra d’un gran nombre d'autors i d’autores.

El nou portal identifica i localitza els fons originals d’artistes catalans des de mitjan segle XIX fins avui, tant dels que es troben en institucions públiques i privades com en mans de col·leccionistes, amb la voluntat de contribuir a la seva difusió i conservació. L’objectiu de la Biblioteca de Catalunya és identificar i facilitar la localització dels originals que són testimoni del procés de creació de la narració visual. Actualment el portal compta amb informació de prop de 100 il·lustradors i il·lustradores que corresponen a 25 entitats i particulars, tot i que el portal és una eina en creixement constant i oberta a noves incorporacions. La informació del web s’estructura en tres apartats: “Il·lustradors i il·lustradores”, “Sèries” i “Entitats i col·leccionistes”, les dades dels quals es relacionen entre elles. També ofereix un esquema cronològic que situa temporalment els artistes, i facilita fer-se una idea de l’evolució temporal de la il·lustració i el còmic.