Salut

Aquas

AQuAS publica una nova recomanació de la iniciativa Essencial per evitar transfusions sanguínies innecessàries

query_builder   6 maig 2022 13:26

event_note Nota de premsa

AQuAS publica una nova recomanació de la iniciativa Essencial per evitar transfusions sanguínies innecessàries

El projecte Essencial de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) presenta una nova recomanació, en aquest cas, per els pacients hemodinàmicament estables i sense sagnat actiu. En aquest sentit, es recomana no transfondre més d’una unitat de glòbuls vermells alhora en aquests pacients.

La recomanació compta amb el suport de 17 societats científiques per tal d’aconseguir que l’estàndard en la pràctica clínica sigui la transfusió d’una bossa de glòbuls vermells per aquest tipus de pacients.

La revisió de l’evidència demostra que les transfusions d’una sola unitat de glòbuls vermells, sempre en pacients hemodinàmicament estables i sense sagnat actiu, acostumen a ser adequades per tractar els signes i símptomes de l’anèmia, a més de reduir els riscos associats a les transfusions.

D’aquesta manera, el grup de treball ressalta que la decisió de transfondre hauria d’estar basada no només en nivells d’hemoglobina, sinó també en l’estat clínic de la persona, per així reduir les transfusions innecessàries, evitar els riscos vinculats i estalviar un recurs de disponibilitat limitada, tenint en compte que aquest prové de donacions voluntàries.

Unes 235.000 unitats de globus vermells a l’any

A Catalunya, es transfonen al voltant de 235.000 unitats de glòbuls vermells a l’any, xifra que s’ha mantingut estable durant els darrers anys i equival a 31,3 unitats per cada 1.000 habitants el 2019, una xifra similar a la mitjana de països d’alts ingressos (32 unitats). S’estima que el 12,1% de pacients hospitalitzats en territori català seran transfosos durant la seva estada, per aquesta raó l’equip Essencial, en col·laboració amb la Societat Catalanobalear de Transfusió Sanguínia, posa de manifest la conveniència d’avaluar la resposta després de cada unitat transfosa, tenint en compte que en cas de necessitar una segona unitat de glòbuls vermells, la reserva de sang dura fins a un màxim de 72 hores, un marge prou ample per poder prendre la decisió de tornar a transfondre sense necessitat de realitzar noves proves de compatibilitat.

Iniciativa Essencial – AQuAS

L’Essencial té com a objectiu identificar pràctiques clíniques innecessàries prevalents en el sistema sanitari català i elaborar recomanacions per tal d’evitar-les. La iniciativa col·labora estretament amb els professionals sanitaris i les Societats Científiques en aquesta identificació i elaboració de recomanacions, i compta amb el suport de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

L’Essencial és una iniciativa de transferència de coneixement de l’evidència científica disponible sobre pràctiques clíniques de poc valor, és a dir, aquelles pràctiques que són inefectives, o no hi ha evidència sobre la seva efectivitat, comporten un risc o comprometen la seguretat del pacient. Una iniciativa creada per a millorar la qualitat de l’atenció sanitària centrada en les persones, a través de la seva implementació.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia