Recerca i Universitats

Gemma Geis

Presentació de la proposta per al curs 2022-2023

El Departament de Recerca i Universitats proposa una rebaixa dels preus públics universitaris per tercer curs consecutiu

Consellera Geis: "Els estudiants pagaran menys per estudiar i les universitats podran seguir oferint la màxima qualitat, perquè el cost l'assumirem des del Govern"

query_builder   9 maig 2022 12:44

event_note Nota de premsa

Presentació de la proposta per al curs 2022-2023

El Departament de Recerca i Universitats proposa una rebaixa dels preus públics universitaris per tercer curs consecutiu

Consellera Geis: "Els estudiants pagaran menys per estudiar i les universitats podran seguir oferint la màxima qualitat, perquè el cost l'assumirem des del Govern"

  • Per primera vegada en 10 anys, tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió costaran menys de 20 euros
  • A partir del curs 2022-2023, només hi haurà dos preus públics per als graus universitaris i Medicina passarà a costar el mateix que Periodisme
  • L’estalvi en un curs estàndard per als graus i màsters rebaixats oscil·larà entre els 553 euros i els 395 euros per curs
  • Augmenten també les rebaixes per a les persones en situacions econòmiques més vulnerables amb preus per crèdit inferiors als 6 euros en els graus universitaris
Gemma Geis

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha explicat avui la proposta de preus públics universitaris per al pròxim curs 2022-2023 que, per tercer any consecutiu, preveu una nova rebaixa del cost dels estudis a les universitats públiques de Catalunya. A més, per primera vegada en 10 anys, tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió costaran menys de 20 euros per crèdit.

La consellera Geis ha destacat que amb aquesta proposta “els estudiants pagaran menys per estudiar i les universitats podran seguir oferint la màxima qualitat, perquè el cost l’assumirem des del Govern”.

Aquesta tercera rebaixa consecutiva s’afegeix a la realitzada el curs 2020-2021 en la qual es van baixar un 30% tots els preus públics universitaris (graus i màsters) i la rebaixa de fins a un 40% que el curs passat va situar tots els màsters al mateix preu.

A partir del pròxim curs, només hi haurà dos preus públics per als graus universitaris ja que se suprimeix el nivell més alt d’experimentalitat. Així, estudis com ara Medicina o les enginyeries passaran a costar el mateix que Periodisme o Belles Arts. La consellera Geis ha subratllat que aquest és el primer pas per equiparar tots els graus: “En tres anys, totes les carreres costaran el mateix: un futur metge pagarà el mateix que un futur filòsof o un futur filòleg”. L’objectiu de l’eliminació dels nivells d’experimentalitat és evitar que els estudiants escullin la carrera per motius econòmics: Els alumnes han de decidir el seu futur d’acord amb la seva vocació, no segons els seus recursos econòmics”, ha explicat Geis.

Els graus universitaris d’experimentalitat alta i mitja passaran a costar 18,46 euros per crèdit, respecte a l’actual preu de 27,67 euros (experimentalitat alta) i 25,04 (experimentalitat mitja). Gràcies a la rebaixa de més del 30% en els graus d’experimentalitat alta, els estudiants de Medicina s’estalviaran el curs vinent 553 euros ja que si actualment paguen 1.660 euros passaran a pagar 1.107. En el cas dels estudis d’experimentalitat mitja com Periodisme, on la rebaixa és superior al 26%, l’estalvi serà de 395 euros en un curs estàndard de 60 crèdits.

Pel que fa als màsters que habiliten per exercir una professió també tindran un preu públic per crèdit de 18,46 euros, el que significa una rebaixa de més del 30%. Els futurs professors de secundària, advocats o arquitectes pagaran el pròxim curs 553 euros menys.

Els preus públics per al pròxim curs seran els següents:

  • Graus universitaris
    • Experimentalitat alta (C) i mitja (B): 18,46 euros
    • Experimentalitat baixa (A): 17,69 euros
  • Màsters que habiliten per exercir una professió: 18,46 euros
  • Resta de Màsters oficials: 27,67 euros

Els preus que es mantenen són els de grau d’experimentalitat baixa, que tenen el preu més baix de tot el sistema (17,69 euros) després de la rebaixa lineal del 30% el curs 2020-2021.

També es manté el preu públic per crèdit de la resta de màsters universitaris oficials en 27,67 euros. Aquest preu públic es va rebaixar un 40% per al curs actual 2021-2022.

Política d’equitat

La tercera rebaixa consecutiva dels preus públics universitaris també beneficiarà als estudiants de famílies en situacions econòmiques més vulnerables. A partir del pròxim curs 2022-2023 optaran a preus per crèdit inferiors a 6 euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten per exercir una professió.

  • Graus universitaris
    • Experimentalitat alta (C) i mitja (B): 3,69 euros (tram 1) – 5,54 euros (tram 2)*
    • Experimentalitat baixa (A): 3,54 euros (tram 1) – 5,31 euros (tram 2)*
  • Màsters que habiliten per exercir una professió: 13,85 euros (tram 1) – 14,77 euros (tram 2)

Aquests estudiants es beneficien d’una bonificació dels preus públics universitaris d’entre el 80% i el 70%.

Cost assumit pel Govern

Aquesta tercera rebaixa consecutiva dels preus públics universitaris té un cost al voltant dels 27,5 milions d’euros que assumeix el Govern en la seva totalitat. “La nova rebaixa no impactarà en el pressupost de les universitats”, ha subratllat la consellera Geis.

Geis també ha destacat que amb aquesta nova baixada del cost dels estudis a les universitats públiques “donem compliment al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement que estableix l’objectiu de millorar l’equitat de l’educació superior a Catalunya i especifica que cal completar el procés de reducció de preus públics i mantenir les reduccions especials en els trams de renda més baixos”. També es dona compliment al Pla de Govern de l’actual legislatura i s’avança als objectius fixats en la proposició de llei aprovada recentment pel Parlament de Catalunya.

La proposta del Departament de Recerca i Universitats per tornar a rebaixar els preus públics universitaris es presentarà davant les diferents comissions del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), el pas previ a la seva tramitació per a aprovació a Govern prevista per al mes de juliol.

3  

Talls de so

ÀUDIO1
mp3 | 676

ÀUDIO2
mp3 | 322

ÀUDIO3
mp3 | 445

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia