Palau Robert

pau

Dijous 12 i divendres 13 de maig, a la sala Cotxeres

Un món en transformació: dinàmiques, crisis i reptes

query_builder   10 maig 2022 09:10

event_note Nota de premsa

Dijous 12 i divendres 13 de maig, a la sala Cotxeres

Un món en transformació: dinàmiques, crisis i reptes

Organitzades per les entitats Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace amb la col·laboració de la Fondation Gabriel Péri, la sala Cotxeres del Palau Robert acollirà, aquests dijous i divendres, les Jornades de reflexió i debat Un món en transformació: dinàmiques, crisis i reptes.

pau

Les Jornades compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Segons el text introductori de presentació del programa, “El món, avui, està travessat per crisis múltiples i interdependents: política, social, econòmica, democràtica, cultural, energètica, climàtica i sanitària. Totes, amb conseqüències i repercussions sobre les llibertats fonamentals de les persones i els pobles i el respecte als drets humans, ens mostren els límits i els perills del neoliberalisme per a la vida humana.

Dos anys després de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, que va expandir-se a escala mundial de forma gairebé simultània a tots els continents, -posant en primer pla el grau d’interdependència i globalització del món en què vivim-, tot agreujant les desigualtats i condemnant a la pobresa milions de persones a tot el planeta, la guerra torna ara a Europa flagel·lant el territori ucraïnès, amb la implicació efectiva de diferents països, amb un risc real d’escalada i mostrant, altre cop, la possibilitat d’un conflicte nuclear.

Les dinàmiques actuals de les relacions internacionals s’estan redefinint en profunditat cap a la multipolaritat. I ens obliguen a repensar els conceptes i principis de la seguretat humana i de la pau, de la participació social i política i del paper que poden jugar-hi les organitzacions i els moviments socials.

El compromís amb la raó i l’acció per la pau, la solidaritat i la cooperació internacional necessiten reflexió i anàlisi col·lectiva sobre un món en profundes transformacions”.

 

L’accés a les Jornades és gratuït però cal inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari. El programa és el següent:

Dijous 12 de maig

Introducció a càrrec de Xavier Cutillas, president de l’Associació Catalana per la Pau.

18.45 h · 20.30 h: El rol de les potències en l’escenari internacional actual

Què significa avui ser una ‘gran potència’? Com ha evolucionat el concepte de ‘potència’ i els elements que la defineixen?

Diàleg entre Bertrand Badie, politòleg, especialista en relacions internacionals, professor emèrit de l’Institut d’Estudis Polítics - Science Po

Paris; i Rafael Poch, periodista, ex-corresponsal de La Vanguardia a Moscou, Pequín, Berlín i París.

 

Divendres 13 de maig

16.00 h · 18.00 h: L’Orient Mitjà: conflictes socials i violència política

En una regió estratègica amb un alt nivell de conflictivitat, quins són els principals reptes polítics, socials i econòmics? Quin paper juguen qüestions com l’accés a la terra i el control de l’aigua i els altres recursos naturals?

Taula rodona amb Pierre Blanc, professor de geopolítica a Bordeaux Sciences Agro i a l’Institut d’Estudis Polítics - Sciences Po Bordeaux; director de redacció de Confluences Méditerranée; i Kamal Hamdan, economista i director executiu del Consultation and Research Institute de Beirut.

Moderada per Elena López, politòloga.

Pausa cafè

18.30 h · 20.30 h: Amèrica Llatina: moviments socials, dinàmiques polítiques i integració regional

En una nova etapa de mobilització social, quines són les perspectives d’una tercera onada progressista al continent? Com evoluciona la geopolítica de la regió, donada la crisi d’hegemonia dels Estats Units i la presència de Rússia i la Xina?

Taula rodona amb Carolina Jiménez, directora del departament de Ciència Política de la Universitat Nacional de Colòmbia i integrant del comitè directiu de CLACSO; i Arantxa Tirado, professora associada a la Facultat de Ciències Polítiques i Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Moderada per Marta Saiz, periodista.

20.30 h: Cloenda a càrrec de Laura Lorenzi, coordinadora d’International Action for Peace.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia