El Govern ha rebut avui un informe de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya sobre l’estat d’evolució del Pla de protecció dels alts càrrecs i directius públics de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic.
L’Executiu considera que les ciberamenaces són un autèntic risc per a l’economia, la societat digital i per a la ciutadania i, per tant, els poders públics tenen el deure i l’obligació d’actuar. Garantir i disposar d’una administració cibersegura és un dels eixos estratègics sobre els quals cal treballar per disposar d’un país cibersegur.
Un dels pilars principals de protecció en l’àmbit de la ciberseguretat són les persones i els seu lloc de treball i és clau garantir un model de seguretat que les protegeixi i les capaciti per fer front a les distintes ciberamenaces. L’increment de l’ús d’eines digitals, noves formes de treballar, nous canals de comunicació i la seva acceleració a causa de la situació generada per la COVID-19, han plantejat la necessitat de desplegar noves solucions per a la protecció del lloc de treball.
Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya va aprovar a l’agost del 2020 la posada en marxa d’un programa de reforç de ciberseguretat d’alts càrrecs i directius públics de la Generalitat de Catalunya i va encarregar a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya el disseny, establiment i desplegament del programa, en coordinació amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.
L’abast del pla actualment és d’uns 500 alts càrrecs i personal directiu de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic; es compon de 5 àmbits principals, entre aquests mesures d’acompanyament, formació específica, securització dels dispositius i de les comunicacions. Cadascun d’aquests àmbits comprèn un seguit de mesures de seguretat que tenen per objectiu oferir un grau de protecció adequat per als dispositius i garantir la confidencialitat de la informació sensible que tracten els alts càrrecs de la Generalitat.
Les accions previstes estan en constant revisió i actualització com a conseqüència de l’evolució de les pròpies amenaces.