• Justícia destinarà a aquesta finalitat més de 140.000.000 euros en quatre anys

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui la subscripció del contracte programa entre el Departament de Justícia i el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per a la reinserció sociolaboral dels interns en centres penitenciaris i de justícia juvenil per al període 2022-2025. Per garantir-ne el finançament, el Govern també ha aprovat les despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs del Departament de Justícia per un import total de 142.314.096,32 euros.

El CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia que ofereix formació, treball i inserció laboral a les persones privades de llibertat per tal de donar-los noves oportunitats, de manera que no reincideixin. Ho fa mitjançant la creació, l'aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius i la creació de llocs de treball adaptats a les necessitats d'aquestes persones.

El Govern reforça el seu compromís amb la reinserció sociolaboral

Per mitjà d’aquesta fórmula el Govern amplia el seu compromís amb la reinserció dels presos. És la primera vegada que s’estableix un contracte programa entre Justícia i el CIRE per a quatre anys; fins ara s’establien plans d’actuació anuals per garantir l’assoliment dels objectius del CIRE.

El nou contracte programa estableix el marc que ha de regir la relació entre el Departament de Justícia i el CIRE per al període 2022-2025 i defineix les actuacions necessàries per assolir els objectius i les finalitats del CIRE en matèria de formació professional, ocupació i inserció dels interns. També possibilita la col·laboració en l’objectiu de la reinserció sociolaboral amb la resta de Departaments i ens del sector públic de la Generalitat de Catalunya, per tal que els interns puguin fer serveis remunerats i amb alta a la Seguretat Social, com ara la confecció de roba sanitària per a l’ICS, la producció de mobiliari escolar per al Departament d’Educació o en obres de pintura per al Departament d’Economia i Hisenda, entre d’altres.

D’aquesta manera, Justícia -al llarg d’aquest període- destinarà cada any més de 34.000.000 euros a garantir el procés de reinserció i a fer que els interns de les presons i els centres de justícia juvenil adquireixin hàbits laborals i competències professionals que els capacitin en oficis requerits en el mercat laboral. Mitjançant una feina remunerada als tallers de producció, de serveis i de serveis exteriors, els interns aconsegueixen l’experiència necessària per integrar-se al món laboral.

Més de 1.000 persones ateses pel CIRE van aconseguir una feina al mercat laboral

Durant l’any passat 1.153 persones en règim obert van aconseguir un contracte laboral gràcies a la tasca dels tècnics d’inserció laboral i a la borsa de treball del CIRE. En el mateix període també van treballar als tallers dels centres 3.507 interns. Pel que fa a la formació, el passat exercici 2.163 persones van seguir un dels 242 cursos de formació ocupacional que imparteix el CIRE.

El model CIRE és un model integral perquè abasta tot l’espectre de les necessitats que té la persona des del punt de vista laboral: la formació, l’ocupació i la inserció laboral, i és l’únic model al món que incorpora la inserció laboral. La resta de països s’ocupen del treball a dins dels centres i de la formació, però un cop els interns estan en tercer grau o en llibertat condicional ja no hi ha intervenció; en canvi el CIRE intervé fins al moment que la persona obté la llibertat definitiva.