“El delta de l’Ebre i els seus voltants són, sense cap mena de dubte, els escenaris òptims per emprendre qualsevol de cultiu industrial de macroalgues”. Aquesta és la conclusió que es desprèn de l’estudi presentat avui a la Ràpita, en el marc d’una jornada dedicada a avaluar el potencial del desenvolupament d’una indústria d’algues a Catalunya, organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural conjuntament amb la Comissió General de Pesca per al Mediterrani de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO-CGPM), l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa-ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, l’Ajuntament de la Ràpita i la Xarxa Marítima de Catalunya BlueNetCat.
L’aqüicultura d’algues és una activitat molt efectiva per produir aliments saludables rics en nutrients i components bioactius amb un impacte ambiental positiu que contribueix a restaurar els ecosistemes costers degradats.
Segons l’informe, encarregat pel Departament d’Acció Climàtica i la Comissió General de Pesca per al Mediterrani de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) al científic especialista en algues de la Universitat de la Corunya Javier Cremades, el delta de l’Ebre compleix la condició indispensable perquè el cultiu de macroalgues sigui viable: tenir aigües amb una gran qualitat de nutrients. En aquest cas, són nutrients procedents dels excrements produïts pel cultiu de mol·luscs de la zona i altres nutrients que no arriben a ser utilitzats pel fitoplàncton (organismes aquàtics).
Les badies del delta de l’Ebre suposen un escenari modèlic per poder implementar un model que combini la producció natural de microalgues, els cultius de mol·luscos bivalves i la posterior producció de macroalgues en les seves desembocadures, on les condiciones hidrodinàmiques i la temperatura de l’aigua són les més idònies per al seu desenvolupament.
A la resta del litoral català, hi ha altres possibilitats d’adquirir nutrients, factor indispensable per al desenvolupament dels cultius de macroalgues de manera eficient, mitjançant l’aqüicultura de tonyina, orada i llobarro que s’estan duent a terme a l’Ametlla de Mar i les gàbies de cultiu de llobarro a la badia de Roses.
Així, les algues cultivades actuen com a biofiltres en la depuració d’efluents procedents d’activitats aqüícoles.
Usos, valor afegit, aplicacions i serveis ecosistèmics
L’estudi també proposa vuit espècies d’algues mediterrànies dels gèneres Gracilaria, Codium i Ulva com els més idonis per ser cultivats a la costa catalana.
Les espècies de Gracilaria tenen interès comercial principalment per a la obtenció d’agar que s’utilitza fonamentalment com a additiu en la indústria alimentària. Gràcies al seu alt contingut proteic i les seves qualitats organolèptiques, també són utilitzades per a consum humà i d’espècies aqüícoles. D’altra banda, el gènere Codium està sent molt estudiat per a l’obtenció de productes d’aplicació farmacològica, mentre que les espècies d’Ulva s’utilitzen principalment per al consum humà i animal. Aquestes últimes estan sent estudiades també per les seves aplicacions en medicina regenerativa per posseir propietats antivirals, antioxidants, anticoagulants i anticancerígenes.
El cultiu d’algues presenta també importants beneficis per raó dels serveis ecosistèmics que duu associats, fonamentalment per ser formador d’hàbitats i per la capacitat de captar CO2 i de reduir els nivells d’eutrofització (creixement massiu d’algues).