La Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona ha acollit un acte per presentar diverses dades demoscòpiques i un informe de monitoratge de xarxes socials relatius a l’opinió que els catalans tenen d’Europa. L’acte, organitzat per DIPLOCAT en col·laboració amb el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i l’Institut Internacional Català per la Pau (ICIP), s’ha fet coincidint amb la setmana del Dia d’Europa i en el marc de la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE).

XGO

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, ha estat l’encarregada de cloure l’acte. “Ens sentim còmodes amb el projecte europeu que, des del primer moment, ha reivindicat els valors de la democràcia, la llibertat, l’estat de dret, la igualtat o els drets humans”, ha afirmat, però ha remarcat que “Europa s’ha de cimentar en una legitimitat democràtica real”.

Alsina ha posat de manifest que “després de les revelacions del Catalangate i la utilització del software Pegasus per espiar massivament a periodistes, advocats, representants públics, adversaris polítics i familiars, no hi ha dubte que, com a mínim, l’espanyola és una democràcia imperfecta, dèbil o de baixa qualitat”

La titular d’Acció Exterior del Govern ha reclamat que la Unió Europea “abordi els seus problemes de fons, que es desempallegui dels dobles estàndards, que respecti els seus propis principis, que defugi de l’estètica i les grans declaracions, que sigui pragmàtica i que s’esforci per garantir que és, i seguirà sent, un projecte legítim als ulls de la ciutadania”, i ha recordat que “el nostre compromís amb Europa és inqüestionable”.

Alsina ha volgut posar de manifest que “voler una altra Unió Europa no vol dir qüestionar la pròpia idea de la Unió”, i ha subratllat que, de fet, “el que reclamem és que Europa sigui fidel al seus valors fundacionals”.

“Continuarem insistint en fer sentir la nostra veu i les nostres demandes”, ha assegurat, i “de la mateixa manera que les institucions europees han sabut esmenar errors del passat”, ha dit, “esperem també, per exemple, que l’oficialitat del català a la Unió Europea i el mecanisme de claredat en relació amb l’ampliació interna de la Unió es vegin i s’entenguin com a respostes, i no com a obstacles per a la consolidació del projecte europeu”.

L’acte ha estat presentat per Joan Maria Piqué, director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya. El director del CEO, Jordi Muñoz, ha presentat les dades referents a Europa incloses en la darrera enquesta Òmnibus, en què hi havia preguntes sobre el grau d’europeisme, fons europeus i l’opinió sobre les diferents institucions de la UE. També ha presentat resultats referents a la UE inclosos en els Baròmetres d’Opinió Política i altres estudis. Per la seva banda, Pablo Aguiar, coordinador de l’àrea de Diàleg social i polític de l’ICIP, ha explicat les xifres europees incloses en un estudi recent de l’entitat, en què es preguntava a ciutadans catalans i espanyols sobre el grau de confiança envers les institucions de la UE.

Finalment, Laura Foraster i Lloret, secretària general de DIPLOCAT, ha donat a conèixer un informe sobre la conversa digital que té lloc a Catalunya en relació a Europa. El monitoratge es va centrar en les xarxes socials obertes i diferencia dos períodes de temps: la presidència de Jean Claude Juncker i la d’Ursula von der Leyen.

Es pot consultar l’informe complet en aquest enllaç.

2  

Fitxers adjunts

Informe DIPLOCAT: La Unió Europea. 'De què parla Catalunya quan parla d'Europa?'

Informe DIPLOCAT: La Unió Europea. 'De què parla Catalunya quan parla d'Europa?'
PDF | 3620

'L'opinió pública catalana i la Unió Europea' - CEO

'L'opinió pública catalana i la Unió Europea' - CEO
PDF | 741